Hjortegryte med grønt

Dette er en klassisk søndagsmiddag, litt tidkrevende, men ikke så vanskelig å lage. Smaker kjempegodt!

Til våre familie med to voksne og fire små bruker jeg ca 1 kg hjortefilet. Om det er flere voksne må du øke kjøttmengden. Du kan også bruke indrefilet av okse. Oppskriften til sausen har jeg fått av Hanne som et av barna mine går på matkurs med, den sausen er fantastisk!

Ingredienser:

  • 1 kg hjortefilet / hjortestek
  • ½ brokkolihode
  • 1 pakke aspargesbønner
  • 1 hel løk
  • 4 champingjonger
  • 6 mandelpoteter
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • Smør og olje til steking (ikke olivenolje)
  • Saus:
  • 9 dl kremfløte
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 ss worchestersaus
  • 3 ts paprikapulver
  • 2 ss Dijon sennep
  • 1 kjøttbuljongterning
  • Salt og pepper

Skrell potetene og legg dem i en gryte med kaldt vann. Kok potetene forsiktig og ta dem av platen når de er møre, mos dem sammen og sett gryten til side.

Skjær løk i tykke båter, soppen i skiver og kjøttet i tynne strimler. Varm opp litt smør i en panne og stek først løken på middels varme til den er gylden, men fortsatt sprø. Ha den over i en stor gryte. Stek soppen i den samme pannen og ha den også over i gryten når soppen er brun. Skru opp varmen, ha litt olje og smør, og stek kjøttet i mange omganger, dvs at du bare må ha noen strimler om gangen slik at kjøttet får en fin stekeskorpe og blir saftig. Etter hvert som kjøttet blir ferdig legger du det over i gryten med løk og sopp. NB denne gryten skal ikke ha varme på.

I en annen kasserolle blander du alle ingrediensene til sausen og lar den koke i 20 minutter. Når det er 10 minutter igjen av koketiden koker du opp en annen gryte med vann. Når vannet i denne gryten koker har du i brokkoli i buketter og aspargesbønner. Kok i ca 5 minutter.

Rett før servering varmer du opp potetstappen og smaker til med fløte, smør, salt og pepper. Så heller du den varme sausen over kjøttet og rører godt rundt. Server med de grønne grønnsakene. 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt