"Bruk opp det du har i kjøleskapet" pai!
De som har fulgt kokebok bloggen min en stund vet at jeg er opptatt av å ikke kaste mat, og å bruke opp det man har i kjøleskapet. Denne paien er supergod, og den lager jeg når jeg vil bruke opp slappe grønnsaker, ostebiter og påleggsrester.
Paideigen er alltid den samme, og jeg skal skrive hvilke rester jeg brukte for å lage denne supergode middagen.
Siden jeg ikke er en bakeekspert finner jeg mye inspirasjon og tips i bakebøker, en kokebok jeg har brukt mye er "Nybakt" av Marit Røttingsnes Westlie. Oppskriften til paibunnen er hentet derifra, jeg har bare byttet ut 1 dl av hvetemelet med grovt mel.
Ingredienser paideig:
- 3/4 dl vann
- 3/4 dl ekstra Virgin olivenolje
- 1/2 pakke tørrgjær
- Ca 3 dl hvetemel
- 1 dl grovt mel, for eksempel grovt speltmel
- 1 dl nyrevet parmesan
- Salt og pepper
Ha tørrgjæren i en bolle. Bland sammen lunkent vann og olje (jeg bruker lunkent vann fra springen for å gjøre det lettvindt) Ha vann/olje i gjæren og rør til gjæren er oppløst. Ha i resten av ingrediensene og rør til du får en glatt deig. La deigen hvile i ca 20 minutter.
Elte deigen til en runding, kjevle den ut og ha den i en smurt paiform. Prikk bunnen med gaffel og forstek bunnen i 10 minutter på 220 grader.
Så langt kan du forberede i forkant, kanskje før du går på jobben?
Ingredienser i min restepai:
Base:
- 4 egg
- 2 dl melk
- 2 ss cremefraice, kesam eller gresk yoghurt
- (basen skal alltid med)
Fyll:
- Ca 2 dl Gouda (bruk for eksempel Norvegia eller Jarlsberg)
- Ca 1 dl Gryere ost
- 1/2 brokkolihode
- 1 rødløk
- 1 sjalottløk
- Påleggsrester av chorizo, kokt skinke, spekeskinke og litt bacon vi hadde igjen fra frokosten
- To slappe tomater i skiver
Bland sammen basen. Riv osten og ha den i. Skjær opp påleggsrestene og ha dem i basen sammen med løken. (jeg stekte løken blank i litt olje i forkant, men det trenger du ikke gjøre om du har dårlig tid)
Hell basen i paideigen.
Kok opp vann og kok små brokkolistilker i to minutter, avkjøl i kaldt vann og la det renne godt av. Legg dem pent på paien. Skjær tomater i skiver og legg dem på toppen. Stek paien på 200 grader i 45 - 60 minutter.
Server paien med en grønn salat. Deilig middag og ryddig kjøleskap!