Supersunn kylling på 15 minutter

Denne kyllingmiddagen tar det ikke mer enn 15 minutter å lage - helt sant! Og dressingen til salaten er såååå god! Må prøves.

Ingredienser 4 personer:

  • 2 store kyllingfileter (for eksempel Holte eller Stange) eller 4 små
  • 3 dl cashewnøtter uten salt
  • Olivenolje
  • Salat
  • Tomat
  • Avocado
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ss honning
  • 1 ss hvitvinseddik

Skjær hver kyllingfilet i 4 tynne lange skiver. Knus cashew nøttene i en blender. Vend kyllingen i cashew blandingen. Varm opp oljen og stek kyllingskivene 2 - 3 minutter på hver side til de er gjennomstekt. Bland salat, avocado og tomat til en salat (og eventuelt andre grønnsaker om du ønsker). Rør sammen sennep, honning og eddik til dressing og server.

Kylling med kokos og gulrøtter

Enkel og sunn hverdagsmat!

Ingredienser 5 personer (to voksne og 3 barn)

  • 3 kyllingfileter
  • 1 løk i skiver
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 2 gulrøtter i tynne strimler
  • 1 ss grønn currypaste
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 potte koriander
  • Litt olje
  • 1 lime
  • Salt og pepper

Del kyllingen i mindre biter og stek den sammen med løk og hvitløk på medium varme. Bland i currypasten og ha på kokosmelk. Kok i ca 2 minutter og ha over litt presset lime, koriander og gulrotstrimler til slutt. Smak til med salt og pepper og evt mer currypaste hvis du vil ha den sterkere. Serveres med ris, nanbrød eller en grønn salat.

Kylling og grønnsaker i form

Dette er en superenkel og kjempegod middag som du kan gjøre klar i forkant og sette inn i ovnen når du kommer hjem fra jobb. Jeg brukte en kombinasjon av kyllinglår og kyllingbryst i retten, men du kan også bruke bare en av delene.

Middag for 5 personer:

  • Ca 1 kg kylling (lår og bryst)
  • 4 poteter
  • 2 pastinakker
  • 3 gulrøtter
  • 1 fenikkel
  • 1 rødløk
  • 2 hele hvitløk
  • 1 potte rosmarin
  • 3 ss rapsolje
  • Salt og pepper
  • 1 pose blandet bladsalat
  • Et stykke chevre eller fetaost

Legg kyllingen i en langpanne, hvis du bruker kyllingbryst, skjær hvert bryst i to. Skjær alle grønnsakene i staver,men behold hvitløken i hele fedd. Fordel grønnsakene i pannen sammen med kyllingen og 3 ss rapsolje, salt og pepper. Ha rosmarin på toppen. Stek i ovnen på 225 grader i 45 minutter, når det er 5 minutter igjen av steketiden deler du osten i mindre biter og har den over slik at den akkurat smelter.

La kyllingen hvile i 5 minutter før du har over salaten. Delikat og deilig middag!

Grillet kylling med italiensk brødsalat

Dette er en veldig enkel, sunn og lite tidkrevende middag

4 - 6 personer

Ingredienser

  • 4 kyllingfileter i skiver
  • 3 dl rapsolje
  • 1 ss sennep
  • Salt & pepper
  • Urter (jeg brukte rosmarin og sitrontimian)
  • Bland sammen olje, sennep, urter og salt & pepper i en bolle og ha i kyllingfiletene. La dem marinere i minst 30 minutter (de kan også ligge natten over)
  • Brødsalat:
  • 1/2 baguett
  • Litt olivenolje
  • Tomater
  • 2 pk mozarella
  • 1/2 krukke basilikum
  • 1/2 salatløk eller rødløk i tynne skiver
  • 1 ss dijon sennep
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 2 båter sitron

Når kyllingen er ferdigmarinert lager du brødsalaten.

Skjær baguetten i skiver (dette kan være en fin måte å bruke opp brød som er litt tørt) og stek den i litt rapsolje i en grillpanne ca 1 min på hver side.

Skjær tomatene i skiver, riv mozarellaen, skjær løken i tynne skiver, hakk basilikumen og bland sammen med nystekt brød revet i biter. Bland sammen sennep og sitron, og spe på med oljen til du har en flytende dressing. Det skal være ganske mye dressing på denne salaten slik at brødet blir litt "soggy"

 Stek kyllingen i en grillpanne eller på grillen, og server med brødsalaten

 

 

Supersunn lasagne med kylling og frisk salat

Lasagne er en ypperlig måte å få i barn grønnsaker på, så det er lurt å ha masse forskjellige grønnsaker i sausen. En kveld du har god tid kan du lage den lasagnen nesten klar, og så setter du den bare inn i ovnen dagen etterpå når du kommer hjem fra jobben, lasagnen blir nemlig bare bedre av å stå et døgn.

Ingredienser (nok til en stor lasagne)

  • 2 pakker kyllingkjøttdeig
  • 1 gul løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 gulrøtter
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 ss tomatpure
  • 1/3 pose frisk spinat
  • Noen kvister fersk oregano
  • Salt og pepper
  • Lasagneplater
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel (jeg bruker helst melet fra Kvelde eller Holle)
  • Ca 6 dl melk (kan hende du må bruke mer hvis den hvite sausen blir for tykk)
  • Ost til topping, du kan bruke all slags ost, dette er en fin måte å få brukt opp forskjellige rester du har i kjøleskapet (jeg brukte parmesan og gryere)

Stek kjøttdeig av kylling i en stor gryte og ha i løk, hvitløk, gulrøtter i små biter. La det putre sammen til kjøtt og grønnsaker er gjennomstekt. Ha i de hermetiske tomatene og tomatpureen, og la det koke sammen mens du lager den hvite sausen. På slutten av koketiden har du i hakket oregano og smaker til med salt og pepper.

Smelt smør i en annen gryte og rør i hvetemelet. Spe på med melk under omrøring til du har en ganske tykk saus, la de koke opp mellom hver gang du har i mer melk, rør hele tiden.

Legg kjøttsaus på bunnen i en ildfast form, følg på med lasagneplater, ny kjøttsaus, noen blader spinat, hvitsaus, nye plater osv.

Avslutt med et lag kjøttsaus, hvit saus på toppen og så ost. Nå kan du enten sette lasagnen inn i ovnen, men det beste er om den får stå på benken minst en time med folie over. Skal du ha den neste dag setter du den i kjøleskapet etter en time på benken. Lasagnen kan også fryses.

Når du skal steke lasagnen setter du den midt i ovnen på 180 grader i ca 45 minutter.

Salaten til denne lasagnen laget jeg av:

  • 2 paprika
  • 1/2 agurk
  • 10 cherrytomater
  • 4 knaskerøtter (små gulrøtter)
  • En vårløk
  • Noen blader grønn salat

Skjær alle grønnsakene i små firkanter og bland dem i en bolle, server med en enkel dressing laget av 1/2 dl olivenolje blandet med 1 båt presset sitron, og litt salt og pepper.

Server lasagne og salat sammen med godt brød og smør.

Helstekt kylling med kantarellrisotto og ovnsbakte rotfrukter

Denne kyllingen er super å servere om du skal ha gjester i helgen.

Denne oppskriften er beregnet på 4 voksne personer (eller 2 voksne og 4 små barn som vi var, men hvis du skal ha flere gjester kjøper du bare en kylling til og lager litt mer av tilbehøret)

Ingredienser kylling:

  • 1 stor kylling, feks Stange
  • 2 sitroner
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 tomater
  • 2 ss rapsolje
  • Hakkede friske urter (jeg brukte timian, rød basilikum, grønn basilikum og bladpersille)
  • Salt og pepper

Ingredienser risotto:

  • 2 hvitløksfedd
  • 2 sjalottløk
  • 2 ss rapsolje
  • 200 gram risottoris
  • Ca 200 gram kantareller
  • 2 dl hvitvin
  • 2 ss smør
  • 8 dl varmt vann
  • 1 1/2 stk kyllingbuljong fondterninger
  • 3 dl fersk revet parmesan
  • Smør til steking av sopp

Ovnsbakte rotfrukter:

  • 1/2 rødbete
  • 1 pastinakk eller persillerot
  • 1 gulrot
  • 1 løk
  • Noen fedd hvitløk
  • 3 ss rapsolje
  • Flaksalt

Start med kyllingen:

Smør en stor form med litt olje og legg i kyllingen, gni den inn med salt og pepper og legg sitronskiver inni kyllingen og oppå den. Del hvitløken i små skiver og gni den og inn i kyllingen. Skjær tomatene i båter og legg dem rundt kyllingen.

Sett ovnen på 240 grader, når ovnen er varm setter du kyllingen inn med brystsiden ned. Stek den i 30 min, skru ned ovnen til 180 grader, snu kyllingen og stek videre i 30 - 40 minutter, på denne måten får du den saftigste kyllingen.

Fortsett så med rotfruktene:

Vask, rens og skjær alle rotfruktene i staver, ta av skallet på hvitløken, men behold dem hele. Hell over oljen og litt flaksalt og bland godt. Samtidig som du skrur ned varmen på kyllingen setter du inn rotfruktene, de er ferdige når kyllingen er ferdig.

Så er det risottoen; dette er den basis risottoen jeg alltid lager og tilbehøret kan varieres i den uendelige. Du kan bruke alle typer sopp, smørstekt asparges, urter, choritzo etc..

Men nå er det kantarellrisotto! rens soppen, skjær den i mindre biter og sett den til side. Skjær hvitløk, sjalottløk i små biter, stek den blank i litt rapsolje. Ha i risen og rør til risen blir blank. Hell i vinen og la den koke helt inn og spe med vann og buljong i flere omganger, dette tar ca 20 minutter. Tilsett parmesan og smør. Stek soppen i litt smør og bland den inn i risottoen.

Server gjerne kyllingen hel og skjær den opp ved bordet.

Et ordentlig festmåltid!

Hvis du har rester igjen:

Risottoen kan varmes forsiktig opp med litt vann og serveres til middag dagen etterpå også.

Rotfruktene kan du ha i en ildfast form med litt fløte, og så ost over og ha det i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter og servere det som en grateng.

Kyllingskroget kan du ha i en gryte med 5 dl vann, koke 30 minutter på middels varme og så sile kraften, super kyllingkraft til neste gang du skal lage risotto eller en saus. Kraften fryser du ned i egnet beger med lokk, og den kan du bruke neste gang du skal lage risotto.

Fargerik kylling

Jeg er veldig tilhenger av middager man kan gjøre klar i forkant og bare sette inn i ovnen når man kommer hjem fra jobben. Man kan selvfølgelig lage hele middagen når man kommer hjem, men da er det ofte kaos hos oss med 4 sultne barn, lekser som skal gjøres og aktiviteter. Denne kyllingretten laget jeg for første gang i går av kylling og diverse grønnsaker jeg hadde i kjøleskapet, og den var en stor suksess!

Ingredienser:

  • Kyllinglår og kyllingbryst, så mange du tror dere vil spise. Jeg kjøpte provence krydrete kyllinglår og bryst fra Stange
  • 1 rød paprika
  • 1 glass oliven uten sten
  • 1 fenikkel
  • 1 hel hvitløk
  • 3 vårløk
  • 1 sitron
  • 1 dl vann
  • 2 ss lønne eller agavesirup
  • Salt og pepper
  • Noen kvister frisk timian
  • Litt smør til bruning

Smelt litt smør i en panne, brun kyllingstykkene raskt på hver side og legg dem i en ildfast form. Kutt grønnsakene i biter og sitronen i båter, og legg alt i formen sammen med kyllingen. Hell laken av olivenene og ha olivenene på toppen. Hell over en dl vann blandet med sirup, og stek på 200 grader i 30 minutter. Du kan gjøre klar formen kvelden før, samme morgen eller selvfølgelig når du skal lage maten.

Server den deilige kyllingenretten sammen med noen kvister timian og en frisk salat. Ha på salt og pepper om det trengs.

Barnas pastagryte med kalkun eller kyllingpølse

Denne pastagryten liker de fleste barn, den er sunn, og det er en fin måte å få i barn litt ekstra grønnsaker. Du kan bruke hvilke grønnsaker du vil i gryten, jeg lager ofte denne når jeg rydder i grønnsaksskuffen, så denne oppskriften tar utgangspunkt i det jeg hadde i skuffen sist.

Ingredienser:

  • 1 pakke kjøttpølser av kalkun eller kylling
  • 1/2 pose pastaskruer
  • 2 gulrøtter
  • 1 rød løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 1/2 søtpotet
  • 1 pastinakk
  • 2 vårløk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 1 kyllingfondterning
  • 1 liter vann
  • Litt rapsolje eller smør
  • Salt og pepper

Skjær alle grønnsakene i små biter og ha dem i en gryte sammen med smør eller olje, stek til de blir myke, men de skal ikke ta farge.

Ha i de hermetiske tomatene, vann og kyllingfondterningen og kok opp. Når gryten koker har du i pastaen og koker på medium varme i ca 10 minutter. Skjær opp pølsene i passe biter og ha dem i gryten og la det koke ca 2 minutter til. Smak til med salt og pepper. Enkel og sunn middag på ca 25 minutter!

Barnas favoritt hverdagskylling

Denne sunne kyllingfavoritten liker barna mine godt, og det er stas å ha "taco" midt i uken

Ingredienser (2 voksne og 3 barn)

  • 1 pakke pitabrød, fine eller grove
  • 3 kyllingbryst
  • 1 agurk
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 paprika
  • Vårløk eller purre
  • Salat
  • 1 beger lettrømme
  • 1 båt sitron
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper

  

For å få kyllingbryst saftig steker jeg dem alltid først raskt i pannen og deretter i ovnen på 180 grader i 20 - 30 minutter (kommer an på hvor store kyllingbrystene er)

Når kyllingen er i ovnen skjærer du opp grønnsaker og legger dem på et fat. Ingrediensene over er de vi brukte, men du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker også dersom du foretrekker det.

Bland så rømmen med sukker, sitron, salt og pepper, dette blir en deilig og frisk dressing

Del pitabrødene på langs, når kyllingen er ferdig og delt opp i skiver, rister du halve pitabrød i brødristeren. Alle fyller sitt pitabrød med det de har lyst på av kylling, grønnsaker og dressing. Blir det noe igjen etter middagen kan du sende det med på skolematen dagen etter.

Cæsarsalat med ny vri

Mine barn elsker ikke salat, men trikset når man skal servere salat til middag er å servere dressingen ved siden av, da kan alle plukke det de liker ut av salaten, og du som er voksen kan spise alt! Det ble bare kylling og bacon på to av barna, men de var begge stolte over at de hadde spist salat til middag.

Cæsarsalat er en av mine favorittsalater, denne er inspirert av en variant vi spiste på Daylesford Organic i Cotswold. På Daylesford bruker de ikke ansjos i dressingen, men kapers, det smaker mye bedre synes jeg.

Ingredienser (blir nok til en stor salat)

  • 3 kyllingbryst uten ben og skinn, jeg kjøper kyllingbrystene fra Holte og de er store, kjøper du fra for eksempel Prior bør du nok ha 4 bryst
  • Flaksalt og kvernet pepper
  • 3 ss olivenolje
  • 6 skiver bacon
  • 6 skiver tynt brød eller en pakke krutonger
  • 1stort hode romanosalat
  • 75 gram parmesanost i skiver
  • 4 store egg
  • 3 avocado i skiver

Dressing:

  • 40 gram parmesanost
  • 1 ss kapers i lake + 2 ts til av laken
  • 2 ts ferskpresset sitronjuice
  • 2 hvitløksfedd
  • Pepper
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Nøytral olje
  • Havsalt

Start med dressingen. Ha eggeplommer, 1 hvitløksfedd, Dijon og eddik i en bolle, rør det lett sammen. Visp inn ca 3 dl olje mens du rører hele tiden, ikke rør for hardt!. Ha kapers, kaperslake, parmesan i biter og sitronjuice i en blender og kjør til en glatt pure, bland pureen sammen med eggeblandingen og la dressingen hvile i en kopp med lokk.

Stek kyllingbrystene raskt i olivenoljen og ha dem i en ildfast form. Stek på 200 grader i ca 20 minutter. Legg baconet på en annen stekeplate dekket med bakepapir, og stek i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter, følg med slik at baconet ikke blir svidd!


Kok opp vann og litt salt i en kjele, skru av varmen når vannet koker, ha i eggene og sett på varmen igjen. La eggene koke i 7 minutter og avkjøl dem i kaldt vann.

Hvis du skal lage krutonger selv skjærer du brødet i tynne skiver, ringler over litt olivenolje og steker i ovnen på 180 grader i ca 6 minutter til brødet er sprøtt. Om du ikke vil lage krutonger selv kan du kjøpe gode i butikken.

Vask og tørk salaten og ha den i en stor bolle sammen med kylling, bacon, avocado, egg, krutonger og parmesan. Server dressingen ved siden av.






Verdens beste kylling

Denne retten må du prøve, det er faktisk den beste kyllingretten jeg har laget noen gang.

Ingredienser 6 personer:

  • 8 små kyllingfileter eller 4 store fra for eksempel Holte
  • 3 stilker stangselleri
  • 4 sjalottløk
  • 2 hvitløksbåter
  • 4 ss smør
  • Salt og pepper

Til sausen:

  • 6 store champinjonger
  • 1/2 dl hvitvin
  • 1 dl fløte
  • 1 ss creme fraiche
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper

Du trenger også:

  • 1/2 potte estragon
  • Ris, poteter eller ovnsbakte grønnsaker
  • Grønn salat

Skjær hvitløk, sjalottløk og selleri i tynne ringer og stek dem i litt smør til de er myke

Legg grønnsakene over i en ildfast form

Brun kyllingfiletene raskt på hver side og legg dem oppå grønnsakene. Krydre med litt salt og pepper og ha på halvparten av estragonbladene (ikke ta med stilkene)

Hit kan du forberede i forkant.

Før servering setter du ovnen på 200 grader og når den er varm steker du kyllingbrystene midt i ovnen i 20 minutter.

Ha 2 ss smør og champinjong i en panne, og stek forsiktig til champingjongen er lysebrun. Ha i hvitvin og la det koke litt inn, ha så i sennep, fløte og creme fraiche. Smak til med salt og pepper og hell sausen over de ferdige kyllingfiletene før servering.

Pynt med resten av de friske estragonbladene

Serveres sammen med ris, ovnsbakte poteter eller ovnsbakte grønnsaker og en frisk salat.

Fritata med kylling og grønnsaker

Har du prøvd fritata? Det er en enkel, velsmakende og billig rett der du også kan bruke eventuelle rester du har i kjøleskapet. Basisen er egg, melk, ost og kokte poteter. Da jeg laget denne fritataen  hadde jeg kald kylling og kokte grønnsaker igjen fra søndagsmiddagen. Husk å ikke kaste restene dine, men oppbevar dem i egnet beholder, slik sparer du både penger og miljøet. Om du bruker rester tar denne middagen 15 minutter å lage.

Min fritata:

  • 6 egg
  • 1/2 dl melk
  • 4 store kokte poteter
  • 150 gram chevre - all slags ost kan brukes.
  • Smør

Ingrediensene du så har i fritataen kan være det meste, pølser, løk, kokte gulrøtter, erter, choritzo etc, jeg hadde:

  • 3 kokte gulrøtter
  • 1/2 purre
  • ca 1 kyllingbryst.
  • 1/2 pakke sukkererter
  • 2 sjalottløk

Smør en stor stekepanne med litt smør og ha de kokte grønnsakene, potetene i skiver og kylling/pølser/skinke/kjøtt i pannen. Dryss over smuldret ost.

Visp sammen egg og melk og hell det over grønnsaksblandingen.

Sett pannen på middels varme på stekeovnen i 4 - 5 minutter med lokk. Ta av lokket, sett pannen inn i varm ovn (180 grader) og stek videre til fritataen er gylden på toppen.

Serveres med en grønn salat.

Helstekt kylling med rotgrønnsaker og kålrotstappe

Dette er skikkelig kosemat synes jeg! Passer godt til kalde høstdager eller som fjellmat.

En hel kylling er nok til en familie på 6 personer, i hvert fall om du bruker Holte eller Stangekylling som er store i størrelsen. Hvis du får kylling til overs kan du bruke det i matpakken, eller i en salat dagen etter.

Ingredienser:

  • 1 hel kylling
  • 1 rødbete
  • 6 mellomstore poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1 liten sellerirot
  • 1 hel hvitløk
  • Ca 2 ss honning
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje
  • Friske urter (jeg brukte timian og basilikum)

 

Ingredienser kålrotstappe:

  • 1 hel kålrot
  • 2 ss smør
  • ½ dl kremfløte
  • Salt
  • Pepper

Skrell hvitløken og del den i båter. Skrell alle grønnsakene (ikke kålroten) og del dem i staver. Legg grønnsakene og hvitløk i en stor ildfast form, ha på litt olivenolje og rør rundt. Gni kyllingen inn med salt og pepper, sprinkle over litt honning på begge sider av kyllingen og legg den i grønnsaksformen med brystsiden ned. Dette kan du forberede i forkant.

Sett ovnen på 230 grader, og sett inn kyllingen når ovnen er varm. Stek kyllingen med brystsiden ned i 30 minutter, etter 30 minutter snur du kyllingen med brystsiden opp og steker videre på 180 grader i 40 minutter. På denne måten får du et veldig saftig resultat.

Når kyllingen er snudd, og det er 40 minutter igjen til servering skreller du kålroten og skjærer den i store skiver. Kok til den er mør, sil av vannet og mos kålroten. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Ta ut kyllingen av formen, klipp over ferske urter og server den saftige kyllingen sammen med rotgrønnsaker og kålrotmosen.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt