Verdens beste lussekatter

Jeg har aldri vært så veldig glad i lussekatter, men de er obligatoriske å bake i desember dersom man har barn. I går eksperimenterte jeg meg frem til en ny oppskrift, en blanding av lusseboller og kanelboller, og det ble utrolig godt! Fra nå av kommer vi bare til å bake disse lussebollene.

Ingredienser:

  • 200 gram smør
  • 1 gram safran
  • 5 dl melk
  • 1/2 dl kremfløte
  • 1 pakke tørrgjær, den røde posen beregnet på søt bakst
  • 2 egg
  • 2 dl sukker
  • 1/2 ts salt
  • 16 - 17 dl hvetemel

Fyll:

  • 100 gram mykt smør
  • 1 dl sirup
  • Sukker
  • Kanel

Til å pensle:

  • 1 egg
  • 1 ss kremfløte

Smelt smøret i en kjele sammen med safranen og la det koke opp. Ta av varmen og tilsett melk og fløte og la det avkjøle til det er ca 37 grader - romtemperatur.

Ta frem en stor bakebolle og rør gjæren ut i den fingervarme vesken. Tilsett egg, sukker og salt. Arbeide inn melet i deigen til den begynner å slippe fra kantene, og la den heve i 45 minutter under klede.

Rør sammen smør, sirup, sukker og kanel - bland inn så mye sukker og kanel du ønsker.

Kjevle deigen i stor firkant og smør fyllet på halve firkanten, og brett den tomme halvdelen over den andre. Del hele deigen i remser på ca 3 cm og del hver remse slik at det ser ut som en bukse. 

Knytt buksebena sammen flere ganger slik at du får en knute bolle.

Legg alle bollene på et bakebrett og la dem etterheve i ca 30 minutter under et klede. Sett ovnen på 200 grader og pensle bollene med en blanding av egg og fløte før du steker dem i ca 10 minutter - følg med!

Nyyyyt!

 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt