Enkle pizzabrød

Det er ofte travle dager og noen ganger må middagen være kjapp og enkel, men den kan være god og sunn Allikevel! I dag har vi gjort det veldig enkelt hjemme hos oss, jeg hadde laget pizzasaus i forkant og så har vi hatt saus og fyll på focaccia som jeg kjøpte ferdig på Åpent Bakeri.

4 - 6 personer

Sett ovnen på 250 grader

Ingredienser:

  • 2 gulrøtter
  • 1 løk
  • 3 hvitløksbåter
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • Litt smør eller olje til å steke i
  • 2 stk focaccia
  • Italiensk pølse
  • 2 pakker mozarella

Pizzasaus:

Skrell og hakk gulrøtter, løk og hvitløk og stek det blankt i litt smør/olje, ha i de hermetiske tomatene og kok på svak varme i ca 15 min. Ha sausen over i en blender eller bruk stavmikser og gjør sausen helt glatt. Jeg lager alltid trippel porsjon og fryser ned i egnede beholdere, kan brukes til alle typer pizza, ostesmørbrød til skolemat eller kveldskos og som pastasaus. Dette er en fin måte å få i barn grønnsaker på.

Skjær focacciaen opp i passende stykker og legg dem på et brett

Ha på tomatsaus, mozarella og evt pølse, spekeskinke, sopp eller noe annet du har lyst på.

Stek focacciaen på et brett med bakepapir i 10 - 15 minutter på 250 grader til osten har smeltet

Nam! Hvis det blir noen rester smaker de godt i matpakken dagen etterpå.

Grilltid!

Det fine med grillmat er at du kan servere nesten hva som helst til tilbehør. Vi hadde masse grønnsaker i huset etter helgen, så det eneste jeg trengte å kjøpe var litt godt kjøtt og noen artisjokker.

Av disse ingrediensene ble det;

  • Ovnsbakte poteter og løk
  • Tomatsalat
  • Vårsalat
  • Grillede champignoner
  • Dampede artisjokker

Det som er viktig å huske på når man skal grille er at kjøttet på må være romtemperert, så ta det ut i god tid før middagen!

Etter at du har tatt ut kjøttet kan du smøre det inn med litt olivenolje og urter, vent med å salte kjøttet til etter at det er grillet. Jeg hadde timian på kjøttet vårt.

45 minutter før middagen setter du ovnen på 230 grader, legger potetene og hele sjalottløk (uten skall) i en ildfast form. Ha på olivenolje og salt og stek i ovnene i 45 minutter.

Kutt av litt av stilken på artisjokken og legg dem hele i kokende vann sammen med en halv sitron og litt salt, de skal også koke i ca 45 minutter.

Del tomater i skiver, ha på litt frisk basilikum eller oregano, litt olje, salt og pepper og la tomatsalaten stå å trekke til maten er klar for servering.

Bland de andre grønnsakene sammen til en salat, gjerne med litt salatblader også. I min vårsalat var det salatblader, avocado, reddiker og vårløk. Sett salaten kaldt og tildekket. Rett før servering rører du sammen en del balsamicoeddik med to deler olje, salt og pepper, og har dressingen over.

Her griller vi indrefilet og grillribbe. Indrefileten bruner du først på grillen på høy varme, og så lar du steke på svakere varme med steketermometer. Når steketermometeret viser 50 grader tar du kjøttet av varmen og dekker det med folie og lar det hvile i 15 minutter, da blir kjøttet utrolig mørt og deilig. Rett før servering steker du grillribben og champignonene.

Det enkle er ofte det beste – biff med hjemmelaget potetmos

Denne retten er inspirert av en deilig lunsj vi spiste på påskeferien i England. Et nydelig stykke kjøtt, en deilig potetmos med friske urter og nyplukket asparges, så enkelt og så godt. Pass på at du kjøper kjøtt av ypperlig kvalitet til denne retten.

Ingredienser 5 personer:

  • 5 biffer, ca 200 gram til hver.
  • Smør til steking
  • 3 store bakepoteter
  • Friske urter, jeg brukte kjørvel, oregano, timian og basilikum, ca 2 ss av hver, hakket.
  • 1 bunt asparges
  • Salt og pepper
  • Ekstra Virgin olivenolje

Ta ut kjøttet minst en time før du skal steke det, men ikke ha salt og pepper på kjøttet!

Skrell potetene og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet og stamp potetene med en potetstamper for hånd, stappen kan godt ha litt grove biter.

Smelt smør i en stekepanne, når smøret er brunt og har sluttet å bruse har du i biffene, ikke mer enn to biffer om gangen. Sett samtidig på vann i en kjele til aspargesen og ha litt salt i vannet. Stek biffene ca 1 min på hver side (kommer litt an på tykkelsen på biffen) og legg dem til side i en ildfast form. Når alle biffene er stekt, slår du av varmen, og lar biffene hvile i stekepannen mens du gjør klar resten av maten.

Knekk av den nederste delen på aspargesen og kok den i 3 minutter.

Bland inn 2 ss smør og 3 ss olivenolje i stappen sammen med hakkede urter.

Drypp liltt ekstra olivenolje på stappen ved servering. Ha flaksalt og kvernet pepper på biffene og nyt.

Hjemmelagede hamburgere

Summer bliss.....

Sommeren er verdt å vente på, det er ikke alltid været i Norge er så godt, men de dagene det er fint vær i Norge er det ikke noe sted som er finere synes nå jeg.... Når det blir varmere i været finner vi nordmenn frem grillen og lager mye av maten ute. En av de beste sommermiddagene synes jeg er hjemmelaget hamburger med tilbehør, og når man kan sitte ute under åpen himmel med gode venner og spise, da er livet godt!

Jeg serverer mine hamburgere med guacemole, salsa og coleslaw.

Her var vi 10 stk til middag (+ en baby), er dere færre halverer du bare oppskriften

Hamburger:

  • 2 pakker kjøttdeig (jeg liker å bruke kjøttdeig til hamburgerene, ikke karbonadedeig, da synes jeg de blir saftigere
  • Salt og pepper
  • Hamburgerbrød
  • Cheddar eller Jarlsbergost

Guacemole:

  • 2 avocado
  • 1 lime
  • 1 tomat
  • 1 hvitløksfedd
  • Litt salt

Salsa:

  • 3 store tomater
  • 1 liten løk
  • 1 cm ingefær
  • 1 potte koriander

Coleslaw:

  • 1/2 sommerkål
  • 1 gulrot
  • 1 grønt eple
  • 1 sylteagurkskive
  • 1/2 dl majones
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss HP saus
  • salt og pepper

Start med hamburgerne, bland sammen kjøttdeig, salt og pepper og form til runde burgere, la dem hvile på en tallerken under plastfolie.

Guacemole: mos avocadoene og bland dem sammen med hakket tomat, hvitløk, lime og litt salt.

Salsa: hakk tomater, løk og ingefær fint og bland dem sammen med hakket koriander, så er salsaen ferdig.

Coleslaw: Skjær kålen i tynne strimler, riv eplet og gulroten fint på rivjern, hakk sylteagurken fint og bland sammen med de øvrige ingrediensene.

Grill burgeren 2 minutter på den ene siden, snu den og legg en skive ost på hver burger (hvis du liker ost). Grill i2 minutter på den andre siden, legg brødene på grillen rett før servering og sett tilbehøret på bordet.

De fleste smårollinger elsker burgere :-)

Om du ønsker å bake hamburgerbrødet selv, er dette en fin oppskrift:

  • 2 dl vann
  • 1 1/2 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 8 - 10 dl hvetemel
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 egg til pensling
  • Sesamfrø til pynt

Varm vannet og melken til det blir fingervarmt, og rør gjæren ut i melkeblandingen i en stor bolle. Ha i mesteparten av melet, olje og salt og elt til du har en blank og fin deig. Sett deigen til heving i 30 minutter. Trill ut deigen til en pølse på benken og skjær i passe stykker som du så kjevler ut til flate hamburgerbrød. Legg brødene over på bakepapirkledt stekeplate og la dem etterheve i ca 20 minutter. Pensle med egg og sesamfrø når brødene er ferdighevet, og la dem steke på 200 grader i 12 - 15 minutter. La brødene avkjøles på rist. De kan eventuelt fryses.

Sommerkoteletter med kryddersmør og grillede grønnsaker

Barna våre elsker koteletter, vi har det ikke så ofte (for det er ikke kokkens favoritt), men desto større stas når jeg endelig lager det. Trikset med kotelettene er å ikke grille dem for lenge, da blir de tørre og harde. Kotelettene skal være lyserøde og saftige inni. Oppskriften her er litt cirka oppskrift slik det ofte er med grillmat, tøm kjøleskapet og grill det du har!

Ingredienser:

  • Koteletter (så mange du tror dere spiser, jeg må beregne to koteletter til hvert barn.....)
  • Små poteter
  • Frisk rosmarin
  • Vannmelon
  • Artisjokker
  • Salt og pepper
  • 2 sitroner
  • Sjalottløk eller fersk sølvløk
  • Litt olivenolje

Tomatsalat

  • 3 tomater
  • 1/2 mild løk, for eksempel salatløk eller rødløk
  • Noen basilikumblader
  • Litt olivenolje og balsamicoeddik
     

Kryddersmør

  • Smør ca 150 gram
  • Koriander
  • 1 chili     
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 cm ingefær

Start med kryddersmøret, husk å ta smøret ut av kjøleskapet tidlig og legg det i en bolle. Når smøret er mykt finhakker du en chili (ta bort frøene), en liten bunt koriander, ingefær og hvitløk, og blander det sammen med smøret. Smøret legger du i en ren bolle, det trenger ikke å stå kaldt før servering.

Ta kotelettene ut av kjøleskapet i god tid før grillingen og finn frem de andre ingrediensene

Legg potetene i en ildfast form sammen med litt olivenolje og rosmarin. Bak dem i ovnen på 180 grader i 30 - 40 minutter.

Kok opp vann i en gryte og ha sitron og litt salt i vannet. Skjær toppen av artisjokkene og kok dem i ca 30 minutter, hell av vannet og la dem renne av seg før servering.

Skjær tomatene i skiver, finhakk løken hell over litt olivenolje og balsamico. Rett før servering har du på basilikumbladene

Når det er ca 10 minutter til potetene og artisjokkene er klare, legger du løkspydene på grillen. Kotelettene bruker bare noen minutter avhengig av tykkelse, og vannmelonen skal bare grilles raskt før servering.

Wok wok

Wok er en genial måte å bruke opp rester på, og det er en rask, sunn og enkel middag. Trikset med en god wok er å steke kjøttet for seg selv i små porsjoner først slik at det blir sprøtt og saftig, og så blande kjøttet sammen med grønnsakene etterpå.

Denne woken laget jeg av koteletter vi hadde i fryseren, jeg skar kjøttet fra benet i ganske tynne strimler, men alt kjøtt kan brukes. En fin måte å tømme fryseren på også.

I woken vår brukte jeg det jeg hadde i kjøleskapet, ingredienslisten så da slik ut:

  • ½ rødkål
  • 2 gulrøtter
  • 1 løk
  • 2 cm fersk ingefær
  • ½ pakke ferske brekkbønner
  • 3 asparges
  • 4 champingjonger
  • 1 potte koriander
  • 1 dl soyasaus
  • Litt rapsolje (soya eller mais olje kan også brukes)
  • Ris

Kok ris som anvist på pakken, så mye du tror dere kommer til å spise. Skjær alle grønnsakene i tynne strimler og legg dem til side.

Skjær kjøttet i tynne strimler og stek det raskt i små porsjoner i wok pannen. Legg kjøttet til side etter hvert som det blir ferdig.

Varm opp olje i wok pannen, og stek først løk og ingefær. Ha så i kål, gulrøtter og sopp, og stek videre i ca 1 minutt. Avslutt med asparges og brekkbønner, stek et minutt til og smak til med soyasaus. Bland inn kjøttet og pynt med koriander på toppen.

Server med ris.  

Mac & cheese

Dette er det beste datteren vår vet, og når hun er litt pjusk eller har veldig lyst på kosemat lager jeg mac&cheese til middag eller kveldsmat.

Jeg vil helst ikke kaste mat, og prøver å bruke opp restene vi har i kjøleskapet. Denne retten passer aller best med røkt skinke eller bogskine, så har du skinkerester til overs, prøv denne.

Gratengen kan også gjøre klar i forveien og settes i kjøleskap, eller den kan fryses før den gratineres

Ingredienser:

  • 3 dl macaroni
  • Skinke eller andre påleggsrester ca 400 gram
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 - 6 dl melk
  • Litt raspet muskattnøtt
  • Ost (bruk gjerne forskjellige osterester til gratineringen)

Kok macaronien som anvist på pakken. Smelt smør i en annen kjele, rør inn mel, og spe på med melk til du har en passe tykk saus. Rasp litt muskattnøtt i sausen, men ikke bruk salt da skinken kan være ganske salt.

Bland den kokte macaronien og skinken med den hvite sausen. Smak så til med salt. Strø ost på toppen og gratiner i ca 20 minutter på 200 grader.

Hvis vi har mac&cheese til middag serverer jeg den med en salat ved siden av. 

Lapskaus med pølser

Som jeg har skrevet tidligere på bloggen er jeg veldig opptatt av å ikke kaste mat. I går hadde vi en pakke pølser igjen fra barnebursdag i helgen og masse grønnsaker etter middag på lørdag og søndag. Da jeg var liten laget faren min alltid verdens beste lapskaus av rester vi hadde i kjøleskapet, og det lager jeg nå til min familie.

Det meste kan brukes, og har du tatt vare på kokte grønnsaker, kan de skjæres i små biter puttes i lapskausen de siste 10 minuttene av koketiden.

Disse grønnsakene hadde jeg i kjøleskapet:

  • 1 squash
  • 1 løk
  • 1/3 kålrot
  • 5 poteter
  • 3 gulrøtter (de var litt slappe, men det gjør ikke noe når du lager lapskaus)
  • 2 stangselleri stilker (de var også ganske slappe)
  • 3 små jordskokker
  • 1 pakke grillpølser
  • Du trenger også litt salt

Del grønnsakene i ca like store biter. Ha på vann i ca 1/3 av gryten. Kok grønnsakene i ca 1 time. Stamp litt på slutten for å knuse noen av grønnsakene. Smak til med litt salt. Ha i pølsene rett før servering og la dem bli gjennomvarme. Pynt med litt urter, jeg brukte frisk persille. Alt kan gjøres klart i forkant slik at du bare kan sette på gryten når du kommer hjem fra jobben.

Spagetti med kjøttsaus og masse skjulte grønnsaker

Jeg har fire barn, de er ikke så veldig kresne, men allikevel synes jeg alltid det er en utfordring å få i dem nok grønnsaker. Denne pastaretten prøvde jeg forleden, og barna likte den kjempegodt. Trikset er å lage en glatt tomatsaus med masse skjulte grønnsaker som du blander med kjøttdeigen.

Ingredienser:

  • Spagetti (så mye som dere spiser)
  • 1 pakke kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1 gul eller rød løk
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 gulrøtter
  • ¼ pakke fersk spinat
  • 1 ss smør
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 boks tomatpure
  • 3 dl kyllingkraft (om du har hjemmelaget er det best, eller så bruker du bare ½ kyllingfondterning og 3 dl vann)
  • Salt
  • Pepper

Sett pastavannet på kok. Skjær alle grønnsakene i små biter og fres dem raskt i en panne med litt smør. Ha i tomatpure, kraft, og hermetiske tomater og kok opp. Ha tomatsausen over i en blender og kjør til en glatt masse (lurt å gjøre det i flere omganger slik at det ikke spruter sånn)

Stek kjøttdeigen i litt smør og bland inn tomatsausen. La det putre til spagettien er ferdig.

Rask og supersunn middag. 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt