Foccacia i brødform og fylte horn

Jeg er så glad i høsten. Jeg er glad i fargene og den friske luften, men aller mest er jeg glad i innekos når det regner ute. Når det er høst og vinter er det ekstra koselig å bake, og i dag har jeg bakt både fylte horn, rundstykker og en foccacia i brødform som vi hadde til middag. Disse bakverkene er enkle å fryse også, eller kan bakes om kvelden og smaker like godt dagen etter.

Astas horn:

Vi har verdens hyggeligste naboer, og i går fikk min sønn fylte horn av nabogutten. De var nydelige, og jeg fikk oppskriften. Naboen min sa at hun hadde ikke en spesiell oppskrift, men at hun bakte horn med litt grovt mel og hadde tomatsaus, skinke og ost i hornene. Dette måtte jeg prøve, og både jeg og barna syntes at resultatet ble bra. Jeg brukte en hornoppskrift jeg alltid bruker, men byttet ut noe av hvetemelet med sammalt hvete.

Ingredienser:

  • 200 gram smør
  • 600 gram hvetemel (jeg bruker melet fra Kvelde, det er steinmalt på gammeldags måte og smaker veldig godt, og man ikke blir oppblåst i magen av det)
  • 200 gram sammalt hvete
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 dl melk
  • 2 dl vann
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 egg

Ha melet i en stor bakebolle, og smuldre smøret i melet. Varm forsiktig opp vann og melk til fingervarmt, og rør gjær, salt og sukker inn i melkeblandingen. Visp sammen to egg lett, bland dette med melkeblandingen, og rør alt sammen inn i melet. Hvis deigen blir veldig våt blander du inn litt mer hvetemel. Strø litt mel på toppen og la deigen heve i 45 minutter.

Når deigen er ferdighevet deler du den i to. Halve deigen trillet jeg ut til rundstykker, og av den andre halvdelen laget jeg horn. Når du skal lage horn former du deigen til en runding, kjevler den ut og deler den i 8 biter.

På hver bit har du tomatsaus (dette kan du kjøpe ferdig på glass, eller du kan ha et hvitløksfedd, 1 ss tomatpure og 1 boks hermetiske tomater i blenderen for en superrask hjemmelaget tomatsaus du ikke trenger å varme opp), litt skinke eller spekepølse - jeg brukte rester av kokt skinke og så litt raspet ost. Start ytterst og rull hornet innover. Etterhev i ca 20 minutter og stek på 225 grader i 12 - 15 minutter. Samme steketid gjelder for vanlige rundstykker av den andre deighalvdelen. Passer ypperlig som kveldsmat eller i matpakken

Hjemmebakt focaccia i brødform

Denne deigen satte jeg før jeg dro for å hente etter skolen, og satte inn i ovnen med en gang vi kom hjem igjen. 1 time senere hadde vi rykende fersk focaccia til suppen.

Ingredienser:

  • 3 dl lunkent vann
  • 1 ss honning
  • 1 pakke gjær
  • 4 ss olivenolje
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • Litt havsalt/Maldonsalt

Ha honning, salt og gjær i en bakebolle. Ha i lunkent vann (jeg pleier bare å ta lunkent vann fra springen) og bland det m gjæren. Ha i 3 av ss med olivenolje og bland så inn melet. La deigen heve i ca 30 - 45 minutter. Smør en bakeform med litt smør eller olje og ha i deigen. La den etterheve i ca 20 minutter. Rett før du setter den i ovnen lager du små hull i deigen, heller på den siste spiseskjeen med olivenoljen, og har på litt havsalt.

Stek focacciaen i 15 min på 250 grader, skru så ned ovnen og la den steke videre i 30 minutter på 120 grader.

Jeg serverer focaccian med rosmarin på siden slik at man kan ha på det om man vil. Man kan også steke focacciaen med rosmarinen.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt