Kjøttboller i deilig saus med potetmos og grønnsaker
Dette er sunn og deilig kosemat, sånn middag der man forsyner seg en gang til enda man egentlig er mett, bare fordi det er så godt....
Og blir det rester, er de supre å varme opp dagen etter, eller å sende med i matpakken
Ingredienser:
- Poteter til potetmos, jeg beregnet to små poteter på hver
- 1 dl krem eller matfløte
- 2 ss smør
- Salt og pepper
- 1/2 brokkolihode
- 1 gulrot til hver
- 1/2 pakke sukkererter
Kjøttbollene:
- 2 pakker kjøttdeig
- 3 skiver loff uten skorpe
- 2 dl melk
- 1 ts salt
- 2 egg
- 1 ss worchestersaus
- 2 ts dijonsennep
- Smør til steking
Saus:
- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 8 dl oksekraft (el 8 dl vann og to fond terninger)
- 2 dl matfløte
- Flaksalt og sort pepper
Start med kjøttbollene, skjær skorpen av loffen og legg den i en bolle. Hell på melken og la den trekke inn i loffen. Ha kjøttdeigen i en annen bolle og kna inn saltet. Klem melken ut av loffen og ha loffen i kjøttdeigen sammen med egg, worchestersaus og sennep. Rør til en fast masse, dekk til med plastfolie og sett den i kjøleskapet.
Skrell potetene og ha dem i en gryte med vann. Skrell gulrøttene og vask brokkoli og sukkererter. Så langt kan du forberede i forkant, kanskje før du går på jobben eller før ettermiddagslogistikken?
Sett potetene på kok.
Trill valnøttstore kjøttboller og legg dem på et fat. Stek kjøttbollene raskt i smør og sett dem til side.
Smelt smør i en kjele og rør inn melet, visp litt til smør og mel er gyldenbrunt. Rør inn kraft litt etter litt til du har en jevn saus og la den koke på svak varme i ca 10 minutter.
Sett på vann til gulrøttene og kok dem i ca 15 minutter.
Når potetene er ferdigkokt heller du av vannet og moser dem. Rett før servering har du i fløte og rører inn smør og lar mosen få et raskt oppkok. Hvis mosen er for tykk har du bare i mer fløte eller smør.
Når det er 5 minutter igjen av gulrøttene legger du brokkolien i det varme vannet og når det er to minutter igjen legger du sukkerertene på toppen.
Rør inn fløten i sausen, smak til med salt og pepper og eventuelt litt buljongpulver og ha i kjøttbollene de siste 5 minuttene mens sausen koker på svak varme. Server!