Laks med grønnkål og gulrotsaus

Denne lakseretten eksperimenterte jeg meg frem til forleden. Jeg er så glad i grønnkål, og om vinteren kjøper jeg sånne poser som blant annet Rema har med ferdig kuttet og vasket grønnkål (om sommeren dyrker jeg det selv i kasser i hagen).

Sopps har kommet med en ny bønnepasta som smaker kjempegodt, så det brukte jeg i denne middagen. Sunt, godt og barna elsket det, da er jeg fornøyd!

Ingredienser 4 - 6 personer

  • 1 salmalaks
  • 1/2 pakke sopps bønnepasta
  • 1/2 pakke ferdigstrimlet grønnkål
  • 3 gulrøtter
  • 1 gul løk
  • 1/2 pakke sukkererter
  • Olje til steking
  • Ca 3 dl fløte
  • Saften av 1/2 sitron
  • Salt og pepper

Sett på saltet vann i en kjele og kok bønnepastaen etter anvisning på pakken. Skjær løk og gulrøtter i strimler. Vask og kutt sukkerertene i tre deler og del laksen i små biter.

Når vannet koker og du har i bønnepastaen kan du også starte med laksesausen. Varm opp litt olivenolje i en stor stekepanne. Ha i løken og gulrøttene og surr det i pannen til det blir mykt. Ha så i grønnkålen og fløten og kok litt inn, smak til sausen med salt og pepper. Klem over saften av en halv sitron og smak til sausen igjen. Ha i laksebitene og rør forsiktig rundt, laksen trenger ca 4 - 5 minutter i pannen. Ha i sukkerertene de siste 3 minuttene av steketiden.

Bland sammen pasta og laksesaus og server!

 

 

Laks med vårløk og cashewnøtter

Jeg er en matblad og kokebok junkie. Jeg elsker å lese om mat, bli inspirert til å bruke nye råvarer og til å lage nye retter. Ofte lager jeg min egen vri på oppskriftene jeg leser, eller bare river ut et bilde av en rett og bruker det som inspirasjon, men i denne lakseretten jeg leste om i svenske Elle mat och vin fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke bortsett fra at jeg la til vårløk,  og det ble så godt!

Ingredienser 4 voksne

  • 1 stor salmafilet
  • 1 1/2 dl teriakisaus
  • 1 1/2 dl sweet chilisaus
  • 1/2 dl soya
  • 1 rød chili
  • 1 lime
  • 100 gram salte cashewnøtter
  • 1 krukke koriander
  • 2 vårløk

Sett ovnen på 150 grader. Legg laksen i en langpanne med bakepapir. Bland teriakisaus, sweet chili saus og soyasaus, og hell det over laksen. Bak laksen i midten av ovnen o 30 minutter. Fjern frøene i chilien, strimle den og strø den over laksen. Legg på limeskiver, strø over nøttene og pynt med koriander og vårløk.

Jeg serverte denne retten med nykokt jasminris.

Vongole!

Fisk og skalldyr er supermat for barn siden det er så rikt på Omega 3. Mine barn elsker Vongole og vi lager det hele tiden med små spanske skjell når vi er i Spania. Når vi er i Norge må skjellene spesialbestilles på fiskebutikken, men det er ikke vanskelig å få tak i om du bestiller noen dager før du skal spise det.  Barnas favoritt er en tomatbasert saus, men forleden fikk jeg lyst til å prøve en annen variant. Den falt også i smak, og oppskriften kommer her:

Ingredienser

  • Vongoleskjell (jeg bestilte 2 kg til 2 voksne og 4 barn)
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 dl hvitvin
  • Masse kruspersille og bladpersille
  • Spagetti (så mye du tror dere spiser)
  • Smør til steking

Legg skjellene i en kjele med kaldt vann og la dem ligge der i ca 30 minutter for å fjerne sand. Skyll skjellene godt og kast alle ødelagte skjell. Sett pastavannet på kok, og når det koker har du i spagettien.

Når spagettien er i vannet tar det ca 12 minutter til den er ferdig, så da kan du starte på skjellene. Kutt hvitløk i tynne strimler og fres den i en stekepanne med høye kanter eller en kjele i litt smør til den er myk og blank. Ha i hvitvin og skjellene og legg lokk på gryten, rist litt underveis til alle skjellene har åpnet seg. Server pastaen blandet med skjell og masse persille. Smaker fantastisk!

Stekt sei med maiskolber, stekte poteter og coleslaw

Superdeilig, billig sunn og lettlaget hverdagsmat! Nå er det sesong for ferske maiskolber, så da spiser vi masse mais til både fisk og kylling.

Ingredienser 4- 6 personer:

  • Seifilet (så mye dere spiser)
  • Ca 6 ss hvetemel
  • Ca 3 ss paneringsmel
  • Salt og pepper
  • Smør til steking av seifiletene
  • Maiskolber (så mange dere spiser)
  • Kokte poteter (så mange dere spiser)
  • Olivenolje til steking av potetene

Coleslaw:

  • 1/4 Nykål eller hodekål
  • 1/4 rødkål
  • 1 gulrot
  • 1 eple
  • 0,5 dl majones
  • 3 ss cremefraiche
  • Saft av 1/2 liten sitron
  • 1 ts sukker
  • 1 ss HP saus
  • Salt og pepper

Start med potetene, jeg brukte kalde kokte poteter fra middagen dagen før, men om du ikke har ferdigkokte poteter koker du dem til de er møre og lar dem avkjøle. Dette kan du gjøre før du går på jobben.

Kutt kålen i tynne strimler. Skrell gulroten og kutt den i små terninger. Skrell epler og riv det på den groveste siden på rivjernet. Hakk sylteagurken og bland alt sammen i en stor plastbolle. Bland sammen majones, cremefraice, sitron, sukker og HP saus og rør blandingen inn i kålblandingen. Smak til med salt og pepper, og legg coleslawen over i en pen skål.

Hvis du kjøper majones ville jeg ha brukt lettmajones. Jeg pleier å lage majonesen selv, dette gjør jeg ved å ha to eggeplommer og 1 ts dijonssennep i en skål, og så visper jeg inn nøytral olje til blandingen har blitt en tykk majones.

Del seifileten i fiskepinnestykker og vend dem i en blanding av mel, paneringsmel, salt og pepper. Stek to - tre fiskepinner i pannen samtidig, i godt med smør.

Kok opp en stor gryte med saltet vann og kok maiskolbene i 12 minutter. Når maisen er ferdigkokt, deler du hver kolbe i tre biter.

Skjær potetene i små kuber og stek dem i olivenolje og salt

Deilig sesongmat på tallerken!

 

 

Smørtunge med ovnstekte grønnsaker, spinat og deilig saus

Smørtunge er en nydelig fisk, og den er lett å tilberede. Jeg serverer den med masse ovnsbakte grønnsaker, spinat og saus.

Ingredienser 4 personer:

  • 6 smørtungefileter
  • 1/2 Hokkaido eller annet gresskar
  • 1/2 stor søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • 1 rødbete
  • 1 gulbete
  • 2 persillerøtter
  • 1 pose spinat
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • 200 gram smør
  • Litt smør til steking
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Sett stekeovnen på 200 grader

Start med grønnsakene; skjær gresskar, søtpotet, rødbete, gulbete, gulrot og persillerøtter i små firkanter, og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Hell over litt olivenolje og bland med en stekespade slik at alle grønnsakene får litt olje på seg. Ha på litt flaksalt. Stek grønnsakene i forvarmet ovn, midt i ovnen i ca 40 minutter, følg med slik at de ikke blir for brune.

Skjær hvitløken i skiver og legg den i en stekepanne med litt smør, men ikke sett på platen.

Vask og tørk spinaten.

Kutt sjalottløken i små biter og legg den i en gryte meg litt smør, men ikke sett på platen

Rull smørtungefiletene sammen og legg dem i en smurt ildfast form sammen med noen smørklatter og litt flaksalt.

Når det er 10 minutter igjen av steketiden til grønnsakene setter du smørtungefiletene inn i ovnen også. Der skal de stå i 5 - 10 minutter, sjekk underveis. De er klare når de er hvite og faste i kjøttet. Både fisk og grønnsaker kan godt hvile litt i formen sin mens du gjør ferdig tilbehøret.

Stek sjalottløken i smøret til den er blank og myk, hell på hvitvinen og la det koke inn til ca halvparten av vinen er igjen. Skjær 200 gram smør i små kuber og pisk inn en og en kube på veldig lav varme.  Når alt smøret er pisket inn slår du av varmen og siler sausen over i et sausenebb.

Rett før servering steker du hvitløken raskt i pannen og har i spinaten, spinaten er klar når den har falt sammen.

Server!

 

Laks med bakt søtpotet, sellerirotmos og asparges

Dette er kosemat synes jeg! Jeg elsker laks, og så synes jeg ovnsbakte grønnsaker er så godt. Denne retten enkel å lage, og har få ingredienser, det passer meg fint i en travel hverdag.

Ingredienser 4 personer:

  • 1 salmalaks
  • 2 store søtpoteter
  • 1 sellerirot
  • 1 bunt asparges
  • Olivenolje
  • Ca 1/2 pakke kremfløte
  • 1 ss cremefraiche
  • Salt og pepper

Del hver søtpotet i to på langs og legg søtpotetene med skinnsiden ned, sprinkle over litt olivenolje og stek i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter.

Skrell og del selleriroten i passe store biter og kok dem møre i litt lettsaltet vann. Når selleribitene er klare heller du av vannet, og bruker en stamper til å mose roten. Så har du i fløte og cremefraiche, og smaker til med salt og pepper.

Del laksen i serveringsstykker og legg dem i en ildfast form, kvern over litt pepper og ha på litt salt. Når det er 15 minutter til potetene er møre setter du også lakseformen inn i ovnen. Når det er 5 minutter igjen til servering koker du opp vann. Knekk av den nederste delen på aspargesen og kok den i 3 minutter

Varm forsiktig opp sellerirotpureen og server!

Laks med wokgrønnsaker og wasabikrem

Nå er vi på fjellet, og denne oppskriften testet jeg i dag. Vi har vært på lang tur med barna, og jeg visste at alle ville være veldig sultne når vi kom tilbake til hytta, da trenger man god mat fort! Det er ikke noen butikker på Høgevarde der vi har hytte, så jeg planlegger alltid middagene vi skal spise, og handler i Oslo før avreise. På Rema har de fått noen geniale poser med grønnsaksblandinger, de heter "Middag under 100 lappen". Jeg kjøpte en pose med den som heter Asiatisk wok, og den inneholdt paksoi, grønnkål, gulrot, purre og chili. De hadde masse forskjellige poser, og alle hadde lang holdbarhetstid noe som er et must hvis vi skal være lenge borte. Barna våre er ikke så glad i wok så jeg måtte finne på noe annet å gjøre med grønnsakene. På hytta spiser vi mer kjøtt enn vi vanligvis gjør, og derfor ville jeg gjerne legge inn en fiskemiddag. Salma er supert å ha med på reise, så det fikk bli med i handlekurven samt cremefraiche og wasabipaste. Hele middagen tok under 10 minutter å lage, så dette blir en ny hverdagshit hos oss.

Ingredienser til 4 voksne:

  • 1/2 pose Asiatisk wokblanding (resten av blandingen kan du bruke i omelett eller pai)
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 1 beger creme fraiche
  • 2 ss wasabipaste
  • 1 stor salmalaks
  • Olivenolje til steking
  • Salt og pepper

Ha wasabipasten i en skål og bland den godt med creme fraichen. Sett til side. Del salmalaksen i serveringsstykker, ha litt olivenolje i varm panne og stek laksen ca 2 minutter på hver side, krydre med salt og pepper. Varm opp litt olivenolje i en annen stekepanne og stek wokgrønnsakene sammen med balsamico og soyasaus i ca 2 minutter. Server!

Laksespyd med salsa og guacemole

Lett, godt og noe hele familien liker!

Ingredienser 4 - 6 personer

  • 1 stor salmalaks
  • 2 ss tacopulver
  • 1 dl nøytral olje
  • 1 rød løk
  • 1 gul løk
  • 1 gul paprika
  • 1 rød paprika
  • 4 avocado
  • Saften av en lime
  • Litt havsalt
  • 3 tomater
  • 1 sjalottløk
  • 1 cm ingefær
  • 1 potte koriander
  • Grillspyd (jeg brukte spyd i tre, og da må de skylles i kaldt vann før du bruker dem slik at de ikke tar fyr under grillingen)

Bland sammen tacokrydder og olje i en bolle. Skjær laksen i store terninger og legg dem i marinaden. Skjær løken i båter og paprikaene i store skiver. Du kan også ha squash og sopp på spydene om du har det i kjøleskapet. Grønnsakene skal ikke ligge i marinaden.

Mos avocadoene og bland dem med limesaft og litt havsalt, sett guacemolen kjølig til servering.

Skjær sjalottløk, tomater og ingefær i små biter og bland det sammen med 2/3 av korianderen. Salsaen skal stå på benken til servering.

Tre laks, løk og paprika på grillspydene og stek dem raskt på medium varme på grillen. Strø resten av korianderbladene over den ferdige fisken, og server sammen med salsaen og guacemolen

 

 

Reker med hjemmebakt brød og kjempegod majones

Sommeren er reketid, og ingenting er vel som varme sommerkvelder med norske reker, nybakt brød og hvitvin i glasset. Så enkelt, og så godt.

Jeg handler alltid fisk og skalldyr på fiskebutikkene Georg Nilsen eller Fjelberg i Oslo, og forleden hadde Georg Nilsen fått inn reker fra Lyngen, de smakte himmelsk.

Ingredienser loff:

  • 4 dl vann
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts honning
  • 8 dl siktet hvetemel
  • Litt smør til å smøre formen med.

Ingredienser hjemmelaget majones:

  • 2 eggeplommer
  • 2 ts Dijon sennep
  • Salt og pepper
  • Saft av 1/2 sitron
  • Ca 2 dl nøytral olje (solsikke eller rapsolje)

Start med loffen, ha salt, gjær og honning i en bakebolle, og hell på fingervarmt vann (jeg bruker bare vann fra springen) Ha i hvetemelet og rør deigen raskt sammen med en slikkepott, deigen skal ikke eltes.

Hev deigen i en time under klede og ha den over i en smurt brødform. La den etterheve uten klede mens du varmer opp ovnen til 250 grader. Stek brødet i 15 minutter på 250 grader, skru så ned varmen og stek videre i 30 minutter på 120 grader. Avkjøles på rist.

Pisk eggeplommer med sennep i en skål. Tilsett oljen dråpevis mens den piskes til en tykk majones. Det er viktig at oljen tilsettes forsiktig slik at majonesen ikke skiller seg. Konsistensen skal være tykk og kremet. Smak til majonesen med litt sitronsaft, salt og pepper.

Server rekene med den nybakte loffen, smør, majones og noen sitronskiver.

Ovnsbakt ørret /røye eller vill laks med tilbehør

Dette er så godt! Må bare prøve. Denne oppskriften er med ørret, men du kan også lage den med røye eller vill laks

  • Ørret (se ann størrelsen på fisken, og hvor glad de som skal spise den er i fisk, vi kjøpte en liten ørret til hver)
  • Nypoteter
  • Gulrot
  • 1 beger lettrømme
  • 1 sitron
  • Salt og pepper
  • 1 ts sukker
  • Urter (jeg brukte kruspersille, bladpersille, dill, gressløk og oregano)
  • Litt rapsolje eller smør

Sett poteter og gulrot på kok. Vask fisken og tørk den godt.

Fyll fisken med hakket bladpersille, dill, sitron i skiver (spar en liten sitronbåt til rømmen) og salt og pepper.

Sett formen inn i ovnen på 180 grader i 10 - 15 min (kommer ann på størrelsen på fisken) hvis du er usikker skraper du litt i skinnet. Fisken skal være fast og rosa i kjøttet.

Hakk gressløk, bladpersille og oregano fint og bland det inn i rømmen sammen med saften av en sitronbåt, salt, pepper og 1 ts sukker.

Deilig og sunn middag på under 30 minutter!

Hvis du får rester igjen av fisken kan du rense fisken og putte den i en boks med lokk i fryseren. Oppskrift på fiskekaker laget av fiskerester ligger også her på bloggen.

 

Salma og salat!

Jeg er så glad i laks, og jeg er veldig glad i Salma, så glad i Salma faktisk at jeg har fått mannen min til å ta med Salma fra Norge dette halvåret vi har bodd i Spania. Denne oppdrettsfisken diskuteres jo mye, men som med alt annet - alt med måte så går det nok bra.

Nå når det er varmt og sommer har vi ofte lyst til å spise lette middager, og for noen dager siden hadde vi bare laks og salat med en superdeilig dressing. Denne kremete dressingen har jeg lært å lage av min venninne Samantha, og den er så god!

Ingredienser 4 - 6 personer

  • 1 salma
  • 1 ss honning
  • 3 ss soyasaus
  • 1 ss matolje

Ingredienser salat:

  • Grønn salat
  • 1/2 agurk
  • To tomater
  • 2 avocado
  • En pose pinjekjerner

Ingredienser dressing:

  • 1/2 dl nøytral olje (ikke olivenolje)
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ts hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 2 ss melk

Lag en marinade av honning, soyasaus og olje. Skjær laksen i serveringsstykker og legg den i marinaden i ca 10 minutter. Ta opp laksestykkene og legg dem i en ildfast form, stek på 200 grader i ca 12 - 15 minutter.

Bland sammen ingrediensene til salaten, rist pinjekjernene i tørr panne og så rører du sammen ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salaten rett før servering. Hvis barna ikke liker salat kan du skjære opp grønnsaker og servere dem rå vedsiden av den gode laksen, det gjorde jeg til mine to minste.

 

 

 

Grillede skalldyr

Når det er sommer er det mange som bruker grillen flittig, forleden grillet vi hummer og sjøkreps, og det var kjempegodt!

Ingredienser:

  • Rå hummer (så mange du tror dere spiser)
  • Rå sjøkreps (så mange du tror dere spiser)
  • 1/2 pk smør
  • 3 fedd hvitløk
  • En potte salvie
  • 1 sitron

Del hummeren i to, fjern tarmen og legg hummeren utover på et fat.

Del sjøkreps nesten igjennom i halen men ikke helt, og brett ut kjøttet. Fjern tarmen og legg sjøkrepsen på et fat.

Bland sammen romtemperert smør og hvitløk, og smør dette inn i hummeren og sjøkrepsen. Strø bladene fra ca halve salviekrukken på skalldyrene.

Legg skalldyrene på grillen, hummeren er litt større så den bruker litt lengre tid, så legg den på først. Hummeren bruker ca 5 minutter og sjøkrepsen ca 3 minutter på å bli ferdig. Følg godt med, skalldyrkjøttet er delikat og må ikke bli for godt stekt!

Legg alle skalldyrene på et stort fat, skjær sitronene i i båter og ha dem på fatet sammen med resten av salviebladene. Serveres som de er, eventuelt sammen med litt godt brød.

Smaker fantastisk

Laks med fransk agurksalat

Jeg elsker å være gjest hos min venninne Samantha! Hun lager rett og slett verdens beste mat og bordet er alltid nydelig dekket med sølv, tøyservietter og masse friske blomster. Denne franske agurksalaten har jeg lært av henne, og jeg serverer den med laks, ovnsbakte rotgrønnsaker, dampede sukkererter og kokte poteter.

Ingredienser 4 personer:

  • 1 stor salma filet
  • Poteter (så mange dere spiser)
  • 1 pakke sukkererter
  • 1 sellerirot
  • 2 gulrøtter
  • 1 agurk
  • 2 ss creme fraice
  • 2 ss Dijon sennep
  • Litt sitronsaft
  • Salt og pepper
  • Smør til steking
  • Olje til de ovnsbakte grønnsakene

Skrell og skjær selleriroten og gulrøttene i lange staver. Sprinkle dem med litt olje, ha på litt salt og pepper og sett dem i ovnen på 220 grader i ca 25 minutter.

Sett potetene på kok, koketiden avhenger litt av størrelsen på potetene. Jeg liker best små nypoteter eller amadine, de skal koke i ca 15 minutter.

Del agurken i to på langs, ta ut den bløte innmaten og kast den.  Bland sammen creme fraiche og sennep og smak til med litt sitronsaft + salt og pepper. Del agurken i båter og ha den i creme fraice blandingen.

Skjær laksen i serveringsstykker og stek dem i smør i pannen, de kan gjerne være litt rå i midten.

De siste to minuttene av koketiden for potetene har du sukkerertene i det samme vannet (eller egen kjele om du vil, men jeg pleier å ha dem i samme gryte fordi det er den enkleste)

Server laksen sammen med grønnsakene og agurksalat.

Laks med smørsaus og grønne grønnsaker

Denne freshe lakseretten laget jeg til middag for noen dager siden, det var varmt og vi hadde lyst til å grille, men kokken (jeg) hadde ikke lyst på kjøtt. Dersom været ikke tillater grilling kan du steke laksen i stekepannen, det smaker også godt.

Ingredienser 4-6 personer :

  • 1 stor salma
  • 1 dl nøytral olje
  • 3 ss soyasaus
  • Poteter
  • Brokkoli
  • Asparges
  • Salt og pepper

Smørsaus:

  • 2 sjalottløk
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 1 dl kremfløte
  • 150 gram mykt smør
  • Salt og pepper
  • Gressløk

Bland sammen olje og soyasaus, skjær fisken i passe store stykker og legg dem i marinaden. La dem ligge der imens du forbereder resten av maten.

Vask potetene og legg dem i en kjele, kok i ca 20 minutter. Varm opp vann i en annen kjele, skru av varmen igjen når vannet koker, da har du varmt vann til de grønne grønnsakene når du starter å grille fisken.

Del brokkolien i små buketter og knekk av nederste del av aspargesen og skrell den om du vil, men det er ikke nødvendig.

Hakk sjalottløken fint og legg dem i en kjele med vinen. Kok til det er ca 2 ss med vin igjen i kjelen, imens skjærer du smøret i små terninger. Når vinen er redusert har du i fløten og lar det koke opp. Visp ned smøret noen terninger om gangen over svak varme, sil sausen over i en liten kjele, smak til med salt og pepper og ha lokk på kjelen slik at sausen holder seg varm. Sausen skal ikke stå på varm plate nå!

Når potetene er klare heller du av vannet, og setter på lokk på kjelen igjen slik at de holder seg varme. Grill fisken på aluminiumsfolie på grillen, eller stek den i stekepannen. Ha på litt salt og pepper. Kok opp vannet igjen og ha i brokkolien, la den koke i 3 minutter og så har du i asparges og koker 1 - 2 minutter til. Hell av vannet, ha litt smør i kjelen og sett på lokket. Når fisken er klar serverer du alt samtidig, smaker nydelig!

Torsk med grønn glede

Nå er det vår, og jeg har lyst til å spise grønt, sunt og lett! Denne middagen erinspirert av Englandsturen vår i fjor, og jeg har prøvd å gjenskape en deilig middag vi spiste i en blomstrende hage.

Ingredienser 6 personer:

  • Torskeloin (så mye du tror dere spiser, jeg beregner ca 150 gram til hver)
  • 1 pose spinat
  • 1/2 pakke sukkererter
  • 1 brokkoli
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 potte gressløk
  • 200 gram smør + noen ss smør til å steke fisken i.
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 ss vann
  • Små poteter
  • Olivenolje
  • Salt og pepper.

Start med potetene, legg dem i en ildfast form, ringle over litt olivenolje og flaksalt og sett formen inn i ovnen på 230 grader i ca 45 minutter. Rist noen ganger på formen underveis.

Skjær sjalottløken i små biter og legg dem i en gryte sammen med hvitvinseddiken og vann, sett til side.

Skyll spinaten og sukkerertene og del brokkolien opp i små buketter.

Hakk gressløken fint og ha den i en bolle for seg selv.

 Del torsken i passende stykker og legg dem til side.

Når det er ca 15 minutter til potetene er ferdige starter du med å gjøre de andre ingrediensene klare. Nå blir det litt travelt, så det er derfor det er viktig at du har gjort alt klart på forhånd som beskrevet over.

Kok opp vann til brokkolien, når vannet koker har du i brokkolien, lar den koke 4 minutter, heller av vannet, legger sukkerertene på toppen sammen med en klatt smør og setter på lokket igjen.

Samtidig smelter du smør i en vid kjele eller stekepanne. Legg fiskestykkene i kjelen, ha på salt og pepper. Når de har fått en fin stekeskorpe snur du dem, slår av varmen og setter på lokket.

I en tredje gryte koker du opp sjalottløken som du forberedte tidligere med eddik og vann, når nesten all vesken er borte visper du inn 200 gram smør i terninger på lav varme. Når sausen er klar slår du av varmen med en gang, og rører inn gressløken.

Smelt litt smør i en siste gryte sammen med et hvitløksfedd i tynne skiver, ha i spinaten og rør til den faller sammen.

Server!

Litt jobb, men det er verdt det.

 

 

Stekt sei med potetsalat

Enkel, billig og god hverdagsmat!

Ingredienser 4 - 6 personer

  • Seifilet, så mye som du tror dere vil spise, jeg beregner 150 gram på hver
  • 1 egg
  • 3 ss raspet parmesan
  • 3 ss griliermel
  • Salt og pepper
  • Litt smør til steking
  • 8 små poteter
  • 2 selleristenger
  • 1 vårløk
  • 2 ss rømme, creme fraice eller kesam
  • 1 ss Dijon sennep
  • 1 ts honning
  • 1 potte persillebåter
  • Evt ekstra poteter til ovnsbakte poteter

(noen av mine barn er ikke så glad i potetsalat, så til denne middagen laget jeg og potetbåter i ovnen med litt olje på, stekt i 30 min på 220 grader. Hvis du skal lage ovnsbakte poteter setter du dem inn i ovnen før du begynner med fisken)

Potetsalaten: Start med potetene, kok og avkjøl dem (det kan du gjøre dagen før eller bruke restepoteter

Skjær fisken opp i fiskepinnestykker. Visp egg i en bolle og bland sammen griliermel, salt, pepper og raspet parmesan i en annen bolle. Vend fisken i egg og så i parmesanblandingen. Stek seifiskepinnene gyldne på begge sider i stekepannen.

Del de kokte potetene i båter, skjær sellerien i strimler og hakk purreløken

Bland sammen rømme, sennep og honning, smak til med salt og pepper. Bland røren i potetblandingen, og ha på persille tilslutt.

For barna ble det fish & chips m sei, poteter og ketchup, stor stas

For oss voksne ble det sei med deilig potetsalat.

Røkt torsk med gulrotstuing og poteter

Dette er en gammeldags klassiker som jeg også har lært å lage av mormor. Det er ikke alltid så lett å få tak i fin røkt torsk i butikken, men når de har det, burde du prøve! Lettlaget er det også. Denne oppskriften er helt lik som den oppskriften mormor brukte da hun laget middag til sine barn på 40 og 50 tallet.

Ingredienser 5 personer:

  • Røkt torsk i skiver (så mye som du tror dere vil spise, jeg kjøpte ca 200 gram til hver)
  • Poteter
  • 5 gulrøtter
  • 3 store ss smør
  • 3 store ss hvetemel
  • Ca 6 dl melk
  • 1 ts lyst buljongpulver

Del opp torsken i skiver og kok opp en stor gryte med vann

Sett potetene på kok i en annen gryte og også gulrøttene på kok for seg selv. Når vannet til fisken koker, skrur du varmen helt ned og lar fisken trekke i ca 15 minutter (kommer litt ann på tykkelsen på fiskestykkene).

Når gulrøttene er kokt, men fortsatt litt harde tar du dem av platen, skyller dem i kaldt vann og skjær dem i skiver.

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn hvetemel. Spe på med melk til du har en tykk hvit saus, la den koke opp, blir sausen for tykk, har du bare i litt mer melk. Bland inn en t-skje buljongpulver i den hvite sausen og ha så i gulrøttene. Hell vannet av potetene og ta fisken opp av gryten. Server.




Soyamarinert laks med vietnamesisk nudelsalat

Denne asiatiske lakseoppskriften laget jeg forleden, og det var så godt! Barna elsket laksen og jeg hadde også kokt ris, så de minste spiste ris istedenfor nudelsalaten, men alle spiste fisk og det var det viktigste :-)

Ingredienser 4 personer:

  • 1 laksefilet, for eksempel salma
  • 1 dl soyasaus
  • 1 ss honning
  • 2 cm raspet ingefær

Nudelsalat:

  • 1/2 pakke risnudler
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 rødløk
  • Ca 1 dl grovhakket mynte
  • Ca 1 dl grovhakket koriander
  • 1 dl grovhakkede peanøtter

Saus:

  • 1 lime
  • 3 ss fiskesaus
  • 2 ss sukker
  • 1 ss soyasaus eller hoi sin saus

Del laksen i fiskepinnestykker, og legg dem en bolle, rør sammen honning, soyasaus og ingefær og ha marinaden over fisken.

Fisken skal marinere minst en halv time, men den kan gjerne marinere hele dagen mens du er på jobben.

Kok nudlene etter anvisning på pakken og avkjøl dem i kaldt vann. Skjær gulrøtter og løk i tynne strimler og bland det sammen med nudlene. Hakk peanøttene og mynten, og bland alt sammen. Rør sammen ingrediensene til sausen og ha det over salaten. Ha på koriander rett før servering.

Kok også ris hvis dere har lyst på det.

Stek lakseskivene i litt nøytral olje ca 2 minutter på hver side og server sammen med den gode salaten. Sunn og lett start på uken.

Ovnsbakt laks med grønnsaker

Grillet laks i folie er verdens letteste middag! Dette er en super måte å bruke opp grønnsaker du har i kjøleskapet, og du kan bruke det aller meste. Du kan lage laksepakken på grillen eller ha den i ovnen utenom grillsesongen.

Ingredienser:

  • Laksefilet (så mange som dere spiser)
  • Grønnsaker i tynne strimler; i dag hadde jeg gulrot, paprika, løk og asparges. Du kan også bruke ferdigkuttede wokgrønnsaker fra pose om du har dårlig tid.
  • Urter
  • Nypoteter eller amadinepoteter
  • Smør
  • Salt
  • Pepper

Sett nypotetene på kok, de trenger ca 15 minutter.

Legg to flak aluminuimsfolie oppå hverandre og en god smørklatt på hver folie. Legg fisken på folien og så grønnsaker og evt urter. Kvern pepper og ha på litt salt, legg en smørklatt på toppen av fisken, og pakk foliepakken godt sammen.

Hvis du skal ha laksen på grillen bruker den ca 10 minutter, i ovnen bruker den ca 15 minutter på 200 grader, det kommer litt an på tykkelsen på laksefileten. Laksepakken kan også forberedes i forkant og bare settes inn i ovnen når man kommer hjem fra jobb. Servers sammen med kokte poteter

Deilig og sunn middag på ca 20 minutter.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt