Dette er noe av det beste jeg vet til frokost, sukkerfritt er det også dersom du klarer å la være å ha sirup på pannekakene etter steking (jeg klarer ikke å la være, pannekaker med sirup er noe av det beste jeg vet)
Ingredienser:
3 egg
115 g mel
1 stor ts bakepulver
1 1/2 dl melk
En klype salt
1/2 pose frosne blåbær
Smør til steking
Evt lønnesirup til servering og litt melis til pynt
Del eggene og ha eggeplommene i en skål og eggehvitene i en annen. Bland mel, bakepulver, melk, og salt sammen med eggeplommene. Pisk eggehvitene til de er stive og vend hvitene forsiktig inn i røren.
Smelt litt smør i en panne, hell på en øse med røre og noen blåbær på røren. Stek pannekakene til de er gyldne på begge sider, men bare ha blåbær på den første siden du har opp i pannen.
Legg pannekakene på et fat mens du steker de andre.
Server med lønnesirup dersom du ønsker det og strø evt litt melis på toppen av pannekakene.
Åååå dette er så godt! På lørdag denne helgen hadde jeg og den nest minste sønnen min en så utrolig koselig rolig frokost bare oss, gull verdt sånne små stunder.
Til frokost laget jeg noe av det beste jeg vet, ovnsbakt egg! Du trenger en liten flat ildfast form til hvert egg, muffinsform går også til nød, men det beste er om du har en lavere og litt større form
Ingredienser nok til en form (så ganger du bare opp med så mange du trenger)
1 håndfull babyspinat
1 skive røkelaks
1 egg
4 ss kremfløte
Pepper
Mykt smør til å smøre formen
Sett ovnen på 200 grader. Smør formen(e) med smør. Vask og tørk spinaten og legg den i formen sammen med røkelaksen. Ha over 3 ss fløte. Knekk et egg over formen og ha på den siste spiseskjeen med fløte + litt nykvernet pepper.
Bak i ovnen i 10 til 15 minutter til hviten er fast, men eggeplommen fortsatt er litt myk og rennende.
Jeg elsker stikkelsbær! Vi har to små trær i hagen, og de gir masse bær. Det er så koselig å ta frem syltetøy fra fryseren når det er vinter og drømme seg bort til sommerdager i hagen igjen.
Ingredienser syltetøy (du kan med fordel mangedoble oppskriften)
1 kurv stikkelsbær
1/2 kg sukker
1/2 pose certo syltepulver
1 vaniljestang splittet på langs
Rens stikkelsbærene ved å klippe av den brune tusten på tuppen, og så skylle bærene i kaldt vann.
Ha bærene i en tykkbunnet gryte og kok forsiktig opp. Du kan godt stampe bærene litt med en stamper eller gaffel slik at det ikke blir så store biter. Ha vaniljestangen i bærene. Rør sammen sukker og syltepulver og ha det i bærmassen. Slå av varmen og rør til sukkeret er oppløst. Ta ut vaniljestangen igjen.
Smak til om du trenger mer sukker, jeg gjør ofte det da jeg liker syltetøyet ganske søtt.
Nå er det sesong for bær, og vi har tre ripstrær i hagen. Jeg elsker rips med vaniljesaus og sukker, så det er en gjenganger til dessert fortiden, men vi har veldig mye bær, så vi må sylte også. Til de syrlige bærene som rips, stikkelsbær og solbær liker jeg å ha en vaniljestang i syltetøyet for litt ekstra sødme.
Ripssyltetøy:
1 kurv renset rips
1/2 kg sukker
1/2 pose certo syltepulver
1 vaniljestang
Ha ripsen i en tykkbunnet gryte og kok forsiktig opp. Rør sammen sukker og syltepulver og ha det i gryten sammen med vaniljestangen splittet på langs. Skru av varmen og rør til sukkeret er oppløst. Smak til om du trenger mer sukker. Ta ut vaniljestangen. Ha syltetøyet over på rene glass med lokk. Det holder seg en uke i kjøleskapet, og kan også fryses.
Disse pannekakene er sunne og uten tilsatt sukker, perfekt når man vil starte et nytt og bedre liv :-)
Ingredienser:
2 dl frosne eller ferske blåbær
2 modne bananer
2 dl melk
2 egg
1,5 dl fullkornsmel
2 ts bakepulver
Bland alle ingrediensene i en blender og stek pannekakene i litt smør eller nøytral kokosolje. Server med friske bær, gresk yoghurt og kanskje litt honning.
Jordbærsyltetøy kan du lage på to måter, enten koke det eller bare røre det uten varme. Begge deler smaker veldig godt.
Til 10 kurver bær (kastet ca 1 kurv tilsammen med dårlige bær) bruker jeg 1 kg sukker. Rens alle bærene og ha dem litt etter litt i en blender, ha blenderen på hakkefunksjonen og rør bærene raskt sammen, det skal fortsatt være bærbiter i syltetøyet. Ha dem over i en stor bolle hvis du skal ha rørte bær, og en stor gryte hvis du skal ha kokte bær.
Skal du ha rørte bær blander du bare i sukkeret forsiktig og rører til det er oppløst, ha så over på glass. Skal du ha kokte bær setter du gryten på lav varme, når det koker opp har du i sukkeret og slår av platen, og så rører du til syltetøyet er kaldt. Det er altså litt mer tidkrevene med kokt jordbærsyltetøy. Syltetøyet holder seg ca en uke i kjøleskapet, eller du kan putte glassene i fryseren og ta dem opp ved behov.
Mai er rabarbratid og mange har nok allerede nå fått de første stilkene i hagen. Det er fint å lage rabarbrageleen mens stilkene enda er unge og smaker syrlig. Utover sommeren blir stilkene trevlete, og er ikke så gode i syltetøy og gele.
Jeg elsker syltetøy og geleer av alle slag både til frokost og lunsj, og rabarbragele er utrolig godt sammen med ost. Det vi ikke får spist med en gang putter jeg bare i fryseren, og har et lager utover vinteren.
Jeg hadde 7 modne rabarbrastilker i hagen da jeg laget denne geleen, og det holdt til 2 ½ glass.
Rabarbragele
Rabarbra vasket og tørket, kutt av bladene på toppen
Ta av skinnet på rabarbraen med en tynn kniv, og kutt rabarbraen opp i små biter
Ha den i en kjele med litt vann slik at det akkurat dekker og kok i ca 15 minutter til rabarbraen er mør. Skru av varmen og rør inn en blanding av ca 1 pose CERTO syltepulver og ca 3 dl sukker (geleen skal være søt!)
Rør til alt sukker og certo er oppløst og fyll straks over i rene glass med lokk. De glassene du ikke skal bruke med en gang putter du bare i fryseren, der holder de seg hele vinteren og kan tas opp ved behov.
Denne smoothien er litt omstendelig å lage, men den er så god! Jeg drikker den til frokost og til lunsj.
Du skal først lage en juice som du etterpå blender med en avocado, oppskriften er til et glass, men jeg pleier å doble eller tredoble den, og lage en stor kanne med juice som jeg har i 3 dager, og så blander 1/3 juice med 1 avocado hver dag....
Ingredienser 1 glass
1 stort grønt eple
1 sitron
1 kiwi
1 neve spinatblader
1 stilk stangselleri
1/2 cm ingefær
1 avocado
Ha alle ingrediensene minus avocado i juicemaskinen, og hell juicen over i en kanne.
Skrell avocadoen og ha den i en blender. Hvis det har samlet seg skum på toppen av juicen fjerner du det, og så har du juicen over i blenderen. Kjør til du har en glatt, grønn smoothie.
Yummy! Denne deilige pannekake oppskriften eksperimenterte jeg meg frem til i dag, og det var så utrolig godt! På dager vi har litt god tid (les nesten hver dag da toåringen står opp kl 6) skal dette få bli et innslag på frokostbordet vårt. Røren lager du på 5 minutter, og så kan pannekaken lage seg selv i ovnen mens du dusjer, smører matpakker og lager frokost. Hvis det blir for travelt i hverdagene må du prøve denne i helgen. Pannekaken kan også sendes med i matpakken, om det blir noe igjen da :-)
Ingredienser:
3 egg
1 dl sukker
1/2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
4 dl kremfløte
5 ss frosne eller ferske blåbær
1 ss smør
Sett ovnen på 175 grader
Bruk miksmasteren, og rør sukker og egg luftig, ha i de øvrige ingrediensene bortsett fra bærene. Visp til en luftig røre. Smør en stekepanne med litt smør og fordel blåbærene i stekepannen. Hell over røren og stek pannekaken i stekepannen i ovnen i 40 minutter.
Ta den ut og la den avkjøle seg i 5 minutter slik at røren setter seg. Server gjerne med et melisdryss og noen blåbær på toppen.
Jeg er veldig glad i frukt og grønt, og jeg liker godt juicer og smoothier, og jeg øver meg på å bli flinkere til å drikke vann. Her er tre oppskrifter jeg digger for å få i meg mer veske:
Grønn juice:
4 epler
6 stilker stangselleri
1 sitron
1 appelsin
1 krukke bladpersille
Juice alt i juicemaskinen og server med isbiter
Blåbærsmoothie:
1/2 pk frosne blåbær
1 banan
4 isbiter
3 dl mandelmelk
Putt alle ingrediensene i blenderen og kjør til smoothien blir helt glatt. Strø litt kanel på toppen.
For deilig vann pleier jeg å ha sitronskiver, agurkskiver eller appelsinskiver i det vannet jeg drikker utenom måltidene, til måltidene synes jeg det er best med vanlig vann.
Husk! Dersom du får smoothie til overs du ikke vil oppbevare i kjøleskapet kan du helle den i isformer og fryse dem ned til sunne is du kan spise senere.
Med en toåring i huset som ikke skjønner forskjellen på hverdag og helg, og dessuten synes klokken 6 er tiden å stå opp på hver dag, er jeg tidvis ganske trett om morgenen.....
Denne kruttsterke, sunne juicen får meg i gang!
Ingredienser:
3 epler
1 appelsin
1 sitron
1 kiwi
1 chilli uten stilk, men med frø
Juice alt juicemaskinen. En slowjuicer som finmoser helt er best her.
Dette er en sunn mysli for kjappe hverdagsfrokoster.
( det er også en annen mysli på bloggen, men den er med sirup og kokosmasse, så den er mer en helgemyslie synes jeg)
Ingredienser:
3 ss honning
1 dl eplejuice
300 gram havregryn
100 gram valnøtter
100 gram solsikkefrø
100 gram sesamfrø (jeg brukte en blanding av lyse og sorte frø, men vanlige sesamfrø går fint)
50 gram gresskarkjerner
Kok opp honning og juice i en kjele. Hakk valnøttene grovt og bland dem sammen med de andre tørre ingrediensene. Vend inn juiceblandingen, og bre myslien ut på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek myslien på 200 grader i 15 minutter. La blandingen avkjøle, og oppbevar den i en glassboks med lokk.
Jeg liker best å spise myslien min med gresk yoghurt og bær
Disse pannekakene lager vi hver helg, og de er så gode. I Norge bruker jeg kesam i oppskriften, når vi er i Spania bruker jeg creme fraiche eller ricotta.
Ingredienser:
3 egg
1 boks kesam (naturell)
100 gram hvetemel
1, 25 dl melk
1 klype salt
1 ts bakepulver
1/2 dl sukker
Skill plommene fra hvitene. Ha plommene i en bolle, bland inn kesam, og så de øvrige ingrediensene. Visp eggehvitene stive i en annen bolle og vend dem forsiktig inn i røren. Ikke rør for hardt, det kan godt være litt "eggehvite klumper" det er det som gjør pannekakene så luftige. Stek i litt smør, og server med lønnesirup og evt bær. Nammmmmm
Hvis du har litt tørt brød til overs, og vil lage deg en sunn og næringsrik brødskive, kan du prøve denne velsmakende og enkle retten.
Ingredienser 2 personer:
4 skiver brød
Litt olivenolje
ca 1 ss honning
2 tomater
2 avocadoer
Litt kvernet pepper
Litt flaksalt
Legg fire skiver brød på en bakepapirkledd stekeplate. Sprinkle over litt olje, honning, salt og pepper. Skjær tomatene i skiver, og ha tomatskivene i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter.
Skjær avocadoene i skiver, og legg dem på de grillede skivene, smaker kjempegodt!
Dette er en klassiker for travle morgener, og krever minimalt med innsats i en hektisk hverdag.
Gjør klar så mange boller du skal servere med havregrøt, og bland inn like deler eplejuice og mandelmelk til du har en ganske løs grøt. Dekk hver bolle med plastfilm og sett i kjøleskapet over natten.
Neste morgen tar du bare bollene med grøt og topper hver skål med det dere liker, jeg synes det er best med friske bær.
Disse pannekakene har jeg laget i flere år, og jeg elsker dem! De er like gode varme som kalde, og også perfekte som ettermiddags snacks før middag eller i matpakken, så jeg anbefaler å doble eller tredoble oppskriften.
Nok til tre pannekaker
1 banan
1 egg
1 klype salt (helst Himalayasalt, det får du i helsekostbutikker)
Mos bananen og bland inn egg og salt. Stek små pannekaker i smør eller kokosolje.
Jeg pleier å servere dem med gresk yoghurt og bær, men de er gode uten noe på også.
Min venninne Stine har lært meg å lage muslie, og etter at jeg begynte å lage det selv kommer jeg nok aldri til å kjøpe muslie i butikken igjen. Dette er kanskje ikke verdens sunneste muslie, men den er nok verdens beste.
Ingredienser:
1 pose havregryn (1 kg)
250 gram solsikkefrø
250 gram linfrø
250 gram sesamfrø
200 gram kokosmasse
100 gram hasselnøtter
2 dl rapsolje
1 beger lys sirup
Ta frem en stor stekeplate og dekk den med bakepapir. Ha havregryn, solsikkefrø, linfrø og sesamfrø på platen, og bland dette med oljen. Stek i ovnen på 180 grader i 15 minutter.
I mellomtiden hakker du hasselnøttene
Ta stekeplaten ut av ovnen, ha på hasselnøtter, kokos og sirup, og bland godt, stek videre i 10 minutter til og rør litt innimellom. Ha over på glass med lokk, dette er fint å gi i gave også!
Har du juicemaskin? hvis ja, husk å bruke den ofte!
Juicing av frukt og grønnsaker er en fantastisk måte å få i seg alle vitaminene som er i frukten/grønnsakene, og det smaker så godt. Her har jeg laget juice av appelsiner og mandariner.
En annen god kombinasjon er eple, stangselleri, appelsin, kiwi og brokkoli.
Favorittjuicen til barna mine er 5 appelsiner, 2 epler, 3 blader grønnkål, 2 kiwi, 1 brokkolistilk, ½ agurk, 1/3 squash, 2 gulrøtter og 1 stilk stangselleri. Jeg har funnet ut at når jeg dropper ingefær i juicen liker barna mine den bedre.