Sukkerfrie blåbærpannekaker

Dette er noe av det beste jeg vet til frokost, sukkerfritt er det også dersom du klarer å la være å ha sirup på pannekakene etter steking (jeg klarer ikke å la være, pannekaker med sirup er noe av det beste jeg vet)

IMG_6569.JPG

Ingredienser:

  • 3 egg
  • 115 g mel
  • 1 stor ts bakepulver
  • 1 1/2 dl melk
  • En klype salt
  • 1/2 pose frosne blåbær
  • Smør til steking
  • Evt lønnesirup til servering og litt melis til pynt

Del eggene og ha eggeplommene i en skål og eggehvitene i en annen. Bland mel, bakepulver, melk, og salt sammen med eggeplommene. Pisk eggehvitene til de er stive og vend hvitene forsiktig inn i røren. 

Smelt litt smør i en panne, hell på en øse med røre og noen blåbær på røren. Stek pannekakene til de er gyldne på begge sider, men bare ha blåbær på den første siden du har opp i pannen. 

Legg pannekakene på et fat mens du steker de andre. 

IMG_6567[1].jpg

Server med lønnesirup dersom du ønsker det og strø evt litt melis på toppen av pannekakene. 

Deilig frokost!

Ovnsbakt egg med røkelaks og spinat

Åååå dette er så godt! På lørdag denne helgen hadde jeg og den nest minste sønnen min en så utrolig koselig rolig frokost bare oss, gull verdt sånne små stunder.

Til frokost laget jeg noe av det beste jeg vet, ovnsbakt egg! Du trenger en liten flat ildfast form til hvert egg, muffinsform går også til nød, men det beste er om du har en lavere og litt større form

Ingredienser nok til en form (så ganger du bare opp med så mange du trenger)

  • 1 håndfull babyspinat
  • 1 skive røkelaks
  • 1 egg
  • 4 ss kremfløte
  • Pepper
  • Mykt smør til å smøre formen

Sett ovnen på 200 grader. Smør formen(e) med smør. Vask og tørk spinaten og legg den i formen sammen med røkelaksen. Ha over 3 ss fløte. Knekk et egg over formen og ha på den siste spiseskjeen med fløte + litt nykvernet pepper.

Bak i ovnen i 10 til 15 minutter til hviten er fast, men eggeplommen fortsatt er litt myk og rennende.

 

 

 

Stikkelsbærsyltetøy med vanilje

Jeg elsker stikkelsbær! Vi har to små trær i hagen, og de gir masse bær. Det er så koselig å ta frem syltetøy fra fryseren når det er vinter og drømme seg bort til sommerdager i hagen igjen.

Ingredienser syltetøy (du kan med fordel mangedoble oppskriften)

  • 1 kurv stikkelsbær
  • 1/2 kg sukker
  • 1/2 pose certo syltepulver
  • 1 vaniljestang splittet på langs

Rens stikkelsbærene ved å klippe av den brune tusten på tuppen, og så skylle bærene i kaldt vann.

Ha bærene i en tykkbunnet gryte og kok forsiktig opp. Du kan godt stampe bærene litt med en stamper eller gaffel slik at det ikke blir så store biter. Ha vaniljestangen i bærene. Rør sammen sukker og syltepulver og ha det i bærmassen. Slå av varmen og rør til sukkeret er oppløst. Ta ut vaniljestangen igjen. 

Smak til om du trenger mer sukker, jeg gjør ofte det da jeg liker syltetøyet ganske søtt.

Holder en uke i kjøleskapet, og kan også fryses.

Ripssyltetøy med vanilje

Nå er det sesong for bær, og vi har tre ripstrær i hagen. Jeg elsker rips med vaniljesaus og sukker, så det er en gjenganger til dessert fortiden, men vi har veldig mye bær, så vi må sylte også. Til de syrlige bærene som rips, stikkelsbær og solbær liker jeg å ha en vaniljestang i syltetøyet for litt ekstra sødme.

Ripssyltetøy:

  • 1 kurv renset rips
  • 1/2 kg sukker
  • 1/2 pose certo syltepulver
  • 1 vaniljestang

Ha ripsen i en tykkbunnet gryte og kok forsiktig opp. Rør sammen sukker og syltepulver og ha det i gryten sammen med vaniljestangen splittet på langs.  Skru av varmen og rør til sukkeret er oppløst. Smak til om du trenger mer sukker. Ta ut vaniljestangen.  Ha syltetøyet over på rene glass med lokk. Det holder seg en uke i kjøleskapet, og kan også fryses.

Blåbærpannekaker

Disse pannekakene er sunne og uten tilsatt sukker, perfekt når man vil starte et nytt og bedre liv :-)

Ingredienser:

  • 2 dl frosne eller ferske blåbær
  • 2 modne bananer
  • 2 dl melk
  • 2 egg
  • 1,5 dl fullkornsmel
  • 2 ts bakepulver

Bland alle ingrediensene i en blender og stek pannekakene i litt smør eller nøytral kokosolje. Server med friske bær, gresk yoghurt og kanskje litt honning.

Rabarbragele

Mai er rabarbratid og mange har nok allerede nå fått de første stilkene i hagen. Det er fint å lage rabarbrageleen mens stilkene enda er unge og smaker syrlig. Utover sommeren blir stilkene trevlete, og er ikke så gode i syltetøy og gele.

Jeg elsker syltetøy og geleer av alle slag både til frokost og lunsj, og rabarbragele er utrolig godt sammen med ost. Det vi ikke får spist med en gang putter jeg bare i fryseren, og har et lager utover vinteren.

Jeg hadde 7 modne rabarbrastilker i hagen da jeg laget denne geleen, og det holdt til 2 ½ glass.

Rabarbragele

Rabarbra vasket og tørket, kutt av bladene på toppen

Ta av skinnet på rabarbraen med en tynn kniv, og kutt rabarbraen opp i små biter

Ha den i en kjele med litt vann slik at det akkurat dekker og kok i ca 15 minutter til rabarbraen er mør. Skru av varmen og rør inn en blanding av ca 1 pose CERTO syltepulver og ca 3 dl sukker (geleen skal være søt!)

Rør til alt sukker og certo er oppløst og fyll straks over i rene glass med lokk. De glassene du ikke skal bruke med en gang putter du bare i fryseren, der holder de seg hele vinteren og kan tas opp ved behov.

Ovnsbakt pannekake med blåbær

Yummy! Denne deilige pannekake oppskriften eksperimenterte jeg meg frem til i dag, og det var så utrolig godt! På dager vi har litt god tid (les nesten hver dag da toåringen står opp kl 6) skal dette få bli et innslag på frokostbordet vårt. Røren lager du på 5 minutter, og så kan pannekaken lage seg selv i ovnen mens du dusjer, smører matpakker og lager frokost. Hvis det blir for travelt i hverdagene må du prøve denne i helgen. Pannekaken kan også sendes med i matpakken, om det blir noe igjen da :-)

Ingredienser:

  • 3 egg
  • 1 dl sukker
  • 1/2 dl hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 4 dl kremfløte
  • 5 ss frosne eller ferske blåbær
  • 1 ss smør

Sett ovnen på 175 grader

Bruk miksmasteren, og rør sukker og egg luftig, ha i de øvrige ingrediensene bortsett fra bærene.  Visp til en luftig røre. Smør en stekepanne med litt smør og fordel blåbærene i stekepannen. Hell over røren og stek pannekaken i stekepannen i ovnen i 40 minutter.

Ta den ut og la den avkjøle seg i 5 minutter slik at røren setter seg. Server gjerne med et melisdryss og noen blåbær på toppen.



Smoothie, juice og vann

Jeg er veldig glad i frukt og grønt, og jeg liker godt juicer og smoothier, og jeg øver meg på å bli flinkere til å drikke vann. Her er tre oppskrifter jeg digger for å få i meg mer veske:

Grønn juice:

  • 4 epler
  • 6 stilker stangselleri
  • 1 sitron
  • 1 appelsin
  • 1 krukke bladpersille

Juice alt i juicemaskinen og server med isbiter

Blåbærsmoothie:

  • 1/2 pk frosne blåbær
  • 1 banan
  • 4 isbiter
  • 3 dl mandelmelk

Putt alle ingrediensene i blenderen og kjør til smoothien blir helt glatt. Strø litt kanel på toppen.

For deilig vann pleier jeg å ha sitronskiver, agurkskiver eller appelsinskiver i det vannet jeg drikker utenom måltidene, til måltidene synes jeg det er best med vanlig vann.

Husk! Dersom du får smoothie til overs du ikke vil oppbevare i kjøleskapet kan du helle den i isformer og fryse dem ned til sunne is du kan spise senere.



Kruttsterk juice du våkner av!

Med en toåring i huset som ikke skjønner forskjellen på hverdag og helg, og dessuten synes klokken 6 er tiden å stå opp på hver dag, er jeg tidvis ganske trett om morgenen.....

Denne kruttsterke, sunne juicen får meg i gang!

Ingredienser:

  • 3 epler
  • 1 appelsin
  • 1 sitron
  • 1 kiwi
  • 1 chilli uten stilk, men med frø

Juice alt juicemaskinen. En slowjuicer som finmoser helt er best her.

Hverdagsmysli

Dette er en sunn mysli for kjappe hverdagsfrokoster.

( det er også en annen mysli på bloggen, men den er med sirup og kokosmasse, så den er mer en helgemyslie synes jeg)

Ingredienser:

  • 3 ss honning
  • 1 dl eplejuice
  • 300 gram havregryn
  • 100 gram valnøtter
  • 100 gram solsikkefrø
  • 100 gram sesamfrø (jeg brukte en blanding av lyse og sorte frø, men vanlige sesamfrø går fint)
  • 50 gram gresskarkjerner

Kok opp honning og juice i en kjele. Hakk valnøttene grovt og bland dem sammen med de andre tørre ingrediensene. Vend inn juiceblandingen, og bre myslien ut på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek myslien på 200 grader i 15 minutter. La blandingen avkjøle, og oppbevar den i en glassboks med lokk.

Jeg liker best å spise myslien min med gresk yoghurt og bær

Kesampannekaker

Disse pannekakene lager vi hver helg, og de er så gode. I Norge bruker jeg kesam i oppskriften, når vi er i Spania bruker jeg creme fraiche eller ricotta.

Ingredienser:

  • 3 egg
  • 1 boks kesam (naturell)
  • 100 gram hvetemel
  • 1, 25 dl melk
  • 1 klype salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 dl sukker

Skill plommene fra hvitene. Ha plommene i en bolle, bland inn kesam, og så de øvrige ingrediensene. Visp eggehvitene stive i en annen bolle og vend dem forsiktig inn i røren. Ikke rør for hardt, det kan godt være litt "eggehvite klumper" det er det som gjør pannekakene så luftige. Stek i litt smør, og server med lønnesirup og evt bær. Nammmmmm

Ovnsbakt brødskive med tomat og avocado

Hvis du har litt tørt brød til overs, og vil lage deg en sunn og næringsrik brødskive, kan du prøve denne velsmakende og enkle retten.

Ingredienser 2 personer:

  • 4 skiver brød
  • Litt olivenolje
  • ca 1 ss honning
  • 2 tomater
  • 2 avocadoer
  • Litt kvernet pepper
  • Litt flaksalt

Legg fire skiver brød på en bakepapirkledd stekeplate. Sprinkle over litt olje, honning, salt og pepper. Skjær tomatene i skiver, og ha tomatskivene i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter.

Skjær avocadoene i skiver, og legg dem på de grillede skivene, smaker kjempegodt!

Havregrøt med eplejuice og mandelmelk

Dette er en klassiker for travle morgener, og krever minimalt med innsats i en hektisk hverdag.

Gjør klar så mange boller du skal servere med havregrøt, og bland inn like deler eplejuice og mandelmelk til du har en ganske løs grøt. Dekk hver bolle med plastfilm og sett i kjøleskapet over natten.

Neste morgen tar du bare bollene med grøt og topper hver skål med det dere liker, jeg synes det er best med friske bær.

Sunne frokostpannekaker

Disse pannekakene har jeg laget i flere år, og jeg elsker dem! De er like gode varme som kalde, og også perfekte som ettermiddags snacks før middag eller i matpakken, så jeg anbefaler å doble eller tredoble oppskriften.

Nok til tre pannekaker

  • 1 banan
  • 1 egg
  • 1 klype salt (helst Himalayasalt, det får du i helsekostbutikker)

Mos bananen og bland inn egg og salt. Stek små pannekaker i smør eller kokosolje.

Jeg pleier å servere dem med gresk yoghurt og bær, men de er gode uten noe på også.

Hjemmelaget muslie

Min venninne Stine har lært meg å lage muslie, og etter at jeg begynte å lage det selv kommer jeg nok aldri til å kjøpe muslie i butikken igjen. Dette er kanskje ikke verdens sunneste muslie, men den er nok verdens beste.

Ingredienser:

  • 1 pose havregryn (1 kg)
  • 250 gram solsikkefrø
  • 250 gram linfrø
  • 250 gram sesamfrø
  • 200 gram kokosmasse
  • 100 gram hasselnøtter
  • 2 dl rapsolje
  • 1 beger lys sirup

Ta frem en stor stekeplate og dekk den med bakepapir. Ha havregryn, solsikkefrø, linfrø og sesamfrø på platen, og bland dette med oljen. Stek i ovnen på 180 grader i 15 minutter.

I mellomtiden hakker du hasselnøttene

Ta stekeplaten ut av ovnen, ha på hasselnøtter, kokos og sirup, og bland godt, stek videre i 10 minutter til og rør litt innimellom. Ha over på glass med lokk, dette er fint å gi i gave også!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt