Lammelasagne med gresk focaccia

Vanligvis lager jeg lasagne med kyllingkjøttdeig eller kvernet oksekjøtt, men i dag hadde jeg lyst til å lage en annen variant av denne italienske klassikeren, så da ble det lasagne med lammekjøtt og chevre, og en deilig foccacia med rødløk og oliven. Barna plukket løk og oliven av brødet, men de syntes foccaciaen var kjempegod.

Ingredienser lasagne:

  • 400 gram kvernet lammekjøtt
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss tomatpure
  • 2 bokser hakkede hermetiske tomater
  • Litt smør til å steke i
  • En rosmarinkvist
  • Lasagneplater
  • Ca 2 dl revet Norvegia ost
  • Ca 200 gram fersk chevre

Hvit saus:

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • Ca 3 - 5 dl melk
  • 1 dl revet parmesan
  • Litt revet muskattnøtt

Gresk foccacia:

  • 1 pakke tørrgjær
  • 3 dl lunkent vann (jeg bruker vann fra springen)
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • En rødløk
  • Et glass sorte oliven uten sten
  • Olivenolje og flaksalt til å strø over før steking.

Start med kjøttsausen; skrell og hakk løk og hvitløk, stek det i litt smør i pannen til det er mykt og blankt. Tilsett lammekjøttet og brun det i pannen. Rør inn tomatpure og ha i de hermetiske tomatene og rosmarinkvisten. La sausen småkoke mens du lager den hvite sausen.

Hvit saus; Smelt smøret i en tykkbunnet kjele, ha på hvetemelet, rør det inn og spe så på med melk til du har en tykk saus, NB sausen må koke opp, og blir den for tykk har du bare i litt mer melk. Rør inn parmesanen og muskatnøtt.

Finn frem en ildfast form og start med kjøttsaus i bunnen av formen, så hvit saus, lasagneplater og så videre. Avslutt med hvit saus og ha osten på toppen. Jeg synes det blir veldig godt å la lasagnen stå noen timer før man steker den, så når vi skal ha lasagne til søndagsmiddag lager jeg det om morgenen etter frokost, og lar formen stå til ettermiddagen når vi skal spise. En time før middag setter du på ovnen på 220 grader, når ovnen er varm setter du formen inn i ovnen inn i ca 40 minutter. Så kan lasagnen godt hvile 10 minutter før du skal spise.

Gresk focaccia:

Ha gjæren i en bolle og ha på salt, honning og olje (NB oljen må ha romtemperatur). Hell på vannet, rør sammen og ha så i melet. Rør sammen til en smidig deig. La deigen heve under klede i ca 40 minutter. Smør en form (jeg brukte en 22 diameter kakeform med bakepapir) og hell deigen i formen. La den etterheve i 30 minutter. Stikk oliven ned i deigen og lag også små hull med fingrene dine. Ringle over litt olivenolje, strø på flaksalt og legg på rødløk i tynne skiver.

Stek ved 220 grader i ca 10 - 15 minutter til brødet er gyldent. Dette er fint å gjøre mens lasagnen hviler.

Server lasagne og brød med salat

 

 

 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt