Verdens beste fiskegrateng

Jeg skal innrømme det, jeg har aldri syntes at fiskegrateng var så veldig godt, og når barna mine hadde lyst på det, la det gjerne til en dag jeg og mannen min skulle spise noe annet på kvelden, og kjøpte ferdig fiskegrateng på butikken.

Det var før jeg smakte fiskegratengen til Hanne Paaske! En av sønnene mine går på matkurs med Hanne, og hun har lært oss å lage verdens beste fiskegrateng, og nå har det blitt en av mine favorittoppskrifter.

Jeg serverer den gjerne med en hjemmelaget remulade som jeg også har lært av Hanne og Hannes potetstappe. Prøv du også, du kommer til å bli frelst.

 

Ingredienser fiskegrateng – nok til en stor ildfast form:

  • 500 gram skinn og benfri torskefilet
  • 1 boks creme fraiche
  • 2 egg
  • 2 dl macaroni
  • 1 pakke cheddar (125 gram)
  • ½ kyllingfond terning
  • 1 – 2 ts sitronpepper (kan sløyfes)
  • Griliermel til toppen

Ingredienser remulade:

  • 2 eggeplommer
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ts salt
  • 1 ss eplesider eddik
  • 5 dl smaksfri soyaolje (jeg bruker Mills)
  • 3 – 4 sylteagurker finhakket
  • 2 – 3 ss kapers
  • 1 neve finhakket bladpersille
  • Pepper

Ingredienser potetstappe

  • 1 kg mandelpotet
  • 2 – 3 dl kremfløte
  • 2 – 3 ss smør
  • 1 neve finhakket bladpersille
  • Revet muskat
  • Salt og pepper

Begynn med gratengen. Sett ovnen på 210 grader

Kok opp en middels stor gryte med saltet vann. Når vannet koker har du i macaronien. Skjær fisken i ganske små biter, og ha dem i gryten med macaronien når macaronien er nesten ferdigkokt. Kok opp vannet igjen og sil så av vannet. Visp sammen to egg i en bolle, og ha i creme fraiche og den halve fiskebuljongterningen. Riv osten og bland den sammen med creme fraice og egg. Bland alt sammen i gryten og ha fiskeblandingen over i en ildfast form. Strø brødrasp på toppen, og stek i 30 minutter.

Skrell mandelpotetene og kok dem på svak varme til de er myke. Hell av vannet og la potetene tørke helt før de moses. Ha i salt og musket. Ha i fløte og smør og rør til passe konsistens. Varm forsiktig opp ved servering.

Så var det remuladen:

Ha eggeplommene i en bolle med sennep, eddik, salt og pepper. Mix det sammen med en elektrisk håndvisp. Spe med oljen, kun litt av gangen slik at remuladen ikke skiller seg. Når remuladen har en fin konsistens har du i hakket sylteagurk, kapers og bladpersille og rører forsiktig rundt med en skje.  

Server fiskegratengen, potetmosen og remuladen og nyt.

God middag!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt