Filtering by Category: GRYTERETTER

Gryte med kjøttdeig og kantareller

Da vi var på besøk i Sauda da jeg var liten pleide mormor noen ganger å lage en middag som hun kalte "retten". Denne "retten" var utrolig god, og jeg klarer ikke å lage min helt lik, da jeg aldri fikk noen nøyaktig oppskrift. Dette var en middag mormor eksperimenterte seg frem til for å være litt moderne, og derfor hadde hun den heller ikke i oppskriftsboken sin.

Her er min variant, nok til 6 personer. Blir det mer igjen er det supert å sende i matpakken eller spise til lunsj dagen etter.

  • 2 pakker kjøttdeig
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 rødløk
  • 1 boks tomatpure
  • 1/2 pakke kremfløte
  • 10 kantareller
  • 5 champinjonger
  • Salt og pepper
  • 3 ss rømme
  • Smør til steking
  • 1/2 pose pastaskjell
  • Bladpersille

Sett på en kjele med vann og kok pastaen som anvist på pakken. Hakk løk og hvitløk og stek det i litt smør i en stekepanne. Ha det over i en annen tykkbunnet gryte. Stek så kjøttdeigen i pannen, og ha den over i gryten. Så steker du soppen og ha den over i gryten med det andre, spar litt sopp til å pynte gryten med på slutten. Grunnen til at jeg steker det i flere omganger er at ingrediensene skal bli stekt, og ikke kokt, det blir ikke godt om du har for mye i pannen samtidig.

Ha tomatpure i kjøttdeigen og bland den godt inn. Ha så i fløte og rømme og smak til med salt og pepper. La gryten koke forsiktig opp. Når pastaen er klar heller du av vannet og blander pastaen i kjøttgryten. Stek soppen raskt opp og pynt gryten med litt sopp og persille.

Curry lam nam!

Denne gryteretten laget jeg sist jeg hadde venninneklubben på middag, skikkelig comfort food som er hyggelig å nyte med gode venner

Ingredienser 6 personer:

  • 2 lammefileter, ca 800 gram hver
  • 1 cm fersk ingefær
  • 2 hvitløkskløfter
  • 2 gule løk
  • 3 hele røde chili
  • 1 ts salt
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 spiseskje spisskummin
  • 1 ts malt koriander
  • 4 tomater
  • 1 spiseskje tomatpure
  • 1 dl vann
  • 1 potte koriander
  • 1 ss rapsolje

Skjær lammefiletene i skiver. Hakk ingefær, hvitløk og løk, ha det i en blender eller grønnsakshakke og kjør til det blir en masse. Varm opp 1 ss olje i en stor gryte og ha i løkblandingen, og la det frese litt i gryten (NB blandingen skal ikke ta farge). Ha i krydderet og rør litt rundt, tilsett lammefiletene rør om til lammebitene begynner å ta farge. Ha i tomatpure, tomatene og vann og la det koke opp. Ha i hele chilifrukter. Dekk med lokk og la det koke i en time på svak varme. Tilsett den hakkede korianderen rett før servering.

Gryten smaker veldig godt sammen med nan brød eller ris.

curry lam nam.JPG

 

Lapskaus med pølser

Som jeg har skrevet tidligere på bloggen er jeg veldig opptatt av å ikke kaste mat. I går hadde vi en pakke pølser igjen fra barnebursdag i helgen og masse grønnsaker etter middag på lørdag og søndag. Da jeg var liten laget faren min alltid verdens beste lapskaus av rester vi hadde i kjøleskapet, og det lager jeg nå til min familie.

Det meste kan brukes, og har du tatt vare på kokte grønnsaker, kan de skjæres i små biter puttes i lapskausen de siste 10 minuttene av koketiden.

Disse grønnsakene hadde jeg i kjøleskapet:

  • 1 squash
  • 1 løk
  • 1/3 kålrot
  • 5 poteter
  • 3 gulrøtter (de var litt slappe, men det gjør ikke noe når du lager lapskaus)
  • 2 stangselleri stilker (de var også ganske slappe)
  • 3 små jordskokker
  • 1 pakke grillpølser
  • Du trenger også litt salt

Del grønnsakene i ca like store biter. Ha på vann i ca 1/3 av gryten. Kok grønnsakene i ca 1 time. Stamp litt på slutten for å knuse noen av grønnsakene. Smak til med litt salt. Ha i pølsene rett før servering og la dem bli gjennomvarme. Pynt med litt urter, jeg brukte frisk persille. Alt kan gjøres klart i forkant slik at du bare kan sette på gryten når du kommer hjem fra jobben.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt