Barnas favoritt hverdagskylling

Denne sunne kyllingfavoritten liker barna mine godt, og det er stas å ha "taco" midt i uken

Ingredienser (2 voksne og 3 barn)

  • 1 pakke pitabrød, fine eller grove
  • 3 kyllingbryst
  • 1 agurk
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 paprika
  • Vårløk eller purre
  • Salat
  • 1 beger lettrømme
  • 1 båt sitron
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper

  

For å få kyllingbryst saftig steker jeg dem alltid først raskt i pannen og deretter i ovnen på 180 grader i 20 - 30 minutter (kommer an på hvor store kyllingbrystene er)

Når kyllingen er i ovnen skjærer du opp grønnsaker og legger dem på et fat. Ingrediensene over er de vi brukte, men du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker også dersom du foretrekker det.

Bland så rømmen med sukker, sitron, salt og pepper, dette blir en deilig og frisk dressing

Del pitabrødene på langs, når kyllingen er ferdig og delt opp i skiver, rister du halve pitabrød i brødristeren. Alle fyller sitt pitabrød med det de har lyst på av kylling, grønnsaker og dressing. Blir det noe igjen etter middagen kan du sende det med på skolematen dagen etter.

Cæsarsalat med ny vri

Mine barn elsker ikke salat, men trikset når man skal servere salat til middag er å servere dressingen ved siden av, da kan alle plukke det de liker ut av salaten, og du som er voksen kan spise alt! Det ble bare kylling og bacon på to av barna, men de var begge stolte over at de hadde spist salat til middag.

Cæsarsalat er en av mine favorittsalater, denne er inspirert av en variant vi spiste på Daylesford Organic i Cotswold. På Daylesford bruker de ikke ansjos i dressingen, men kapers, det smaker mye bedre synes jeg.

Ingredienser (blir nok til en stor salat)

  • 3 kyllingbryst uten ben og skinn, jeg kjøper kyllingbrystene fra Holte og de er store, kjøper du fra for eksempel Prior bør du nok ha 4 bryst
  • Flaksalt og kvernet pepper
  • 3 ss olivenolje
  • 6 skiver bacon
  • 6 skiver tynt brød eller en pakke krutonger
  • 1stort hode romanosalat
  • 75 gram parmesanost i skiver
  • 4 store egg
  • 3 avocado i skiver

Dressing:

  • 40 gram parmesanost
  • 1 ss kapers i lake + 2 ts til av laken
  • 2 ts ferskpresset sitronjuice
  • 2 hvitløksfedd
  • Pepper
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Nøytral olje
  • Havsalt

Start med dressingen. Ha eggeplommer, 1 hvitløksfedd, Dijon og eddik i en bolle, rør det lett sammen. Visp inn ca 3 dl olje mens du rører hele tiden, ikke rør for hardt!. Ha kapers, kaperslake, parmesan i biter og sitronjuice i en blender og kjør til en glatt pure, bland pureen sammen med eggeblandingen og la dressingen hvile i en kopp med lokk.

Stek kyllingbrystene raskt i olivenoljen og ha dem i en ildfast form. Stek på 200 grader i ca 20 minutter. Legg baconet på en annen stekeplate dekket med bakepapir, og stek i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter, følg med slik at baconet ikke blir svidd!


Kok opp vann og litt salt i en kjele, skru av varmen når vannet koker, ha i eggene og sett på varmen igjen. La eggene koke i 7 minutter og avkjøl dem i kaldt vann.

Hvis du skal lage krutonger selv skjærer du brødet i tynne skiver, ringler over litt olivenolje og steker i ovnen på 180 grader i ca 6 minutter til brødet er sprøtt. Om du ikke vil lage krutonger selv kan du kjøpe gode i butikken.

Vask og tørk salaten og ha den i en stor bolle sammen med kylling, bacon, avocado, egg, krutonger og parmesan. Server dressingen ved siden av.






Verdens beste kylling

Denne retten må du prøve, det er faktisk den beste kyllingretten jeg har laget noen gang.

Ingredienser 6 personer:

  • 8 små kyllingfileter eller 4 store fra for eksempel Holte
  • 3 stilker stangselleri
  • 4 sjalottløk
  • 2 hvitløksbåter
  • 4 ss smør
  • Salt og pepper

Til sausen:

  • 6 store champinjonger
  • 1/2 dl hvitvin
  • 1 dl fløte
  • 1 ss creme fraiche
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper

Du trenger også:

  • 1/2 potte estragon
  • Ris, poteter eller ovnsbakte grønnsaker
  • Grønn salat

Skjær hvitløk, sjalottløk og selleri i tynne ringer og stek dem i litt smør til de er myke

Legg grønnsakene over i en ildfast form

Brun kyllingfiletene raskt på hver side og legg dem oppå grønnsakene. Krydre med litt salt og pepper og ha på halvparten av estragonbladene (ikke ta med stilkene)

Hit kan du forberede i forkant.

Før servering setter du ovnen på 200 grader og når den er varm steker du kyllingbrystene midt i ovnen i 20 minutter.

Ha 2 ss smør og champinjong i en panne, og stek forsiktig til champingjongen er lysebrun. Ha i hvitvin og la det koke litt inn, ha så i sennep, fløte og creme fraiche. Smak til med salt og pepper og hell sausen over de ferdige kyllingfiletene før servering.

Pynt med resten av de friske estragonbladene

Serveres sammen med ris, ovnsbakte poteter eller ovnsbakte grønnsaker og en frisk salat.

Fritata med kylling og grønnsaker

Har du prøvd fritata? Det er en enkel, velsmakende og billig rett der du også kan bruke eventuelle rester du har i kjøleskapet. Basisen er egg, melk, ost og kokte poteter. Da jeg laget denne fritataen  hadde jeg kald kylling og kokte grønnsaker igjen fra søndagsmiddagen. Husk å ikke kaste restene dine, men oppbevar dem i egnet beholder, slik sparer du både penger og miljøet. Om du bruker rester tar denne middagen 15 minutter å lage.

Min fritata:

  • 6 egg
  • 1/2 dl melk
  • 4 store kokte poteter
  • 150 gram chevre - all slags ost kan brukes.
  • Smør

Ingrediensene du så har i fritataen kan være det meste, pølser, løk, kokte gulrøtter, erter, choritzo etc, jeg hadde:

  • 3 kokte gulrøtter
  • 1/2 purre
  • ca 1 kyllingbryst.
  • 1/2 pakke sukkererter
  • 2 sjalottløk

Smør en stor stekepanne med litt smør og ha de kokte grønnsakene, potetene i skiver og kylling/pølser/skinke/kjøtt i pannen. Dryss over smuldret ost.

Visp sammen egg og melk og hell det over grønnsaksblandingen.

Sett pannen på middels varme på stekeovnen i 4 - 5 minutter med lokk. Ta av lokket, sett pannen inn i varm ovn (180 grader) og stek videre til fritataen er gylden på toppen.

Serveres med en grønn salat.

Helstekt kylling med rotgrønnsaker og kålrotstappe

Dette er skikkelig kosemat synes jeg! Passer godt til kalde høstdager eller som fjellmat.

En hel kylling er nok til en familie på 6 personer, i hvert fall om du bruker Holte eller Stangekylling som er store i størrelsen. Hvis du får kylling til overs kan du bruke det i matpakken, eller i en salat dagen etter.

Ingredienser:

  • 1 hel kylling
  • 1 rødbete
  • 6 mellomstore poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1 liten sellerirot
  • 1 hel hvitløk
  • Ca 2 ss honning
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje
  • Friske urter (jeg brukte timian og basilikum)

 

Ingredienser kålrotstappe:

  • 1 hel kålrot
  • 2 ss smør
  • ½ dl kremfløte
  • Salt
  • Pepper

Skrell hvitløken og del den i båter. Skrell alle grønnsakene (ikke kålroten) og del dem i staver. Legg grønnsakene og hvitløk i en stor ildfast form, ha på litt olivenolje og rør rundt. Gni kyllingen inn med salt og pepper, sprinkle over litt honning på begge sider av kyllingen og legg den i grønnsaksformen med brystsiden ned. Dette kan du forberede i forkant.

Sett ovnen på 230 grader, og sett inn kyllingen når ovnen er varm. Stek kyllingen med brystsiden ned i 30 minutter, etter 30 minutter snur du kyllingen med brystsiden opp og steker videre på 180 grader i 40 minutter. På denne måten får du et veldig saftig resultat.

Når kyllingen er snudd, og det er 40 minutter igjen til servering skreller du kålroten og skjærer den i store skiver. Kok til den er mør, sil av vannet og mos kålroten. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Ta ut kyllingen av formen, klipp over ferske urter og server den saftige kyllingen sammen med rotgrønnsaker og kålrotmosen.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt