Verdens beste lussekatter

Jeg har aldri vært så veldig glad i lussekatter, men de er obligatoriske å bake i desember dersom man har barn. I går eksperimenterte jeg meg frem til en ny oppskrift, en blanding av lusseboller og kanelboller, og det ble utrolig godt! Fra nå av kommer vi bare til å bake disse lussebollene.

Ingredienser:

  • 200 gram smør
  • 1 gram safran
  • 5 dl melk
  • 1/2 dl kremfløte
  • 1 pakke tørrgjær, den røde posen beregnet på søt bakst
  • 2 egg
  • 2 dl sukker
  • 1/2 ts salt
  • 16 - 17 dl hvetemel

Fyll:

  • 100 gram mykt smør
  • 1 dl sirup
  • Sukker
  • Kanel

Til å pensle:

  • 1 egg
  • 1 ss kremfløte

Smelt smøret i en kjele sammen med safranen og la det koke opp. Ta av varmen og tilsett melk og fløte og la det avkjøle til det er ca 37 grader - romtemperatur.

Ta frem en stor bakebolle og rør gjæren ut i den fingervarme vesken. Tilsett egg, sukker og salt. Arbeide inn melet i deigen til den begynner å slippe fra kantene, og la den heve i 45 minutter under klede.

Rør sammen smør, sirup, sukker og kanel - bland inn så mye sukker og kanel du ønsker.

Kjevle deigen i stor firkant og smør fyllet på halve firkanten, og brett den tomme halvdelen over den andre. Del hele deigen i remser på ca 3 cm og del hver remse slik at det ser ut som en bukse. 

Knytt buksebena sammen flere ganger slik at du får en knute bolle.

Legg alle bollene på et bakebrett og la dem etterheve i ca 30 minutter under et klede. Sett ovnen på 200 grader og pensle bollene med en blanding av egg og fløte før du steker dem i ca 10 minutter - følg med!

Nyyyyt!

 

Fikenbrød med hasselnøtter

lDette brødet kan man selvfølgelig servere hele året til ost, men jeg synes det passer spesielt godt i julen.

Ingredienser:

  • 1 pose tørrgjær
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 ts salt
  • 1 dl siktet sammalt speltmel
  • 1 dl sukker
  • 75 gram hasselnøtter
  • 150 gram tørkede fiken
  • 400 gram hvetemel

Ha gjæren i en stor bolle, og rør inn lunkent vann. Tilsett salt, sammalt mel og sukker og rør det sammen. Hakk nøttene og skjær fikenene i mindre biter, rør dette også inn i melblandingen. Vend inn hvetemelet og elt deigen lett. Det skal være en ganske våt deig. Sett til heving på lunt sted i 45 minutter. Smør en brødform og ha deigen i formen, etterhev i ca 20 minutter.

Sett brødet inn i forvarmet ovn på 225 grader og stek det i 10 minutter. Skru ned varmen til 150 grader og stek i 40 minutter til. Avkjøl brødet på rist og server det til noen gode oster.

Adventsuppe med grønnsaker og medisterboller

Denne suppen laget alltid moren min før jul da det var medisterdeig i butikken, og nå serverer jeg den til mine barn i adventstiden, de elsker den!

Ingredienser:

  • 3 gulrøtter
  • 2 stilker stangselleri
  • 1 gul løk
  • 3 mellomstore poteter
  • 1 kyllingfond buljongterning
  • 1 pakke medisterfarse ca 500 gram
  • Salt og pepper

Kutt alle grønnsakene i små terninger og ha dem i en gryte sammen med kyllingfond terningen. Dekk grønnsakene med vann og kok i ca 20 minutter. Dypp en skje i vann og form kjøttboller av medisterfarsen og ha dem i gryten. Kok i ca 10 minutter til og smak til med salt og pepper. Server suppen sammen med ferskt brød og smør.

 

 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt