Pavlova

I helgen har den yngste sønnen vår hatt 3 års dag, og vi har hatt store og små gjester på bursdagslunsj. Når vi har slike store selskaper lager jeg alltid Pavlova, både fordi det er så lettvint og fordi nesten alle liker denne kaken.

Ingredienser:

  • 4 eggehviter (romtempererte)
  • 1/2 ts salt
  • 250 gram sukker
  • 2 ts maizena eller potetmel
  • 1 ts hvitvinseddik

Visp eggehvitene stive i en helt ren bakebolle. Det er veldig viktig at det ikke kommer noe plomme i hviten. Rør inn sukkeret når hvitene begynner å bli stive og ha forsiktig i salt, maizena og hvitvineddik tilslutt. Blandingen skal være fast og glatt.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Bre bakepapir ut på en ildfast form og legg eggehviteblandingen i en sirkel eller et kvadrat på formen. Skru ned varmen til 140 grader og stek på nederste rille i 1 time. Følg med så marengsen ikke blir brun.

Avkjøl og pynt med krem og bær!

Kyllingform med gresskar og hvitløk

I vår plantet vi gresskarfrø i den ene grønnsakskassen i hagen.  Det har gitt oss enormt mange gresskar denne høsten, og jeg har måttet tenkte ut nye retter med denne gode grønnsaken. Forleden laget jeg en veldig smakfull kyllingform, barna likte den også, så dette blir nok en ny hverdagsfavoritt hos oss.

Ingredienser 4 voksne

  • 3 store kyllingbryst fra for eksempel Holte eller Stange
  • 2 hele hvitløk
  • 1/2 Hokkaidogresskar
  • 2 ss honning
  • Olivenolje
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

Jeg serverte også gryten sammen med kokt jasminris og en grønn salat.

Del hvert kyllingbryst i to på tvers (behold skinnet på) og brun det raskt på hver side før du legger det over i en ildfast form. Rens og del gresskaret i ca 3 sm store biter og ha dem i formen sammen med kyllingen. Del hvitløkene på tvers, men behold skallet på,  og ha dem og i formen. Ha på litt olivenolje, honning, salt og pepper. Så langt kan du forberede i forkant, for eksempel før du skal på jobben.

Forvarm ovnen til 200 grader og sett inn formen i 20 minutter. Server med ris og salat.

Laks med vårløk og cashewnøtter

Jeg er en matblad og kokebok junkie. Jeg elsker å lese om mat, bli inspirert til å bruke nye råvarer og til å lage nye retter. Ofte lager jeg min egen vri på oppskriftene jeg leser, eller bare river ut et bilde av en rett og bruker det som inspirasjon, men i denne lakseretten jeg leste om i svenske Elle mat och vin fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke bortsett fra at jeg la til vårløk,  og det ble så godt!

Ingredienser 4 voksne

  • 1 stor salmafilet
  • 1 1/2 dl teriakisaus
  • 1 1/2 dl sweet chilisaus
  • 1/2 dl soya
  • 1 rød chili
  • 1 lime
  • 100 gram salte cashewnøtter
  • 1 krukke koriander
  • 2 vårløk

Sett ovnen på 150 grader. Legg laksen i en langpanne med bakepapir. Bland teriakisaus, sweet chili saus og soyasaus, og hell det over laksen. Bak laksen i midten av ovnen o 30 minutter. Fjern frøene i chilien, strimle den og strø den over laksen. Legg på limeskiver, strø over nøttene og pynt med koriander og vårløk.

Jeg serverte denne retten med nykokt jasminris.

Gulasjsuppe

Jeg elsker høsten! Fargene, luften og alle de gode suppene og gryterettene jeg bare spiser på denne årstiden. Jeg er så glad i å spise mat i sesong, det smaker på en måte ekstra godt da, og men kan glede seg til en ny sesong starter og man kan lage alle de kjente og kjære rettene igjen.

Denne kjøttsuppen spiser vi flere ganger om høsten, barna liker den også veldig godt. Jeg serverer suppen sammen med nybakt brød eller foccaccia.

To gode oppskrifter på nybakt brød kommer her:

http://www.saltogsitron.no/dessertoppskrifter/12/verdens-beste-loff

http://www.saltogsitron.no/dessertoppskrifter/6/focaccia-med-rosmarin-og-tomater

Denne suppen laget jeg første gang etter Trines matblogg, nå har jeg laget min versjon med litt andre elementer tilpasset vår familie, men grunnoppskriften er den samme som superflinke Trine bruker.

Ingredienser 4 - 6 personer:

  • 1 kg grytekjøtt eller høyrygg
  • 150 gram bacon (jeg kjøper et helt stykke bacon til denne retten)
  • 1 pakke ungarske pølser eller choritzo pølser, jeg pleier å kjøpe dem fra Idsøe
  • 2 rødløk
  • 5 fedd hvitløk
  • 3 ss paprikapulver
  • 13 del vann og 2 stk kjøttfondterninger
  • 6 poteter (vanlig størrelse)
  • 4 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1 sellerirot
  • 2 paprika (jeg brukte en rød og en gul)
  • Salt og pepper
  • Frisk bladpersille
  • Smør til steking

Del kjøttet i små terninger ca2x2 cm og stek dem raskt i smør til de har fått en fin skorpe. Kjøttet skal IKKE bli gjennomstekt. Stek kjøttet i mange omganger og ha det over i en bolle. Når du er ferdig å steke kjøttet koker du ut pannen med 1 dl vann, ta vare på den kjøttkraften.

Ta frem en stor gryte (helst jerngryte) Del pølser og bacon i ca 1 cm store biter og stek dem i litt smør. Hakk løken og ha den i blandingen, stek videre til løken blir myk blank. Hakk hvitløken, ha i hvitløken, paprikapulveret og kjøttet i gryten. Hell også på kjøttkraften du kokte ut, fondterninger og 13 dl vann. La gryten trekke på svak varme i 2 timer med lokk.

Rens og kutt alle grønnsakene i biter, når gryten har kokt i 2 timer har du i grønnsakene og lar gryten koke i ca 40 minutter til uten lokk. Smak til med pepper og evt salt, det kan hende gryten er salt nok av fondterningene.

Dryss over bladpersille, server med godt brød og smør.

Karamellisert pannekake kake med blåbær

Nå er vi på fjellet, i går hadde vi gått en tur på 5 timer, og da smakte denne pannekakekaken ekstra godt! Men dette er også en super dessert på en søndag eller en kveld der du vil unne deg noe søtt.

Ingredienser pannekaker:

  • 4 egg
  • 1 ts salt
  • 3 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 2 ss creme fraiche

Ingredienser fyll:

  • Smør
  • Sukker
  • Blåbærsyltetøy
  • Melis

Start med pannekakerøren; visp sammen egg, salt og creme fraiche. Rør så inn melet til du har en klumpfri røre og tilslutt melken. Du kan gjerne la røren stå å svelle på benken i mange timer, jeg laget den før vi skulle ut på tur.

Ta frem to stekepanner. I den ene pannen steker du tynne pannekaker i litt smør, i den andre pannen blander du sammen smør og sukker og smelter det. Jeg blandet ca 2 ss smør og og 2 ss sukker i hver omgang i sukkerpannen og det rakk til to pannekaker før jeg måtte smelte nytt. Når du har stekt en pannekake legger du den på et fint fat, så legger du litt smeltet smør og sukker på pannekaken og så en ny pannekake. Avslutt med en pannekake på toppen uten smør og sukker på. La kaken avkjøle litt, dryss over melis og skjær kaken i kakestykker. Server med syltetøy..... Ahhhhh det ER så godt!

Gresskarsuppe

Vi plantet gresskarfrø i begynnelsen av juni, og nå har vi masse gresskar i hagen! Jeg har ikke brukt så mye gresskar i matlaging før, men denne høsten har jeg eksperimentert meg frem til mange nye oppskrifter. Jeg har laget gresskarpure for å bruke i muffins, ovnsbakt gresskar og rotgrønnsaker til kjøtt og fisk, og forleden laget jeg en skikkelig god gresskarsuppe. Barna våre elsker ikke supper (bortsett fra Toro tomatsuppe!!!), men jeg og mannen min liker suppe godt! , Denne suppen serverte jeg da jeg hadde venninnekveld, og restene måttebarna smake på som en liten forrett dagen etterpå da vi hadde vegetarpizza til middag. Smaker de hjemmelaget suppe mange nok ganger liker de det nok etter hvert tenker jeg.

Ingredienser:

  • 1 stort Hokkaido gresskar (runde oransje gresskar)
  • 2 gulrøtter
  • 1 rød chili
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 kyllingbuljongterninger eller fondterninger
  • 1 liter vann
  • Litt olivenolje
  • Litt grønne urter for eksempel bladpersille eller timian
  • Creme fraiche til servering

Rens gresskaret, fjern skall og frø og del gresskaret i grove biter. Skrell gulrøttene og del dem i biter. Fjern frø og stilk på chilien og skjær den i biter. Hakk løk og hvitløk grovt og ha alle grønnsakene i en tykkbunnet gryte sammen med litt olivenolje. Stek grønnsakene på svak varme til de er blanke, ha så på vann og buljongterninger og kok suppen i ca 30 minutter.

Kjør suppen helt glatt i en blender, smak til om suppen trenger salt og pepper og server med en klatt rømme eller creme fraiche. Pynt med litt grønne urter og litt olivenolje.

Kjempegode brownies

Nå er det helg og starten på høstferien. I dag skal jeg bake barnas favoritt brownies, og disse skal vi kose oss med på fjellet i dagene som kommer. Oppskriften er stor, så disse er også supre å bake hvis man skal ha selskap

Dette er ikke hverdagskost for disse browniesene er veldig søte, men det er kanskje derfor de smaker så godt.......

Browniene er veldig lette å lage, men de krever litt planlegging for de skal lages dagen før man kan spise dem.

Ingredienser:

  • 10 egg
  • 1 kg sukker
  • 400 gram smør
  • 300 gram melkesjokolade
  • 4 ts vaniljesukker
  • 6 dl hvetemel

Visp eggene lett i en bolle og bland inn sukkeret. Smelt smør forsiktig i en kasserolle og ha i sjokoladen i i små biter, rør til smør og sjokolade er helt smeltet. Bland sjokoladesmøret og vaniljesukkeret i eggeblandingen og ha i siktet mel. Bland alt sammen godt til du har en slett røre.

Du trenger ikke kjøkkenmaskin, en liten hjelper holder lenge.....

Hell røren i langpanne med bakepapir. Jeg bruker en stor langpanne jeg har kjøpt på IKEA som er litt mindre enn stekeovnen, og har høye kanter. Stek nederst i ovnen på 180 grader i 1 time. Avkjøles et døgn i kjøleskap. Skjær av kantene og del kaken opp i ruter.

Vongole!

Fisk og skalldyr er supermat for barn siden det er så rikt på Omega 3. Mine barn elsker Vongole og vi lager det hele tiden med små spanske skjell når vi er i Spania. Når vi er i Norge må skjellene spesialbestilles på fiskebutikken, men det er ikke vanskelig å få tak i om du bestiller noen dager før du skal spise det.  Barnas favoritt er en tomatbasert saus, men forleden fikk jeg lyst til å prøve en annen variant. Den falt også i smak, og oppskriften kommer her:

Ingredienser

  • Vongoleskjell (jeg bestilte 2 kg til 2 voksne og 4 barn)
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 dl hvitvin
  • Masse kruspersille og bladpersille
  • Spagetti (så mye du tror dere spiser)
  • Smør til steking

Legg skjellene i en kjele med kaldt vann og la dem ligge der i ca 30 minutter for å fjerne sand. Skyll skjellene godt og kast alle ødelagte skjell. Sett pastavannet på kok, og når det koker har du i spagettien.

Når spagettien er i vannet tar det ca 12 minutter til den er ferdig, så da kan du starte på skjellene. Kutt hvitløk i tynne strimler og fres den i en stekepanne med høye kanter eller en kjele i litt smør til den er myk og blank. Ha i hvitvin og skjellene og legg lokk på gryten, rist litt underveis til alle skjellene har åpnet seg. Server pastaen blandet med skjell og masse persille. Smaker fantastisk!

Hjemmelagede energybarer

Et av barna våre trener veldig mye, og han trenger noen ganger litt ekstra piff og energi for å orke trening etter en lang skoledag. Jeg vil helst at barna ikke skal få i seg tilsetningsstoffer, så jeg lager energibarer til han som ligger i kjøleskapet, så kan han ta en før trening de dagene han trenger det. Disse barene er glutenfrie.

Ingredienser:

  • 2 spisemodne avocadoer
  • 10 stenfrie dadler
  • 150 gram mørk sjokolade
  • 3 ss kokosolje (jeg bruker den uten smak)
  • 3 egg
  • 2 dl mandelmel
  • 3 ss nesquick eller raw kakao
  • 1 ts himalayasalt eller vanlig salt

Bryt sjokoladen i små biter og smelt den i et vannbad

Del avocadoene i to, fjern stenen og ta av skallet. Del dadlene i små biter og legg dem i en skål sammen med kokosoljen. Bruk en stavmikser til å kjøre blandingen helt glatt.

Ha i egg, mandelmel, kakao og salt og bruk stavmikseren igjen til blandingen er glatt. Ha i den smeltede sjokoladen tilslutt og rør alt sammen.

Ha et bakepapir i en ildfast form (normal størrelse ca 20 x 30 cm) og bre blandingen ut i formen. Stek i 30 minutter på 175 grader og avkjøl blandingen helt. Skjær energybaren i staver og oppbevar dem i en boks med lokk i kjøleskapet.

Eplegrøt

Denne desserten lager jeg mange ganger i uken i eplesesongen. Det er virkelig verdens enkleste dessert og den smaker så godt med norske epler på høsten. Jeg lager den aldri ellers i året, bare med de litt sure norske eplene i august, september og oktober.

Ingredienser 4 personer:

  • 6 epler
  • 1/2 dl vann
  • 3 ss sukker
  • Litt sukker til å strø på etterpå
  • Litt kanel til å strø på etterpå
  • Kremfløte eller en blanding av fløte og melk

Skrell eplene og skjær dem i ca 2 cm store biter. Ha dem i en gryte sammen med vannet og 3 ss sukker. Kok til eplene er møre, men fortsatt har tyggemotstand. Du skal ikke lage eplemos! Rør ofte slik at epleblandingen ikke svir seg.

Server med sukker, kanel og fløte. Mmmmmmm

Kantarellpizza med ruccola og vårløk

Meatfree Monday er ikke et initiativ barna mine applauderer, de vil helst ha kjøtt eller kylling til alle måltider.... Men vi spiser vegetar en gang i uken selv om det ikke alltid blir på en mandag. Forrige uke laget jeg gresskarsuppe og kantarellpizza til middag. Alle barna måtte smake en liten porsjon gresskarsuppe før de fikk pizza. Det skal riktignok sies at de tre minste plukket av alle kantarellene, men da fikk jeg ekstra mye på min pizza :-) Oppskrift på gresskarsuppe kommer senere.

Noen ganger når jeg lager pizzasaus bruker jeg også rødvin i sausen, og det gir en ekstra dybde. Fint hvis du for eksempel har rødvinsrester igjen etter helgen.

Ingredienser 1 stor kantarellpizza

(du kan også lage to mindre pizzaer, en med sopp og en Margerita hvis barna synes det er veldig skummelt med soppen)

Deig:

  • 1 pakke pizzagjær (tørrgjær)
  • 3 ss olivenolje
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 ts salt
  • 8 dl hvetemel, til pizza bruker jeg helst det som heter Tipo 00

Saus:

  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 dl rødvin
  • 1 ss tomatpure
  • 1 boks hermetiske tomater (jeg bruker Mutti)
  • Salt og pepper

Ingredienser fyll:

  • 100 gram kantareller (ca 1/2 eske)
  • 1 norvegiaost
  • 1/2 pakke Ruccola
  • 1 vårløk

Start med pizzadeigen; ha salt, gjær og olje i en bolle, hell på det lunkne vannet og vent 1 minutt før du rører rundt. Elt inn melet og la deigen heve under klede i 30 minutter.

Hakk løk og hvitløk og surr det litt i pannen til det blir mykt. Ha på rødvinen og kok den inn, og ha så på tomatene og tomatpureen. La sausen koke i ca 15 minutter og kjør den så helt glatt i en blender. Husk å ikke ha all sausen i blenderen med en gang for da spruter det lett over. Smak til med salt og pepper.

Mens deigen hever setter du også på ovnen på 250 grader slik at den er varm når pizzaen skal inn. Smør en stekeplate med litt olivenolje eller smør og bre deigen ut på platen. Rasp osten og legg den på pizzaen. Rens kantarellene og ha dem på pizzaen og stek i ca 15 - 20 minutter - følg med!

Ha på ruccola og vårløk rett før servering og nyt!

Stekt sei med maiskolber, coleslaw og stekte poteter

Superdeilig, billig sunn og lettlaget hverdagsmat! Nå er det sesong for ferske maiskolber, så da spiser vi masse mais til både fisk og kylling.

Ingredienser 4- 6 personer:

  • Seifilet (så mye dere spiser)
  • Ca 6 ss hvetemel
  • Ca 3 ss paneringsmel
  • Salt og pepper
  • Smør til steking av seifiletene
  • Maiskolber (så mange dere spiser)
  • Kokte poteter (så mange dere spiser)
  • Olivenolje til steking av potetene

Coleslaw:

  • 1/4 Nykål eller hodekål
  • 1/4 rødkål
  • 1 gulrot
  • 1 eple
  • 0,5 dl majones
  • 3 ss cremefraiche
  • Saft av 1/2 liten sitron
  • 1 ts sukker
  • 1 ss HP saus
  • Salt og pepper

Start med potetene, jeg brukte kalde kokte poteter fra middagen dagen før, men om du ikke har ferdigkokte poteter koker du dem til de er møre og lar dem avkjøle. Dette kan du gjøre før du går på jobben.

Kutt kålen i tynne strimler. Skrell gulroten og kutt den i små terninger. Skrell epler og riv det på den groveste siden på rivjernet. Hakk sylteagurken og bland alt sammen i en stor plastbolle. Bland sammen majones, cremefraice, sitron, sukker og HP saus og rør blandingen inn i kålblandingen. Smak til med salt og pepper, og legg coleslawen over i en pen skål.

Hvis du kjøper majones ville jeg ha brukt lettmajones. Jeg pleier å lage majonesen selv, dette gjør jeg ved å ha to eggeplommer og 1 ts dijonssennep i en skål, og så visper jeg inn nøytral olje til blandingen har blitt en tykk majones.

Del seifileten i fiskepinnestykker og vend dem i en blanding av mel, paneringsmel, salt og pepper. Stek to - tre fiskepinner i pannen samtidig, i godt med smør.

Kok opp en stor gryte med saltet vann og kok maiskolbene i 12 minutter. Når maisen er ferdigkokt, deler du hver kolbe i tre biter.

Skjær potetene i små kuber og stek dem i olivenolje og salt

Deilig sesongmat på tallerken!

Verdens beste loff

Verdens beste loff er også verdens letteste loff! Den trenger bare å røres sammen og holder seg fersk i 3 dager. Denne serverer jeg ofte til supper eller lasagne - og noen ganger til frokost i helgene.

Ingredienser:

  • 1 pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts honning
  • 4 dl lunkent vann
  • 8 dl hvetemel, jeg bruker siktet hvetemel fra Kvelde eller siktet speltmel

Ha tørrgjær, salt og honning i en bolle og hell på lunkent vann. La blandingen hvile litt og rør så til gjæren er oppløst. Ha i hvetemelet og rør deigen raskt sammen, og la den heve i bollen under klede i ca 1 time.

Smør en brødform med litt smør og hell røren i formen. La deigen heve uten klede til du har varmet opp ovnen til 250 grader. Stek brødet på 250 grader i 15 minutter, og sett så ned varmen 120 grader og stek brødet videre i 30 minutter. Avkjøl brødet på rist og server med godt smør.

Smørtunge med ovnstekte grønnsaker, spinat og deilig saus

Smørtunge er en nydelig fisk, og den er lett å tilberede. Jeg serverer den med masse ovnsbakte grønnsaker, spinat og saus.

Ingredienser 4 personer:

  • 6 smørtungefileter
  • 1/2 Hokkaido eller annet gresskar
  • 1/2 stor søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • 1 rødbete
  • 1 gulbete
  • 2 persillerøtter
  • 1 pose spinat
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • 200 gram smør
  • Litt smør til steking
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Sett stekeovnen på 200 grader

Start med grønnsakene; skjær gresskar, søtpotet, rødbete, gulbete, gulrot og persillerøtter i små firkanter, og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Hell over litt olivenolje og bland med en stekespade slik at alle grønnsakene får litt olje på seg. Ha på litt flaksalt. Stek grønnsakene i forvarmet ovn, midt i ovnen i ca 40 minutter, følg med slik at de ikke blir for brune.

Skjær hvitløken i skiver og legg den i en stekepanne med litt smør, men ikke sett på platen.

Vask og tørk spinaten.

Kutt sjalottløken i små biter og legg den i en gryte meg litt smør, men ikke sett på platen

Rull smørtungefiletene sammen og legg dem i en smurt ildfast form sammen med noen smørklatter og litt flaksalt.

Når det er 10 minutter igjen av steketiden til grønnsakene setter du smørtungefiletene inn i ovnen også. Der skal de stå i 5 - 10 minutter, sjekk underveis. De er klare når de er hvite og faste i kjøttet. Både fisk og grønnsaker kan godt hvile litt i formen sin mens du gjør ferdig tilbehøret.

Stek sjalottløken i smøret til den er blank og myk, hell på hvitvinen og la det koke inn til ca halvparten av vinen er igjen. Skjær 200 gram smør i små kuber og pisk inn en og en kube på veldig lav varme.  Når alt smøret er pisket inn slår du av varmen og siler sausen over i et sausenebb.

Rett før servering steker du hvitløken raskt i pannen og har i spinaten, spinaten er klar når den har falt sammen.

Server!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt