Grønnsakskraft

Jeg bruker ofte buljongterninger når jeg lager mat, men har jeg tid og ork så lager jeg kraft som jeg fryser ned, og maten blir faktisk enda bedre når du bruker hjemmelaget kraft i sausen. Den enkleste kraften du kan lage er grønnsakskraft, og dette er også en fin måte å bruke opp slappe grønnsaker.

Ingredienser (nok til 2 liter kraft)

  • 1 stor løk
  • 1 purre eller en bunt vårløk
  • 2 skrelte gulrøtter
  • 1 knollselleri
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 liter vann
  • 1 ss grovt salt
  • 2 ss hele svarte pepperkorn
  • En bunt bladpersille (1/2 potte)

Kutt grønnsakene i grove biter, har du noen andre slappe grønnsaker du også gjerne vil bruke så ha dem i gryten også (ikke tomat). Hell på vannet og tilsett urtene, salt og pepper.

La alt småkoke i 2 1/2 time. Ikke rør i kasserollen, men fjern skum på toppen forsiktig.

Når blandingen er ferdigkokt siles den og avkjøles i romtemperatur. Kraften kan oppbevares i kjøleskapet i 24 timer eller fryses ned. Jeg pleier å fryse ned tre og tre desiliter i hver porsjon, som jeg tar opp ved behov.

 

 

Hjemmelagede energybars

Et av barna våre trener veldig mye, og han trenger noen ganger litt ekstra piff og energi for å orke trening etter en lang skoledag. Jeg vil helst at barna ikke skal få i seg tilsetningsstoffer, så jeg lager energibarer til han som ligger i kjøleskapet, så kan han ta en før trening de dagene han trenger det. Disse barene er glutenfrie.

Ingredienser:

  • 2 spisemodne avocadoer
  • 10 stenfrie dadler
  • 150 gram mørk sjokolade
  • 3 ss kokosolje (jeg bruker den uten smak)
  • 3 egg
  • 2 dl mandelmel
  • 3 ss nesquick eller raw kakao
  • 1 ts himalayasalt eller vanlig salt

Bryt sjokoladen i små biter og smelt den i et vannbad

Del avocadoene i to, fjern stenen og ta av skallet. Del dadlene i små biter og legg dem i en skål sammen med kokosoljen. Bruk en stavmikser til å kjøre blandingen helt glatt.

Ha i egg, mandelmel, kakao og salt og bruk stavmikseren igjen til blandingen er glatt. Ha i den smeltede sjokoladen tilslutt og rør alt sammen.

Ha et bakepapir i en ildfast form (normal størrelse ca 20 x 30 cm) og bre blandingen ut i formen. Stek i 30 minutter på 175 grader og avkjøl blandingen helt. Skjær energybaren i staver og oppbevar dem i en boks med lokk i kjøleskapet.

Nydelig og gratis bordpynt

Jeg elsker friske blomster, og jeg vil helst ha blomster i alle rom.... men det blir jo veldig dyrt. Hver gang jeg er på tur sørger jeg derfor å ha med meg en blomstersaks i sekken slik at jeg kan plukke med meg kvister, strå, lyng etc. Legg vekstene forsiktig i en pose i sekken, og rens stilkene helt fri for blader når du kommer hjem fra turen. Arranger blomstene i forskjellige vaser med kaldt vann. Blåbærlyng holder seg fin i over en uke!

Legg høsten på glass

Nå bugner det av deilige norske grønnsaker i butikken, sylt noen av dem og ha i glass utover vinteren, de smaker kjempegodt i salater eller servert til pate`

Ingredienser:

  • 3 paprikaer
  • 1 blomkålhode
  • 1 rødløk
  • 2 vårløk
  • chilli
  • 1 kvist krondill
  • 5 dl hvitvinseddik eller 7 % eddik
  • 5 dl vann
  • 220 gram sukker

Vask og del grønnsakene i store biter og legg dem på rene glass. Kok opp vann, eddik og sukker, hell over grønnsakene, legg dill på toppen og skru på tett lokk.

Må oppbevares kaldt, og holder i ca 1 år.

 

Mynteisbiter!

Når det er varmt er det viktig å drikke mye vann. Gjør isbitene enda mer fristende ved å ha et mynteblad i hver isform før du heller på vann og fryser. 

 

Smoothie is!

Ikke kast restene etter smoothien du har drukket til frokost. Frys restene ned i isformer og server sunn is når barna har lyst på is i varmen.

Pølser i matboksen

Mange barn har lange dager på skolen og i barnehagen, og noen ganger skal de rett videre på aktiviteter etter endt skoledag, da er det er ikke alltid at to brødskiver og litt frukt holder som drivstoff for hele dagen. Disse enkle pølsene lager jeg ofte, og de går ned på høykant!

Ingredienser:

  • 1 pakke butterdeig (bruk alle 5 platene i pakken)
  • 2 pakker grillpølser
  • Sesamfrø

Kjevle butterdeigen slik at den blir avlang (mulig du trenger litt mel), og del så hver utkjevlede deig i 3 biter. Legg en pølse på den utkjevlede deigen, rull sammen og trykk litt ekstra i skjøten. Pensle med vann og strø på sesamfrø. Når du er ferdig med alle pølsene fryser du dem i en plastpose eller en egnet beholder.

Om morgenen imens dere spiser frokost, setter du ovnen på 200. Når ovnen er varm legger du inn så mange pølser som du trenger til den dagen og steker dem i ca 10 minutter til butterdeigen er gylden og har blåst seg opp.

Avkjøl litt før du legger pølsene i matpakken. 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt