Supersunn start på dagen

La deg inspirere av dette innlegget til å starte dagen med en deilig frokost som holder lenge utover dagen. Denne oppskriften lar seg gjøre i hverdagen, du kan røre sammen omeletten kvelden før og ha den i pannen på morgenen mens du smører matpakker.

Frokostomelett  

  • 3 egg
  • 2 ss fløte
  • 1 klype salt
  • Noen biter ost
  • Noen strå gressløk
  • 1 ss smør

Visp sammen egg, fløte og salt. Del osten i biter (en fin måte å bruke opp osterester på) og klipp opp noen strå gressløk. Smelt 1 ss smør i pannen, hell over omeletten, legg på lokk og la omeletten steke under lokk på svak varme i 5 - 10 minutter.

Som tilbehør til omeletten har jeg 1/2 avocado, noen ringer paprika og en håndfull brokkolispirer, spirer får du kjøpt i grønnsaksdisken, hvis butikken ikke har det så spør og be dem om å bestille det, eller du kan dyrke selv i tomme melkekartonger i vinduskarmen. Barna våre har ikke lyst på avocado eller spirer, så de spiser omeletten sammen med litt stekt bacon, eller så spiser de speilegg.

Frokostmuffins

Disse muffinsene er deilige å bake i helgen, da har man tid og ro til å gjøre litt ekstra ut av frokosten. Jeg og mannen min spiser dem med smør og syltetøy, men barna foretrekker å spise dem uten noe på. Røren lager du på 5 minutter, så setter du muffinsene i ovnen mens du lager resten av frokosten.

 

Ingredienser:

  • 75 gram smør
  • 250 gram hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 25 gram malte mandler (kan sløyfes)
  • 75 gram sukker
  • 1 dl appelsinjuice
  • 1 dl melk
  • 1 egg

Du trenger et 12 hulls muffinsbrett og 12 papirformer.

Forvarm ovnen til 200 grader. Smelt smøret og sett det til side. Bland mel, bakepulver, mandelmel og sukker i en stor bolle. Pisk egget inn i smøret og ha straks i melk og juice, bland dette i det tørre. Fyll formene med røre og stek muffinsene i ovnen i ca 15 minutter. La dem avkjøle på rist i papirformene. Spis dem lunkne.

Hjemmelaget bringebærsyltetøy

Nå er tiden inne for å lage syltetøy, saft og gele av alle de deilige norske bærene og fruktene. I dag har jeg laget bringebærsyltetøy etter mormors gamle oppskrift, og det smaker så godt! Alle som har lært å lage syltetøy av bestemoren sin vet at bringebærsyltetøy er det enkleste å lage fordi det er bare å røre sammen, det er et velsignet syltetøy pleide mormor å si.

  • 6 kg bringebær
  • 1 kg sukker
  • 1/2 pose certo syltepulver

NB jeg liker syltetøyet søtt, så hvis du ikke er så glad i søtt syltetøy, start med en mindre sukkermengde og smak deg frem.

Ha bringebærene i en stor bolle, rør sammen sukker og certo og hell det over bærene.

Rør sammen bringebærene og sukkerblandingen med en stor sleiv, og ha syltetøyet på rene glass. Holder seg ca en uke i kjøleskapet, og glassene kan også puttes i fryseren og nytes året igjennom Hvis du ikke har glass kan du fryse i tomme yoghurtbegre, og ha syltetøyet over i en pen skål når du skal bruke det.

Bli frisk smoothie

Noen ganger blir både barn og voksne syke, og matlysten er kanskje ikke på topp. Da er det godt med en mettende smoothie man kan drikke i sofakroken.

Ingredienser til to glass

  • ½ pose frosne blåbær
  • 1 banan
  • ½ dl havregryn
  • 5 dl mandelmelk

Miks alt i en blender og server med en gang.

Arme riddere

Vi lager arme riddere nesten hver helg til frokost, det er så godt! Aller best synes jeg det blir om du bruker litt søtt bakverk, som for eksempel tørre boller, brioche eller kanelboller, men man kan lage det med brød også. Vår favoritt er briocher fra Åpent Bakeri. Vi kjøper dem på fredag, og bruker dem på lørdag og søndag.  Det beste er om bakverket er litt tørt, så dette er en fin måte å bli kvitt rester i brødskuffen.

Ingredienser

  • 2 boller / briocher
  • 3 egg
  • 1 dl fløte
  • 1 ss sukker
  • Litt smør
  • Melis til å pynte med

Pisk sammen egg, fløte og sukker. Skjær bakverket i skiver og dypp det raskt i eggeblandingen på begge sider.  Smelt litt smør i pannen og stek to skiver samtidig. Legg dem på et fat etter hvert som de blir ferdige. Når alle de arme ridderene er klare har du litt melis i en sil eller en tesil, og drysser det over. Nydelig!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt