Fløtepudding i hvit saus med grønnsaker

Mot slutten av hver sommerferie i Spania begynner jeg å glede meg til å lage mat med norske råvarer igjen. På høsten er det sesong for rotgrønnsaker, bær og salater, og det er så mye godt å få kjøpt.

I dag hadde vi lyst på norsk husmannskost, så jeg laget fløtepudding i hvit saus med masse forskjellige grønnsaker. Jeg lager alltid denne retten etter mormors gamle oppskrift, og den minner meg om koselige middager i Sauda og de fine samtalene vi hadde da jeg skrelte poteter og mormor laget mat. Grønnsakene handlet vi alltid på torget, og på vei hjem kjøpte vi softis med sjokoladesaus.  

Ingredienser 4 - 6 personer

  • 1 pk fløtepudding eller fiskepudding (eller fiskeboller dersom barna foretrekker det)
  • Ca 7 dl melk
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ts lyst buljongpulver
  • 1/2 blomkålhode
  • 1/2 spisskål
  • 1 ss smør til spisskålen
  • 1 pk sukkererter
  • Noen poteter
  • Noen gulrøtter

Start med å sette potetene på kok, så skreller du gulrøttene og koker dem i en annen kjele. Del opp blomkålen i små buketter og skjær spisskålen i tynne strimler. Vask sukkerertene.

Smelt 3 ss smør i en tykkbunnet gryte og rør inn 3 ss hvetemel, spe på med melk til du har en passe tynn saus og ha i en ts lyst buljongpulver (det er ikke så ofte jeg bruker buljongpulver i matlaging mer, men når jeg lager mormors mat synes jeg det smaker best om jeg lager det slik hun pleide å gjøre det). Skjær fløtepuddingen i skiver og ha skivene i den hvite sausen, skru ned varmen slik at den står på det laveste.

Når det er 10 min igjen til potetene er klare har du blomkålen i sin gryte, når det er 3 min igjen til servering har du spisskålen i en gryte med kokende vann og 1 ss smør og så har du sukkerertene på toppen av gulrøttene og lar dem dampe med dem de siste minuttene. Mange gryter..... jeg glad jeg har oppvaskmaskin, det hadde ikke mormor.

Pasta med sandskjell

Dette er en typisk Spania rett for oss, vi lager den ca annenhver uke når vi er her i sommerferien, og alltid en av de første dagene etter at vi har kommet ned, for den er nest yngste sin favoritt! Vi er i Spania hele sommeren og noe av det aller fineste her nede er at vi har vår helt egen store grønnsakshage der det vokser og gror på en helt annen måte enn vi får til i Norge. Hvilken luksus det er å plukke inn sine egne ingredienser til middag!

På gode fiskebutikker i Norge får du kjøpt liknende skjell som de har her nede.

Denne varianten av spagetti Vongole med tomatsaus smakte jeg første gang for mange år siden hos min venninne Janne, og siden har jeg laget det mange ganger. Vi lager aldri voksenmiddag og barnemiddag, alle får det samme, og som regel liker barna det de får servert. Hvis det er noe de ikke har lyst på plukker de det bare ut, men når de ser at de voksne spiser og koser seg er det ganske ofte at de tar en prøvesmak selv på "skumle" ting og kjenner at det egentlig smaker ganske godt.

 

Ingredisenser 4 - 6 personer

  • Spagetti 3/4 pakke
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1/2 løk
  • 4 hvitløksfedd
  • ca 500 gram sandskjell
  • Noen stilker basilikum
  • Salt og pepper
  • 1 ts sukker
  • Smør til steking

Sett på en stor kjele med vann og litt salt, og ha i spagettien når vannet koker, kok etter anvisning på pakken.

Kutt løk og hvitløk og ha det i en stekepanne med litt smør, stek på middels varme til løken er gylden og myk

Når løken er myk har du i tomatboksene og lar det putre på middels varme helt til spagettien er ferdig, det er viktig at sausen får koke  en liten stund slik at den ikke blir for tynn.

Smak til med salt og pepper og evt en liten t-skje sukker

Ha litt vann i en kjele, når vannet koker har du i sandskjellene og lar dem dampe under lokk til de åpner seg. Kast alle skjell med ødelagt skall, og dem som ikke åpner seg.

Legg spagetti, tomatsaus, skjell og tilslutt basilikum på et fat.

Da disse bildene ble tatt hadde to små gjester på besøk som var litt skeptiske til spagetti med skjell, men som syntes det var kjempegodt!

Fiskepinner av sei med brokkoli, gulrot og stekte poteter

Hvorfor kjøpe fiskepinner i butikken når det er så enkelt å lage sine egne? I dag har jeg brukt sei, en billig og anvendelig fisk, som har en mild smak de fleste liker.

Ingredienser:

  • Sei (så mye dere spiser, jeg pleier å regne ca 200 gram til hver person)
  • Hvetemel
  • Egg
  • Salt og pepper
  • Brokkoli
  • Poteter
  • Gulrøtter
  • Smør
  • Salt
  • Pepper
  • Til 1,4 kg sei trengte jeg 2 egg og 3 dl mel.

Begynn med å sette potetene på kok, de skal nemlig stekes i pannen etterpå. Du kan også bruke kokte poter du evt har igjen fra en annen middag.

Skjær seien i fiskepinnebiter og vend dem i egg og så i mel blandet med salt og pepper. Smelt litt smør i pannen og stek noen fiskepinner om gangen på middels varme, legg dem over i en ildfast form etterpå

Hvis fiskepinnene blir ferdige før potetene setter du bare den ildfaste formen i ovnen på 100 grader mens du venter på resten av maten.

Rasp gulrøttene og ha dem i en bolle. Når potetene er ferdigkokt skjærer du dem i båter og steker dem i en annen panne med litt smør og salt og pepper. Kok opp vann og kok brokkolibuketter i ca 5 minutter.


Sunn hverdagsmiddag på ca 30 minutter!

Ikke kast restene:

Hvis det er poteter igjen så skjær dem i små terninger og bruk dem i en omelett dagen etter

Kokt brokkoli putter du i blenderen sammen med litt fløte og lager en brokkoli pure, den putter du i fryseren og serverer neste gang du skal ha fisk, smak da til med salt og pepper. De revne gulrøttene har du i en boks med lokk og sender med som skolemat dagen etter, eller putt dem i brøddeigen dersom du skal bake brød.

Laks med blomkålpure og spinat

Dette er en kjempegod rett og skikkelig "Comfort Food" som barna også liker.

Ingredienser:

  • 1 lakseside uten skinn og ben, jeg bruker salmalaks
  • 1 blomkålhode
  • 3 poteter
  • 1 pose spinat
  • 1 fenikkel
  • 1 agurk
  • 1 liten bunt dill
  • 2 ss creme fraiche
  • 1/2 dl fløte
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 2 ss vann
  • Salt og pepper

Del laksen i serveringsstykker og legg dem i en ildfast form, krydre med litt salt og pepper.

Del blomkålen i buketter, skrell og del potetene i små båter og kok til poteter og blomkål er møre, ca 15 minutter. Sil av nesten alt vannet, ha blomkål og poteter i blenderen og kjør til en glatt masse. Smak til med creme fraiche, fløte, salt og pepper. La pureen hvile i gryten og varm den opp ved servering.

Sett laksen i ovnen på 200 grader i ca 12 minutter.

Skjær agurk og fenikkel i tynne skiver, bland det i en bolle sammen med eddik, vann og dill. La det trekke til servering.

Rett før servering har du litt smør i en gryte. Ha i spinaten og surr til den faller sammen. Deilig og sunn middag på 20 minutter.

Supersunn fiskeburger

 

I dag laget jeg denne fiskeretten til middag, og det var så fresht! Skal innrømme at barna ikke spiste salaten, men de spiste fiskeburgeren, og det var det viktigste.

På Ica butikken der jeg bor har de fiskekvern, så jeg får kvernet fisken i butikken, har de ikke fiskekvern i din butikk må du kverne fisken selv.

Ingredienser:

  • 700 gram laksefilet
  • 300 gram torskefilet
  • 2 cm frisk ingefær
  • 2 hvitløksfedd
  • salt og pepper
  • Litt smør

Ingredienser salat:

  • 1/2 ananas
  • 1/2 mango
  • 2 avocado
  • 1 potte koriander
  •  1 hjertesalathode

Rasp ingefær og hvitløk fint, bland dette med fiskefarsen og ha i litt salt og pepper. Form fiskefarsen til burgere og stek dem i litt smør til de er gjennomstekte

Del ananasen, mango og avocado i biter og bland dette med korianderen.

Legg et eller to hjertesalatblader på hver tallerken, legg på avocadosalaten og ha tilslutt på fiskeburgeren.

Laksefiskepinner

Mange barn er skeptiske til fisk, men det er faktisk ingen barn som har vært på besøk hos oss som ikke har likt denne. Mine barn elsker disse fiskepinnene, så vi har dem ganske ofte. Hele middagen tar ca 20 min å lage, det kaller jeg enkel hverdagsmat!

Ingredienser (4 - 6 personer)

  • 1 stor salmalaks ca 800 gram
  • 2 egg
  • Soyasaus
  • 3 dl hvetemel (jeg bruker melet fra Kvelde)
  • 2 dl sesamfrø
  • 2 ss ketjap manis
  • 1 ss honning
  • 1 ss sesamolje, eller annen olje,men ikke ikke olivenolje
  • Litt presset lime
  • Noen limebåter
  • Noen tynne ringer rød chili
  • 4 avocado
  • Vårløk
  • Ris (NB ikke hurtigris),jeg synes jasminris blir best til denne retten
  • Urter for eksempel karse eller avocado
  • Eventuelt Teriakisaus

Kok risen etter anvisning på pakken beregn utifra hvor mange dere er som skal spise, risen skal koke i ca 20 minutter, og på den tiden blir du ferdig med det andre du skal lage. Pisk sammen egg og 2 ss soyasaus i en bolle, mel og sesamfrø i en annen bolle. Del fisken i fiskepinnestørrelse og legg bitene i eggeblandingen. La dem ligge der mens du lager sausen.

Mine barn liker best å ha Teriakisaus (den fra blue dragon er best) på laksen, vi voksne er litt mer avanserte, derfor lager jeg en egen saus til oss, og serverer begge deler. Ha 3 ss soyasaus, 2 ss ketjap manis, 1 ss honning, 1 ss sesamolje, litt presset lime, noen limebåter og noen chiliringer i en bolle og rør om. 

Nå kan du begynne med laksen igjen, ta laksen opp fra eggeblandingen og vend dem i mel blandet med sesamfrø. Stek dem på middels varme i litt rapsolje i ca 2 - 3 minutter på hver side, laksen skal ikke være helt gjennomstekt.  Ikke ha for mange laksestykker i pannen samtidig for da blir laksen mer kokt enn stekt. Legg de ferdige stykkene over på et serveringsfat mens de andre steker. Hvis ikke alle i familien er hjemme når middagen skal serveres kan du vente med noen laksestykker til når de andre kommer hjem, for fisken smaker best nystekt.

Mens laksen er i pannen kutter du avocado og pynter med litt urter, og så kutter du litt vårløk til å pynte risen med.

Verdens beste laksepasta

Denne retten laget jeg for første gang i går, og det var så godt! Barna elsket den, og alle spiste masse. Jeg blir så glad når fiskerettene slår an, for selv om barna mine liker fisk er det ikke alle fiskeretter de spiser mer enn de "må" av. Denne laksepastaen blir garantert en ny hverdagsfavoritt hos oss!

Ingredienser:

  • 1 stor salmalaks
  • 1 rød løk
  • 1/3 purre
  • 1/2 pakke grønne bønner
  • 2 dl fløte
  • 1 sitron
  • Salt og pepper
  • Pastaskruer eller pastarør - en halv pose.
  • Litt smør
  • Friske urter, jeg brukte gressløk og bladpersille

Sett på pastavann i en stor kjele. Del laksen i serveringsstykker og legg dem i en smurt form sammen med sitronbåter (spar en båt til sausen) Sett ovnen på 200 grader. Når vannet til pastaen koker, har du i pastaen og koker den som anvist på pakken. Samtidig setter du laksen inn i ovnen, og lar den stå der i 10 - 12 minutter.

Skjær løken og purren i tynne skiver og ha dem i en stor stekepanne med litt smør. Når løken er blank og myk har du i de grønne bønnene og så kremfløten. La det koke til fløten tykner, og smak til med salt, pepper og sitronsaft fra den siste sitronbåten.

Hell vannet av pastaen og bland denne med den kremete sausen. Legg laksestykkene og de varme sitronbåtene på toppen og pynt med masse friske urter.

Velbekomme!

PS! Det er som er så fint med denne pastaretten er at du kan bruke alle mulige grønnsaker du har i kjøleskapet i retten, du må alltid har løk, men ellers kan du variere med brokkoli, asparges, erter, gulrøtter i tynne staver, squash og blomkål.

Pannestekt flyndre med godt tilbehør

Noe av det som gjør meg aller mest glad, er rolige dager der familien har tid til å lage mat sammen. Denne fiskeretten er så god at den passer både for hverdag og fest, og datteren min laget den nesten alene (med litt veiledning fra meg) så den er ikke så vanskelig heller.

Ingredienser:

  • Smørflyndrefilet, så mye du tror dere vil spise. Jeg beregnet en filet til hver
  • Brødrasp eller griliermel
  • 1 egg
  • 1 rødløk
  • 1 ss kapers i lake (uten laken)
  • 1/2 spisskål
  • 1/2 pakke ruccola
  • Små poteter (så mange du tror dere vil spise)
  • Olivenolje
  • Salt og pepper
  • Smør
  • 1 sitron

Start med potetene, ha dem i en ildfast form sammen med olivenolje, salt og pepper og bak dem på 200 grader i ca 45 minutter. Rist litt på formen iblandt.

Ca 15 minutter før potetene er klare skjærer du løken i tynne ringer og steker den på lav varme i litt smør til den er myk og blank. Så har du i kål og kapers, og tilslutt ruccola. Ha blandingen over i en kjele med lokk, og hold den varm på svak varme.

Vend flyndrefiletene i det vispede egget og så i brødrasp blandet med salt og pepper

Stek flyndrefiletene i godt med smør, da blir de best. Ca 1 minutt på hver side.

Legg flyndre, tilbehør, poteter og noen sitronskiver på hver tallerken. Kan hende barna ikke spiser så mye av tilbehøret, men legg på litt allikevel, kanskje de tør å smake litt :-)

Laks med purre og potetsuppe

Denne lakseretten laget jeg til middag i går, og jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da alle barna likte den så godt. Potet og purreløksuppen kan du lage klar kvelden før eller på morgenen, slik at middagen bare tar ca 15 min å lage når du kommer hjem fra jobben.

Ingredienser:

  • 1 stor purre
  • 4 store poteter (men ikke så store som bakepoteter, så altså 4 store vanlige poteter)
  • Litt smør
  • 3 dl kyllingkraft (el 3 dl vann og en halv buljongterning)
  • 3 dl fløte
  • 4 asparges
  • Salt og pepper
  • Litt olivenolje
  • 1 stor Salmalaks

Start med suppen:

Kutt det hvite av purren i passe store ringer, spar det grønne, men legg det til side. Skrell og kutt potetene i terninger. Fres det hvite av purren i litt smør, ha over potetene og kyllingkraften og kok til det er mørt i ca 30 minutter. Ha i fløten, kok opp igjen. Slå av platen og smak til med salt og pepper.

Kjør suppen i en blender og sett den kjølig om du skal bruke den senere.

Skjær laksen i porsjonsstykker og legg dem på et bakepapir. Ha på litt salt og stek laksen i ovnen på 220 grader i 12 minutter. La den hvile noen minutter før servering.

Kutt det grønne av purren i små ringer. Skrell aspargesen, knekk av den nederste delen og kast den. Del aspargesen i to på langs og fres purre og asparges i litt smør rett før servering.

Varm opp suppen og ha den i suppetallerker, legg laks og grønnsaker på toppen og pynt med litt olivenolje.

Smakelig måltid :-)

 

Verdens beste fiskegrateng

Jeg skal innrømme det, jeg har aldri syntes at fiskegrateng var så veldig godt, og når barna mine hadde lyst på det, la det gjerne til en dag jeg og mannen min skulle spise noe annet på kvelden, og kjøpte ferdig fiskegrateng på butikken.

Det var før jeg smakte fiskegratengen til Hanne Paaske! En av sønnene mine går på matkurs med Hanne, og hun har lært oss å lage verdens beste fiskegrateng, og nå har det blitt en av mine favorittoppskrifter.

Jeg serverer den gjerne med en hjemmelaget remulade som jeg også har lært av Hanne og Hannes potetstappe. Prøv du også, du kommer til å bli frelst.

 

Ingredienser fiskegrateng – nok til en stor ildfast form:

  • 500 gram skinn og benfri torskefilet
  • 1 boks creme fraiche
  • 2 egg
  • 2 dl macaroni
  • 1 pakke cheddar (125 gram)
  • ½ kyllingfond terning
  • 1 – 2 ts sitronpepper (kan sløyfes)
  • Griliermel til toppen

Ingredienser remulade:

  • 2 eggeplommer
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ts salt
  • 1 ss eplesider eddik
  • 5 dl smaksfri soyaolje (jeg bruker Mills)
  • 3 – 4 sylteagurker finhakket
  • 2 – 3 ss kapers
  • 1 neve finhakket bladpersille
  • Pepper

Ingredienser potetstappe

  • 1 kg mandelpotet
  • 2 – 3 dl kremfløte
  • 2 – 3 ss smør
  • 1 neve finhakket bladpersille
  • Revet muskat
  • Salt og pepper

Begynn med gratengen. Sett ovnen på 210 grader

Kok opp en middels stor gryte med saltet vann. Når vannet koker har du i macaronien. Skjær fisken i ganske små biter, og ha dem i gryten med macaronien når macaronien er nesten ferdigkokt. Kok opp vannet igjen og sil så av vannet. Visp sammen to egg i en bolle, og ha i creme fraiche og den halve fiskebuljongterningen. Riv osten og bland den sammen med creme fraice og egg. Bland alt sammen i gryten og ha fiskeblandingen over i en ildfast form. Strø brødrasp på toppen, og stek i 30 minutter.

Skrell mandelpotetene og kok dem på svak varme til de er myke. Hell av vannet og la potetene tørke helt før de moses. Ha i salt og musket. Ha i fløte og smør og rør til passe konsistens. Varm forsiktig opp ved servering.

Så var det remuladen:

Ha eggeplommene i en bolle med sennep, eddik, salt og pepper. Mix det sammen med en elektrisk håndvisp. Spe med oljen, kun litt av gangen slik at remuladen ikke skiller seg. Når remuladen har en fin konsistens har du i hakket sylteagurk, kapers og bladpersille og rører forsiktig rundt med en skje.  

Server fiskegratengen, potetmosen og remuladen og nyt.

God middag!

Favoritt fiskekaker med søtpotet fries og brokkoli

Hjemmelagede fiskekaker er sunt og godt, og det tar raskere tid å lage enn du tror. På den lokale ICA butikken der jeg bor har de fiskekvern, så jeg pleier å ringe dem litt før jeg skal i butikken og be dem kverne for meg (det tar litt tid). Denne oppskriften er stor, for når du først er i gang kan du like godt steke mange fiskekaker og putte dem i fryseren til middag senere. Av denne oppskriften blir det ca 30 fiskekaker.

Ingredienser:

  • 1 kg kvernet torskefilet
  • 1 kg kvernet seifilet
  • 1 ss salt
  • 2 dl melk
  • 2 ss potetmel

Ha fiskefarsen i en bolle og tilsett saltet. Elt sammen til fiskefarsen er fast. Rør forsiktig inn melken slik at farsen blir glatt og tilslutt potetmelet. Stek fiskekakene i smør, de fiskekakene du skal fryse halvsteker du, ca 1 minutt på hver side. De fiskekakene du skal spise i denne middagen steker du ca 3 minutter på hver side, snu dem ofte.

Tilbehør:

  • 2 store søtpoteter
  • 6 små poteter
  • 1 brokkolihode
  • Friske urter, jeg brukte persille og timian
  • Litt olje
  • Salt
  • 1 ss smør

Skrell og skjær søtpotetene i tykke skiver. Del de andre små potetene i to og legg alle potetene i en ildfast form. Ringle over litt olje og ha på litt salt, stekes på 200 grader i ca 30 -  40 minutter. Følg med underveis og stikk en kniv i potetene for å kjenne om de er møre. Når det er 10 minutter igjen av steketiden koker du opp vann og 1 ts salt og har i brokkolibuketter. Brokkolien skal koke i ca 4 minutter og så dampe under lokk med litt smør.

Server sunn og deilig middag og fiskekaker helt uten tilsetningsstoffer bestående av 100% fisk!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt