Grytebrød

Jeg har bakt grytebrød i mange år, alltid etter den samme oppskriften. Det veldig enkelt brød å bake hvis du skal ha gjester (krever bare at du setter av litt tid kvelden før), eller sett deigen fredag kveld og ha nybakt brød lørdag morgen. Hvis du begynner å bake grytebrød vil du bli overrasket over hvor lett det er, og hvor godt det smaker! Ønsker du variasjon fra mitt grytebrødet kan du sjekke bloggen matpaabordet.no eller kjøpe boken Eltefrie brød og himmelske kaker av Ina Janine Johnsen, der vil du finne masse inspirasjon! Min oppskrift er ikke fra hennes bok, den har jeg fått av mormor i sin tid.

Ingredienser:

  • 300 gram hvetemel
  • 125 gram speltmel
  • 3,5 dl vann
  • 2 ts salt
  • 0,5 ts tørrgjær

Jeg bruker alltid melet fra Kvelde og Holli når jeg baker, den ene sønnen min tåler ikke så godt vanlig hvetemel, men dette melet reagerer han ikke på.

Bland sammen mel, salt og tørrgjær og ha i vannet (NB vannet skal være kaldt). Rør sammen deigen og la den stå tildekket på benken i minst 12 timer.

Når du er klar til å bake ut brødet setter du en gryte med lokk inn i kald ovn. Varm opp ovnen til 250 grader. Ha litt mel på benken og hell ut deigen, brett sidene sammen slik at du får et ganske rundt brød. La deigen hvile på benken mens ovnen blir varm. Når ovnen er varm tar du ut gryten, ha i deigen (du trenger ikke å smøre gryten) sett på lokket igjen og sett gryten inn i den varme ovnen. Stek i 30 minutter.

Smaker kjempegodt!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt