Alle bolognesers mor

Denne bolognesen laget jeg forrige lørdag, og det er den beste jeg noen gang har laget.  Dette er en typisk søndags eller selskapsrett for den tar en dag å lage.... eller ikke en dag da, men sausen skal koke i mange timer.

 

IMG_6477.JPG

Ingredienser:

  • 1 kg grytekjøtt av okse
  • 150 gram bacon
  • 2 gule løk
  • 3 gulrøtter
  • 1 liten knollselleri
  • Olivenolje til steking
  • 800 gram hermetiserte tomater
  • 1 glass tomatpure
  • 2 dl kylling eller oksekraft (kjøp helst ferdig kraft på glass, kyllingkraft er best)
  • 1 dl rødvin
  • 2 laubærblad
  • 1 ss sukker
  • Spagetti
  • Fersk parmesan
  • Frisk basilikum

Skjær hinner av kjøttet og del det opp i terninger. Skrell og finhakk løken og del opp baconet i mindre biter. Skrell og hakk gulrot og knollselleri i terninger. 

Stek løken i litt olje til den blir myk og blank. TIlsett gulrøtter og selleri og stek ytterligere noen minutter. Legg grønnsakene over i en stor tykkbunnet gryte. 

Stek kjøttet og bacon i flere omganger slik at det får litt farge og legg kjøttet over i gryten etter hvert som det blir ferdig. 

Tilsett tomatene, tomatpure, vin, kraft, sukker og laubærblad og la gryten koke på svak varme under lokk i ca 3 timer. Rør av og til. Ta av lokket og kok ytterligere 1/2 - 1 time slik at sausen koker litt inn. Ta ut laurbærbladene.

Kok opp spagetti etter anvisning på pakken og rasp parmesan.

Nå kan du enten servere sausen slik den er, eller gjøre som jeg gjorde; ha den fort i hakkeversjonen på blenderen slik at kjøttbitene blir litt mindre.

Mamma Mia så godt! 

IMG_6472.JPG
IMG_6475.JPG

Kamskjell med beurre blanc

Dette er en fantastisk forrett, jeg elsker å servere den når vi har gjester.

Ingredienser 4 personer:

  • 8 store ferske kamskjell - renset slik at du bare har det hvite
  • 4 sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • 1/2 dl hvitvinseddik
  • 1/2 ts sorte pepperkorn
  • 200 gram normalsaltet smør
  • Litt smør til å steke kamskjellene i
  • Evt litt salt, smak til på slutten

Tørk kamskjellene og legg dem til siden

Skrell og finhakk sjalottløken, og ha den i en kasserolle. Tilsett hvitvin, eddik og hel sort pepper. La det småkoke til kun 1/4 av vesken er igjen.

Del opp 200 gram kaldt smør i cm store terninger. Trekk kasserollen til side og visp inn terningene en etter en. Sausen skal IKKE tilbake på varmen.

Smak evt til med salt og sil sausen.

Smelt smør i en stor panne, når smøret bruser steker du kamskjellene på hver side til de har fått farge. IKKE stek for lenge, da blir det gummiskjell. Server skjellene sammen med den nydelige sausen og evt litt urter.

Nyt!

 

 

Laksrøre med avocadokrem

Denne enkle forretten har jeg servert mange ganger, og den er alltid en suksess! Råvarene er enkle å skaffe så den kan også serveres på fjellet eller sommerhytta.

Her må du tilpasse mengden ingredienser til hvor mange personer du skal servere, men til 8 -10 personer bruker jeg:

  • 1 pakke røkelaks
  • 1 pakke gravlaks
  • 1/2 liten salma
  • 4 avocado
  • 1 lime
  • Salt
  • Pepper

Skjær de forskjellige laksetypene i små biter og rør dem sammen. Mos avocadoen med en stavmikser og smak til med lime, salt og pepper. Server lakserøre sammen med avocadomosen.

Så enkelt - så godt!

 

 

 

Asparges med skagenrøre

Dette er en deilig forrett dersom du skal ha gjester eller bare vil lage litt ekstra god middag i helgen. Oppskriften på skagensalaten har jeg fått av min gode venninne Stina, og den er supergod!

Ingredienser 4 personer:

  • 1 bunt grønne asparges
  • 1 boks krepsehaler
  • 200 gram ferske (eller frosne reker)
  • 1 boks løyrom eller rogn
  • 1/2 rødløk
  • 3 ss creme fraiche
  • 2 ss majones
  • Saft fra 1/2 sitron

Sil vannet av krepsehalene og ha dem i en stor bolle. Rens rekene og ha dem i samme bollen. Finhakk rødløken og ha det også i bollen. Rør inn løyrom, creme fraiche og majones. Smak til med sitronsaft. Knekk av nederste del på aspargesen. Ha den i en gryte med kokende vann og kok i 3 minutter. Skyll aspargesen i kaldt vann eller legg den i en bolle med isvann for å stoppe kokeprosessen. Legg asparges på fire fat og en stor skje skagenrøre over aspargesen. Server umiddelbart.

 

 

Biff stroganoff

Denne oppskriften har jeg fått av vår venn Hanne Påske, og det er den beste stroganoffen jeg noen gang har spist, du må bare prøve!

Ingredienser 4 personer:

  • 600 gram indrefilet av okse
  • 6 dl kremfløte
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 ss Dijon sennep
  • 2 ss tomatpure
  • 3 ss worchestersaus
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts salt + litt kvernet pepper
  • 1/2 kjøttbuljongterning
  • 400 gram sopp
  • 1 pose sjalottløk
  • Ris
  • Grønn salat
  • Persille

Bland sammen fløte, creme fraiche, sennep, tomatpure, salt, pepper, buljongterning og worchestersaus. Kok sausen i en tykkbunnet kjele i ca 20 minutter. Mens sausen koker skjærer du løk og sopp i tynne skiver, og steker dem i litt smør. Legg dem over i en gryte. Skjær kjøttet i tynne strimler og brun dem raskt på høy varme, kjøttet skal ikke være gjennomstekt. Hell den varme sausen over kjøttblandingen, og server med ris og en grønn salat.

Pynt med litt persille

 

 

Lammelasagne med gresk focaccia

Vanligvis lager jeg lasagne med kyllingkjøttdeig eller kvernet oksekjøtt, men i dag hadde jeg lyst til å lage en annen variant av denne italienske klassikeren, så da ble det lasagne med lammekjøtt og chevre, og en deilig foccacia med rødløk og oliven. Barna plukket løk og oliven av brødet, men de syntes foccaciaen var kjempegod.

Ingredienser lasagne:

  • 400 gram kvernet lammekjøtt
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss tomatpure
  • 2 bokser hakkede hermetiske tomater
  • Litt smør til å steke i
  • En rosmarinkvist
  • Lasagneplater
  • Ca 2 dl revet Norvegia ost
  • Ca 200 gram fersk chevre

Hvit saus:

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • Ca 3 - 5 dl melk
  • 1 dl revet parmesan
  • Litt revet muskattnøtt

Gresk foccacia:

  • 1 pakke tørrgjær
  • 3 dl lunkent vann (jeg bruker vann fra springen)
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • En rødløk
  • Et glass sorte oliven uten sten
  • Olivenolje og flaksalt til å strø over før steking.

Start med kjøttsausen; skrell og hakk løk og hvitløk, stek det i litt smør i pannen til det er mykt og blankt. Tilsett lammekjøttet og brun det i pannen. Rør inn tomatpure og ha i de hermetiske tomatene og rosmarinkvisten. La sausen småkoke mens du lager den hvite sausen.

Hvit saus; Smelt smøret i en tykkbunnet kjele, ha på hvetemelet, rør det inn og spe så på med melk til du har en tykk saus, NB sausen må koke opp, og blir den for tykk har du bare i litt mer melk. Rør inn parmesanen og muskatnøtt.

Finn frem en ildfast form og start med kjøttsaus i bunnen av formen, så hvit saus, lasagneplater og så videre. Avslutt med hvit saus og ha osten på toppen. Jeg synes det blir veldig godt å la lasagnen stå noen timer før man steker den, så når vi skal ha lasagne til søndagsmiddag lager jeg det om morgenen etter frokost, og lar formen stå til ettermiddagen når vi skal spise. En time før middag setter du på ovnen på 220 grader, når ovnen er varm setter du formen inn i ovnen inn i ca 40 minutter. Så kan lasagnen godt hvile 10 minutter før du skal spise.

Gresk focaccia:

Ha gjæren i en bolle og ha på salt, honning og olje (NB oljen må ha romtemperatur). Hell på vannet, rør sammen og ha så i melet. Rør sammen til en smidig deig. La deigen heve under klede i ca 40 minutter. Smør en form (jeg brukte en 22 diameter kakeform med bakepapir) og hell deigen i formen. La den etterheve i 30 minutter. Stikk oliven ned i deigen og lag også små hull med fingrene dine. Ringle over litt olivenolje, strø på flaksalt og legg på rødløk i tynne skiver.

Stek ved 220 grader i ca 10 - 15 minutter til brødet er gyldent. Dette er fint å gjøre mens lasagnen hviler.

Server lasagne og brød med salat

 

 

 

Langtidsstekt påskelam

Påsken i fjor reiste vi til den engelske landsbygda, nærmere bestemt Cotswold 1,5 time utenfor London, og der var det utrolig fint! Alle måltidene vi spiste var nydelige, og jeg reiste hjem med masse ny inspirasjon. På Daylesford Organic i Kingham (må være verdens fineste matbutikk og cafe) spiste jeg langtidsbakt lam, og det var sååå godt! Her er mitt forsøk på å gjenskape den oppskriften. Lammet krever lang tid, så her gjelder det å planlegge, men det er en perfekt oppskrift for søndager, da maten lager seg selv mens du er på tur.

Ingredienser 6 personer:

  • To små lammelår eller et stort på ca 1,5 kg
  • 2 hele hvitløk
  • 1/2 potte rosmarin
  • Litt olivenolje
  • Salt og pepper
  • Litt vann eller hvitvin/rødvin
  • 1 chevre

Urtedressing:

  • 1/2 potte basilikum
  • 1/2 potte persille
  • 1/2 potte mynte
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ts hvithvinseddik
  • Ca 2 dl olivenolje
  • Salt og pepper

Kjør ingrediensene til urtedressingen raskt sammen i blender.

Forvarm ovnen til 65 grader. Legg lammelårene i i en ildfast form sammen med olivenolje, hele hvitløk delt i to, rosmarin, salt og pepper. Stek i ca 7 - 8 timer!! Sjekk innimellom og hell på litt vann eller vin om det ser tørt ut. Ca en time før du skal spise stikker du et steketermometer i kjøttet, om det fortsatt ikke er 65 grader skrur du opp varmen til 180 grader og følger godt med. Når kjøttet har blitt 65 grader skal det ut av ovnen!

La kjøttet hvile i 20 minutter før servering, ha på chevre og urtedressing. Serveres sammen med en salat og fløtegratinerte poteter eller potetstappe.

Restelunsj

Når man har vinterferie, enten det er hjemme, på fjellet eller i utlandet kjøper man ofte ekstra mye og ekstra god mat. Av økonomiske og etiske grunner er det viktig å ikke kaste mat, så da er det fint å lage restelunsj. Dette er noe vi ofte lager hjemme i Oslo i helgene også, for å bruke opp maten vi har i kjøleskapet fra uken.

På vår restelunsj forleden startet jeg med å dele to store tomater i tynne skiver og legge dem på en stekeplate med bakepapir, så hadde jeg på salt, pepper og litt honning og lot dem steke i ovnen på 180 grader i 30 minutter. Da tomatene var i ovnen laget jeg resten av lunsjen.

På lunsjbordet var det:

  • Brød
  • Oliven
  • Kokte nypoteter
  • Smør, salt og pepper
  • Fersken og gulrot
  • Ovnsbakte tomater
  • Mozarella og soltørkede tomater
  • Spekepølse
  • Serranoskinke
  • Stekt choritzo

Vi pyntet med pene servietter og olivengrener, og hadde en veldig hyggelig lunsj

Fransk kjøttsuppe - den ultimate søndagsmiddag

For meg er retter som den dere skal få oppskrift på her, den ultimate søndag eller selskapsoppskriften. Denne gryten skal godgjøre seg i ovnen hele dagen, og smaker fantastisk. Det er viktig at du bruker grytekjøtt i denne retten, finere magert kjøtt blir bare seigt av mange timer i ovn, grytekjøttet derimot blir supermørt når man tilbereder det på denne måten.

NB kjøttet skal ligge i marinaden i en natt, så du må starte dagen før du skal servere.

Ingredienser del 1:

  • 500 oksekjøtt (for eksempel mørbrad eller høyrygg)
  • 500 gram lammekjøtt (jeg brukte lammebog med knoken fjernet)
  • 1 svineknoke
  • 1 løk
  • 5 hvitløksfedd
  • 7 dl hvitvin
  • 1 bunt persille
  • 1/2 potte timian
  • Salt og pepper

Skjær kjøttet i store biter, ca 4 cm og tørk det på tørkepapir. Ha kjøttet i en stor bolle og krydre med salt og pepper. Legg løk i grove biter, hvitløk og krydder i bollen sammen med kjøttet og dekk til. Sett i kjøleskapet over natten.

Ingredienser del 2:

  • 4 gulrøtter
  • 2 løk
  • 1 purre
  • 8 middels store poteter
  • 3 pakker bacon
  • Smør

Varm ovnen til 175 grader. Smør en ildfast gryte (som har tilhørende lokk) med smør. Sil laken av kjøttet (men ta vare på laken) og legg kjøtt (ikke grønnsakene som var i laken) gulrøtter, poteter og purre lagvis i formen, krydre med salt og pepper for hvert lag. Ha laken i formen sammen med kjøttet, og hell på vann slik at alt kjøttet blir dekket. Legg baconskiver øverst slik at det dekker helt, og sett på lokket.

Stek i ovnen i 3 1/2 time på 175 grader. Ta av lokket og server den velsmakende suppen. Pynt eventuelt med litt bladpersille.  Smaker godt med brød og kanskje et glass vin.

Brødskiver med godt pålegg

Vi burde invitere oftere, men i en hektisk hverdag med fire barn er jeg ofte så sliten når kvelden og helgen kommer at jeg ikke orker tanken på å lage en treretters til et helt selskap. I det siste året har jeg blitt flinkere til å invitere på et enkelt måltid, og i den forbindelse slår jeg et slag for brødskiva. Bak eller kjøp et godt brød, smør på forskjellig deilig pålegg (eller la gjestene smøre på selv) og inviter til lunsj eller kveldsmat. Her kommer noen forskjellige forslag som jeg håper du vil synes er inspirerende.

Spekeskinke, tomat, mozarallekuler, kvernet pepper, havsalt og basilikum

Spekeskinke, tomat, mozarallekuler, kvernet pepper, havsalt og basilikum

Stekt rød og grønn paprika, fetaost og basilikum

Stekt rød og grønn paprika, fetaost og basilikum

Salami, rødløk, nektarin (eller eple) og mynteblader

Salami, rødløk, nektarin (eller eple) og mynteblader

Ovnsbakt chevre, fiken, balsamico og ristede pinjekjerner

Ovnsbakt chevre, fiken, balsamico og ristede pinjekjerner

Ost, skinke og agurk

Ost, skinke og agurk

Smør, egg og salt

Smør, egg og salt

Mye godt for store og små, og minimalt med oppvask

Mye godt for store og små, og minimalt med oppvask

Bruschetta med tomat og løk

Skal du ha gjester i helgen? Dette er en deilig og enkel forrett som kan serveres til mange.

Her har jeg skåret en baguett i tynne skiver, hatt på litt olivenolje på begge sider og stekt baguetten i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter. Avkjøl baguettskivene på rist. Så har jeg hatt en blanding av røde og gule cherry tomater, rødløk og fersk basilikum på dem. Det er kjempegodt!

 

Hjortegryte med grønt

Dette er en klassisk søndagsmiddag, litt tidkrevende, men ikke så vanskelig å lage. Smaker kjempegodt!

Til våre familie med to voksne og fire små bruker jeg ca 1 kg hjortefilet. Om det er flere voksne må du øke kjøttmengden. Du kan også bruke indrefilet av okse. Oppskriften til sausen har jeg fått av Hanne som et av barna mine går på matkurs med, den sausen er fantastisk!

Ingredienser:

  • 1 kg hjortefilet / hjortestek
  • ½ brokkolihode
  • 1 pakke aspargesbønner
  • 1 hel løk
  • 4 champingjonger
  • 6 mandelpoteter
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • Smør og olje til steking (ikke olivenolje)
  • Saus:
  • 9 dl kremfløte
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 ss worchestersaus
  • 3 ts paprikapulver
  • 2 ss Dijon sennep
  • 1 kjøttbuljongterning
  • Salt og pepper

Skrell potetene og legg dem i en gryte med kaldt vann. Kok potetene forsiktig og ta dem av platen når de er møre, mos dem sammen og sett gryten til side.

Skjær løk i tykke båter, soppen i skiver og kjøttet i tynne strimler. Varm opp litt smør i en panne og stek først løken på middels varme til den er gylden, men fortsatt sprø. Ha den over i en stor gryte. Stek soppen i den samme pannen og ha den også over i gryten når soppen er brun. Skru opp varmen, ha litt olje og smør, og stek kjøttet i mange omganger, dvs at du bare må ha noen strimler om gangen slik at kjøttet får en fin stekeskorpe og blir saftig. Etter hvert som kjøttet blir ferdig legger du det over i gryten med løk og sopp. NB denne gryten skal ikke ha varme på.

I en annen kasserolle blander du alle ingrediensene til sausen og lar den koke i 20 minutter. Når det er 10 minutter igjen av koketiden koker du opp en annen gryte med vann. Når vannet i denne gryten koker har du i brokkoli i buketter og aspargesbønner. Kok i ca 5 minutter.

Rett før servering varmer du opp potetstappen og smaker til med fløte, smør, salt og pepper. Så heller du den varme sausen over kjøttet og rører godt rundt. Server med de grønne grønnsakene. 

Tomatpai

Nå på slutten av året er det mye som skjer og mange tilstelninger i forbindelse med skole og barnehage. Ofte blir man bedt om å ha med en rett til buffetbordet, og da er denne oppskriften genial. Oppskriften er nok til en stor langpanne, og den kan forberedes dagen før om man trenger det. Paien passer også godt i andre festlige lag, venninnekvelder etc, og metter mange.

Ingredienser:

  • 2 pakker butterdeig, altså 10 plater butterdeig
  • 1 glass pesto
  • 10 tomater, gjerne forskjellige typer
  • 1 mozarella
  • 2 beger med feta
  • Litt friske urter for eksempel oregano

Kjevle butterdeigen ut og legg den i en langpanne, side om side. Trykk skjøtene på deigen sammen og ha også deig oppover kantene. Smør pesto på paibunnen, del opp tomatene og legg dem i skiver på paien.

Legg ost på paien og stek den i ca 25 minutter på 220 grader.

Pynt paien med litt friske urter og friske cherrytomater før servering.

Bruschetta

Denne forretten synes jeg er så god, og den serverer jeg ofte om vi har gjester

Ingredienser:

  • 1 baguett
  • 2 pk fersk mozarella
  • 2 store tomater
  • 1/2 potte basilikum
  • Litt olivenolje
  • Salt og pepper

 

Skjær baguetten i tynne skiver og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Stek på 200 grader til skivene er sprø, det tar mellom 7 og 12 minutter, så følg godt med!

Avkjøles på rist

Rett før gjestene kommer legger du på en skive mozarella, et blad med basilikum og en skive tomat. Kvern over litt pepper, ha på litt havsalt og server!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt