Mormors lapper

En måned hver sommer hele barndommen var jeg hos mormor og morfar i Sauda. Da ferien i Sauda var over var jeg alltid litt lei meg, for selv om vi som regel skulle videre på eventyr i utlandet, var det i Sauda jeg trivdes aller best. Der var dagene stort sett like; jeg lekte med kusinene mine, hjalp mormor med å plukke bær og frukt i bakhagen, "kjøpte" is av morfar i isboden han laget i kjelleren på varme dager, og badet i sjøen. En stor del av dagen dreide seg også om mat. Først var det alltid en stor frokost, og jeg fikk smør i det bløtkokte egget av morfar for å "fete meg opp" (det er fortsatt noe av det beste jeg vet). Etter noen timer var det en enkel lunsj og kl 16 var det middag, alltid med to eller tre retter, mormor var en fantastisk kokk! Men dagens høydepunkt var allikevel kaffe kl 18. Da laget mormor noe "godt til kaffien" som hun kalte det, og så spilte vi kort. Som regel laget hun sprø vafler med hjemmelaget syltetøy, noen ganger var det kake, men aller best likte jeg når hun laget lapper. Da laget hun røren etter frokost og lot den stå på benken hele dagen. Når jeg lager disse lappene synes jeg også de blir aller best om røren får stå noen timer før du begynner å steke.

Ingredienser (ca 20 lapper)

  • 5 egg
  • 2 gammeldagse kaffekopper med sukker (sånne små runde med hank). Dersom du ikke har en sånn kopp tar du ca 380 gram sukker
  • 1 liter hvetemel
  • 1 liter kulturmelk
  • 1/2 ts salt
  • 1/3 ts hjortetakksalt
  • 1 toppet ts natron
  • 250 gram smeltet smør + smør til steking

Lag eggedosis av sukker og egg. Jeg lager den i en kjøkkenmaskin og blander så inn vekselvis kulturmelk og mel. Så blander jeg salt, hjortetakksalt og natron sammen i en kopp, og har det i røren. Tilslutt rører du inn det smeltede smøret.

Stek lappene i smør og avkjøl på rist. Server med seterrømme og syltetøy.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt