De aller beste potetene

Dette er de beste potetene jeg vet i hele verden, og vi serverer dem til kjøtt, fisk eller bare til kalde skinker og spekemat.

Ingredienser:

  • 1 eske små poteter (jeg bruker Morene eller Amadine)
  • 1/2 dl olivenolje
  • 2 ss flaksalt
  • 4 kvister rosmarin
  • 50 gram mykt smør

Skyll potetene i kaldt vann, tørk dem og legg dem i en ildfast form. Ringle over olje, salt og rosmarinblader. Stek potetene midt i ovnen på 225 grader i 30 - 45 minutter, kommer an på størrelsen på potetene. Rist på formen underveis. Mos de ferdigstekte potetene lett med en gaffel og legg en liten smørklatt i hver potet. Ha over litt mer rosmarin og server umiddelbart.

 

 

Sunn og enkel spagettisaus

Meatfree Monday..... Det er ikke alltid vi klarer å ha kjøttfri dag på en mandag, ofte så ønsker jeg å bruke opp rester etter helgen på mandager, men konseptet Meatfree Monday har gjort meg mer bevisst på hvor viktig det er å ha en dag i uken der vi spiser vegetarmiddag. Denne pastaretten laget jeg forrige uke, så enkel og så god!

Ingredienser:

  • 1 stor løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 squash
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 2 ss tomatpure
  • 1 krukke fersk basilikum
  • Parmesan (kjøp et helt stykke, ikke ferdigraspet - den er ikke god)
  • Spagetti (så mye dere pleier å spise)
  • Olivenolje

Hakk alle grønnsakene i små biter og ha dem i en dyp stekepanne sammen med litt olivenolje. Stek dem til de blir myke og blanke og ha så på de hermetiske tomatene og tomatpureen. smak til med salt og pepper. Kok sausen på svak varme mens du lager spagetti, jeg har en liten særing som ikke liker grønnsaksbiter så jeg pleier å blende sausen helt glatt før servering, men dersom du ikke har sære barn er det ikke nødvendig :-)

Sett en stor kjele med saltet vann på kok, og lag spagettien etter anvisning på pakken. Når spagettien er klar serverer du den sammen med sausen, fersk parmesan og basilikum

 

 

Gresskarsuppe

Vi plantet gresskarfrø i begynnelsen av juni, og nå har vi masse gresskar i hagen! Jeg har ikke brukt så mye gresskar i matlaging før, men denne høsten har jeg eksperimentert meg frem til mange nye oppskrifter. Jeg har laget gresskarpure for å bruke i muffins, ovnsbakt gresskar og rotgrønnsaker til kjøtt og fisk, og forleden laget jeg en skikkelig god gresskarsuppe. Barna våre elsker ikke supper (bortsett fra Toro tomatsuppe!!!), men jeg og mannen min liker suppe godt. Denne suppen serverte jeg da jeg hadde venninnekveld, og restene måtte barna smake på som en liten forrett dagen etterpå da vi hadde vegetarpizza til middag. Smaker de hjemmelaget suppe mange nok ganger liker de det nok etter hvert tenker jeg.

Ingredienser:

  • 1 stort Hokkaido gresskar (runde oransje gresskar)
  • 2 gulrøtter
  • 1 rød chili
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 kyllingbuljongterninger eller fondterninger
  • 1 liter vann
  • Litt olivenolje
  • Litt grønne urter for eksempel bladpersille eller timian
  • Creme fraiche til servering

Rens gresskaret, fjern skall og frø og del gresskaret i grove biter. Skrell gulrøttene og del dem i biter. Fjern frø og stilk på chilien og skjær den i biter. Hakk løk og hvitløk grovt og ha alle grønnsakene i en tykkbunnet gryte sammen med litt olivenolje. Stek grønnsakene på svak varme til de er blanke, ha så på vann og buljongterninger og kok suppen i ca 30 minutter.

Kjør suppen helt glatt i en blender, smak til om suppen trenger salt og pepper og server med en klatt rømme eller creme fraiche. Pynt med litt grønne urter og litt olivenolje.

 

 

 

Kantarellpizza med ruccola og vårløk

Meatfree Monday er ikke et initiativ barna mine applauderer, de vil helst ha kjøtt eller kylling til alle måltider.... Men vi spiser vegetar en gang i uken selv om det ikke alltid blir på en mandag. Forrige uke laget jeg gresskarsuppe og kantarellpizza til middag. Alle barna måtte smake en liten porsjon gresskarsuppe før de fikk pizza. Det skal riktignok sies at de tre minste plukket av alle kantarellene, men da fikk jeg ekstra mye på min pizza :-) Oppskrift på gresskarsuppe kommer senere.

Noen ganger når jeg lager pizzasaus bruker jeg også rødvin i sausen, og det gir en ekstra dybde. Fint hvis du for eksempel har rødvinsrester igjen etter helgen.

Ingredienser 1 stor kantarellpizza

(du kan også lage to mindre pizzaer, en med sopp og en Margerita hvis barna synes det er veldig skummelt med soppen)

Deig:

  • 1 pakke pizzagjær (tørrgjær)
  • 3 ss olivenolje
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 ts salt
  • 8 dl hvetemel, til pizza bruker jeg helst det som heter Tipo 00

Saus:

  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 dl rødvin
  • 1 ss tomatpure
  • 1 boks hermetiske tomater (jeg bruker Mutti)
  • Salt og pepper

Ingredienser fyll:

  • 100 gram kantareller (ca 1/2 eske)
  • 1 norvegiaost
  • 1/2 pakke Ruccola
  • 1 vårløk

Start med pizzadeigen; ha salt, gjær og olje i en bolle, hell på det lunkne vannet og vent 1 minutt før du rører rundt. Elt inn melet og la deigen heve under klede i 30 minutter.

Hakk løk og hvitløk og surr det litt i pannen til det blir mykt. Ha på rødvinen og kok den inn, og ha så på tomatene og tomatpureen. La sausen koke i ca 15 minutter og kjør den så helt glatt i en blender. Husk å ikke ha all sausen i blenderen med en gang for da spruter det lett over. Smak til med salt og pepper.

Mens deigen hever setter du også på ovnen på 250 grader slik at den er varm når pizzaen skal inn. Smør en stekeplate med litt olivenolje eller smør og bre deigen ut på platen. Rasp osten og legg den på pizzaen. Rens kantarellene og ha dem på pizzaen og stek i ca 15 - 20 minutter - følg med!

Ha på ruccola og vårløk rett før servering og nyt!

Natalies rødbetesalat med pære og chevre

Min skjønne nabo Natalie er så flink til å lage raw food, og hun har gitt meg oppskriften på denne nydelige salaten. Jeg lager den både som en mettende lunsj og som tilbehør til for eksempel stekt kylling.

Ingredienser:

  • 2 store rødbeter
  • 3 pærer
  • 2 never valnøtter
  • 1/2 pose spinat eller ruccola
  • 1/2 pakke tørkede tranebær
  • 1 stykke chevreost
  • Olivenolje
  • Honning i spruteflaske
  • Salt og pepper
  • Bladpersille

Skrell rødbeten og kutt den i tynne strimler, jeg bruker en spiralkutter. Vask pærene og del dem i båter. Skyll salaten og bland alle disse ingrediensene sammen. Hakk valnøtter og ha valnøtter og tranebær over salaten. Del osten i små biter og bland den forsiktig inn i salaten samen med hakket bladpersille, salt og pepper. Ringle over litt olivenolje og honning tilslutt.

Velbekomme!

 

 

Havrepai med squash og pinjekjerner

Vi har som jeg har skrevet tidligere veldig mye squash i hagen nå, og det er jo en veldig anvendelig grønnsak! Jeg bruker den i grønnsaksjuicer, på pizza, i muffinsrøren og i pai. Her kommer en god vegetarpai jeg laget forrige uke - håper det smaker!

Ingredienser til en stor pai

Paideig:

  • 1 dl havregryn
  • 3 dl siktet speltmel
  • 1 pose tørrgjær
  • 3/4 dl vann
  • 3/4 dl olivenolje
  • 4 ss revet parmesanost
  • 1 ts salt

Ingredienser fyll:

  • 4 egg
  • 2 dl matfløte
  • 2 dl kesam
  • 3 dl revet ost
  • 1 løk
  • 1/2 squash
  • 1/2 pose spinat
  • 1 pose pinjekjerner
  • Salt og pepper

Start med paideigen. Ha gjæren i en bolle og tilsett lunkent vann og olivenolje. Rør sammen. Ha i de øvrige ingrediensene og la deigen heve i 20 minutter.

Klem deigen ut i en paiform, press deigen godt ut i kantene. Prikk deigen med en gaffel og forstek den i 10 minutter på 220 grader.

Bland sammen egg, ost, fløte, løk i strimler, kesam, spinat, salt og pepper. Hell deigen i formen og dekk formen med skiver av squash. Strø pinjekjernene på toppen.

Så langt kan du forberede i forkant, for eksempel kvelden før, eller før du drar på jobb. Dekk til paien om den skal vente i kjøleskapet.

Når du er klar til å spise middag steker du paien på 200 grader i ca 40 minutter, følg med, alle ovner er forskjellige. Server paien sammen med salat.

Mettende salat med egg og avocado

Det er så deilig med salat til lunsj, men jeg må ha mye godt i den for at jeg skal bli mett. Denne oppskriften er nok til to personer:

  • 2 egg
  • 2 avocado
  • 1/2 pakke brekkbønner
  • 1 liten rødløk
  • 6 cherrytomater
  • 1/2 paprika
  • 6 ss olivenolje
  • 2 ss eddik
  • 1 ts Dijon sennep
  • 1 ts honning
  • Salt og pepper

Kok eggene i 7 minutter og avkjøl dem. Rens brekkbønnene og kok dem i 3 minutter og avkjøl. Skrell og kutt alle de andre ingrediensene, og fordel på to små fat. Rør sammen olje, eddik, sennep og og honning. Ha dressingen over salaten og ha på salt og nykvernet pepper.

Server.

Jordbærgazpacho

I går hadde vi stort selskap i sommerhuset vårt i anledning fødselsdagen til datteren vår, og da prøvde jeg denne jordbærgazpacoen for første gang. Siden det var mange barn i selskapet ville jeg lage en litt barnevennlig gazpaco, og denne falt i smak for små og store.

Ingredienser:

  • 1 kurv jordbær
  • 5 tomater (vanlig størrelse)
  • 1/2 agurk
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 dl tomatjuice
  • Saften av en lime
  • 1/2 potte koriander
  • 2 dl vann
  • 1/2 grønnsaksbuljongterning
  • Salt og pepper

Kok opp 2 dl vann og la den avkjøle

Skjær jordbær, hvitløk, tomater, koriander og agurk i biter og ha dem i en stor bolle. Mos grønnsaker og jordbær med en stavmikser til det blir en finmoset masse. Tilsett tomatjuice og limesaft. Bland buljongterningen i den avkjølte vannet og bland buljongen i gazpachoen. Smak til med salt og pepper og sett gaspachoen kjølig til servering, den smaker aller best helt iskald.

Jeg serverte min gazpacho i små glass, slik at det ble en liten suppe til hver gjest.

Jeg serverte min gazpacho i små glass, slik at det ble en liten suppe til hver gjest.

Tomat og paprikasuppe med urtebrød

Denne suppen laget jeg til middag i går og jeg syntes den var veldig god. Jeg serverte denmed hjemmebakt brød.

Ingredienser suppe:

  • 2 stk lange søte paprika
  • 4 store tomater
  • 8 cherrytomater
  • 1 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss tomatpure
  • Litt olivenolje
  • Salt og pepper
  • En håndfull persille
  • 8 dl grønnsaksbuljong (jeg bruker vann og en fond terning)

Skjær paprika, tomater, rødløk og hvitløk i biter og stek dem til de blir myke i litt olivenolje i en tykkbunnet gryte.

Ha persille og buljong i gryten og la det hele koke i ca 15 minutter, ha så suppen over i en blender og kjør den helt glatt. NB fyll bare opp 1/3 av blenderen hver gang du blender hvis du ikke vil ha varm tomatsuppe overalt. Ha suppen over i en ren gryte, og smak den til med pepper og evt salt. Varm opp ved servering

Urtebrød:  (denne oppskriften leste jeg i Maison Mat & Vin og dette brødet var så god)

  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts honning
  • 6 dl fingervarmt vann
  • 900 gram hvetemel (jeg bruker Kvelde mel)
  • 1 ts flaksalt
  • 1 stor neve friske urter (finhakket)
  • 4 ss olivenolje

Bland gjær og honning ut i vannet. Ha i olivenolje, mel og salt og kna alt godt sammen for hånd eller i en eltemaskin. Kna til deigen er glatt og smidig og slipper bollen. Hev under klede i en time. Hell deigen ut på godt melet bord og del den i to. Jeg blandet urtene inn i den ene deigen og den andre deigen lot jeg være uten urter, for det liker barna best.

Del hvert deigemne i tre og rull dem til pølser. Press tre deiger sammen i enden og lag en flette, gjør dette med begge brødene. Løft flettene over på en plate med bakepapir, dryss over litt hvetemel og la dem heve til dobbel størrelse under et kjøkkenhåndkle.

Stek på 230 grader i ca 35 minutter til brødene er gyldne og høres hule ut når du banker på dem. Server det gode brødet sammen med den deilige suppen.

 

 

Tomatsalat tricolore

Dette er en mettende variant av tomatsalat, som du enten kan servere alene til lunsj sammen med  brød, eller som tilbehør til kylling til middag.

Ingredienser:

  • 2 tomater
  • 5 cherrytomater
  • 2 store avocado
  • 2 ferske mozarella

Vask og skjær tomater og cherrytomater i skiver, skrell og del opp avocadoen og riv mozareallen i store biter.

Lag en dressing av:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss balsamico
  • 1 ts lønnesirup eller honning
  • 1 ts dijonsennep
  • Kvern over pepper, og ha på litt flaksalt på salaten tilslutt.

 

 

 

Vegetar taco med guacemole og koriander

Hjemme hos oss prøver vi å ha en helt kjøttfri dag i uken, det vil si ikke noe kjøttpålegg til frokost, ikke kjøtt / skinke / pølser i matpakken, vegetar til middag og kjøttfri kveldsmat. Jeg har blitt ganske flink, det er ikke alltid vegetarmiddagene slår an, men som regel liker de det jeg lager. Barna våre elsker taco og vil helst ha det hver fredag, derfor var litt spent da jeg laget denne vegetarversjonen forrige mandag..... Jeg håpet gleden over taco på en mandag ville overskygge skuffelsen over at det ikke var den vanlige tacoen med kjøttdeig.

Her kommer oppskriften

Ingredienser:

  • 1 pakke tacolefser
  • 1 boks hermetiske tacobønner
  • 1 rød løk
  • 2 gulrøtter
  • 1 gul paprika
  • 1 grønn paprika
  • 1 stor tomat
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 ss spisskummin
  • 3 store avocado
  • 1 lime
  • Salt og pepper
  • Rømme
  • 1 vårløk
  • Grønn salat
  • Revet ost, for eksempel Norvegia
  • 1 stor bunt koriander
  • 2 stilker vårløk
  • Litt smør til steking

Begynn: med guacemolen

Skjær hver avocado i to, ta ut innmaten og mos avocadoen. Press over litt limesaft og smak til med salt.

Hakk paprika, løk, hvitløk, gulrøtter og tomat i små biter. Stek løk og hvitløk myke i en panne med litt smør. Tilsett resten av grønnsakene, men spar ca halvparten av tomatene. Ha i bønnene sammen med spisskummin og rør godt rundt. Smak til med salt og pepper om det trengs, og la bønnemiksen putre i ca 5 minutter.

Sett en tørr teflonpanne på stekeplaten på medium varme. Legg i en lefse, legg bønnestuing på halve lefsen samt ost og brett over den andre halvparten. Klem litt sammen, og snu lefsen noen ganger. Legg den til side og gjør det samme med neste lefse. Del hver lefse i tre deler. Server med rømme, guacemole og den andre halvparten av tomatbitene. Server med masse frisk koriander og vårløk i små biter. En grønn salat er også godt til.

Dommen fra familien; jeg og mannen min elsket det, tenåringen og 12 åringen syntes det var ok, 8 åringen lurte på hvorfor jeg hadde puttet alt han ikke liker inn i en lefse, og 2 åringen ville ikke en gang smake...... Konklusjon, helt klart kosemat for voksne, og også for barn som synes bønner er nesten like godt som kjøttdeig :-)

Tilbehør til grillmaten

Noen ganger har man noen kyllingbryst eller kjøtt i fryseren, men vet ikke helt hva man skal servere til. Her kommer tre forslag til godt tilbehør:

Grønn salat med avocado og egg:

Denne salaten er veldig god til helstekt kylling eller stekt kyllingbryst, du trenger ikke mer tilbehør enn denne salaten for å få en fullverdig middag. Du kan bruke alle slags grønne blader, dette var de jeg brukte:

  • 1/2 pose spinat
  • Noen blader grønnkål
  • 1/2 salathode av vanlig grønn salat
  • 3 avocado
  • 4 egg
  • Gressløk
  • Litt olivenolje
  • Litt flaksalt

Sett eggene på kok og la dem koke i 10 minutter. Skjær grønnkålen i tynne strimler, ta bort stilkene fra spinatbladene, men behold dem hele, og riv den grønne salaten grovt. Legg salaten i en bolle, del hver avocado i to og skjær dem i skiver. Legg avocadoene oppå salaten, avkjøl de kokte eggene og del dem i båter, pynt med gressløk, litt olivenolje og flaksalt.

Hasselback poteter med sjalottløk og rosmarin

Disse potetene passer kjempegodt både til kjøtt og kylling

Ingredienser:

  • Små poteter, så mange du tror dere spiser
  • 3 kvister med rosmarin
  • 10 sjalottløk
  • Olivenolje

Sett ovnen på 225 grader. Skjær potetene i skiver nesten igjennom, men ikke helt og legg dem i den ildfaste formen, ta av skallet på løken, men behold dem hele. Ringle over olivenolje og stek potetene i 40 minutter, ha på 2 av rosmarinkvistene og stek i 5 minutter til. Pynt med resten av rosmarinen når potetene er ute av ovnen.

Sopp med hvitløk og persille

Ingredienser:

  • 1 pakke sopp (aromasopp eller champingjong er godt)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 bunt bladpersille
  • 1 ss smør

Børst soppen og skjær den i skiver. Skjær hvitløken i tynne skiver og stek begge deler på medium varme til soppen har tatt farge og hvitløken er blank og myk. Ha på finstrimlet bladpersille rett før servering.


 

Tomat og løksalat

Dette er en enkel og frisk salat som er godt tilbehør til pai, grillmat eller pasta med fløtebaserte sauser eller for seg selv servert med godt brød.

Ingredienser:

  • 5 store tomater
  • 1 løk (rødløk eller salatløk)
  • Noen kvister grønn basilikum
  • Noen kvister rød basilikum
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 3 ss balsamico
  • 1 ts dijon sennep
  • 1 ts honning
  • Salt og pepper

Skjær tomatene i skiver og legg dem ut på et stort fat. Hakk løken i små biter og strø den over tomatene. Riv basilikumbladene, rør sammen dressingen og server!

 

 

Supersunn lunsjsalat

Nam dette er noe av det aller beste jeg vet i en salat. Vi bor 1/2 år i Spania nå hele familien, mannen min pendler til Norge annenhver uke, men når han er her, spiser vi lunsj sammen hver dag, og det er en luksus vi ikke har tid til i Norge. Noen dager spiser vi på cafe, men ofte lager jeg en sunn og mettende lunsj hjemme. Denne oppskriften er til en stor bolle, slik at du enten kan servere den til lunsj for flere, ha den som tilbehør eller egen rett til middag, eller servere den til to slik jeg gjorde og også ha mer salat igjen dagen etterpå :-)

Ingredienser:

  • 1 pakke blåbær
  • 1 boks cottage cheese
  • 1 pakke kokte kikerter
  • 1/2 agurk
  • 1 dl kokt Quinoa
  • 1 eple
  • 1 tomat
  • 1 bunt bladpersille
  • 1 boks feta

Dressing:

  • 3 ss hvitvinseddik
  • 1 ss honning
  • 2 ts dijonsennep

Bland sammen alle ingrediensene til salaten, og rør sammen dressingen. Server!

Maikens melonsalat

Denne salaten har jeg lært å lage av min gode venninne Maiken, når jeg kommer til henne blir jeg alltid servert noe godt! Denne salaten er perfekt tilbehør til grillet kjøtt eller kylling, på et buffet bord eller til lunsj.

Ingredienser:

  • 1 stor rød melon
  • 1 stor feta
  • 1 slangeagurk
  • 1 rødløk
  • 1 dl olivenolje
  • 1/2 dl vineddik
  • Salt og pepper

Kutt melon i små terninger, Del agurken i to på langs og ta ut den myke innmaten med en skje, skjær agurken i tynne skiver. Hakk løken fint og bland sammen alt i en bolle. Skjær fetaen i små terninger (hvis du ikke har kjøpt en som er ferdig kuttet) og ha feta i tilslutt. Bland sammen olje, eddik, salt og pepper og hell dressingen over salaten, rør forsiktig sammen.

Spagetti med fyldig tomatsaus

Denne vegetar pastaen er så god, og barna elsker den. Jeg blir så glad når jeg lager vegetarmat som alle i familien liker.

Kokosoljen du bruker til steking gir en nydelig rund smak til denne retten

Ingredienser:

  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 glass soltørkede tomater i olje
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 ss kokosolje (med kokossmak, det er viktig) kokosolje får du kjøpt på glass i butikken
  • 1/2 potte basilikum
  • Salt og pepper
  • Evt fersk parmesan
  • Spagetti eller annen pasta

Skjær løk og hvitløk i små biter og surr det i kokosoljen til det er mykt og blankt. Hell oljen av de soltørkede tomatene og grovhakk dem. Ha soltørkede tomater og hermetiske tomater i gryten og kok det på svak varme i ca 25 minutter. Mens sausen koker lager du spagetti som anvist på pakken. Smak til sausen med salt og pepper, og kjør den til en glatt masse i blenderen. Server med parmesan og basilikum. Smaker fantastisk!

Salat

Vanligvis bor vi i Oslo, men dette halvåret bor vi i Spania, og det er så deilig! Vi har en stor grønnsakshage i Spania som vi bruker hver dag. 

Det ble to salater av innholdet i kurven i dag, en liten tomat og avocado salat (liten fordi vi bare hadde en moden avocado), og en litt større sommersalat.

Til avocado/tomatsalaten kuttet jeg bare opp tomat og avocado og laget en blanding av olivenolje og hvitvinseddik som jeg helte over + salt og pepper.

I sommersalaten hadde jeg forskjellige typer salat fra hagen, basilikum, vårløk, bringebær, blåbær og pærer. Så blandet jeg olje, balsamicoglaze, salt og pepper og helte over. Pent å se på og nydelig å spise!

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger

Denne tomatsuppen er sunn, mettende og lettlaget hverdagsmat. Jeg pleier som regel å forberede suppen tidligere på dagen eller kvelden før slik at det bare er å varme den når man kommer sliten hjem etter skole/barnehage.

4 - 5 personer

Ingredienser:

  • 8 store tomater
  • 1 gul løk
  • 5 hvitløksfedd
  • 2 ss rapsolje
  • 4 dl vann
  • 1 terning kyllingfond
  • 6 ts tomatpure
  • 1 ts sukker
  • 1 ss cremefraiche eller seterrømme
  • Pepper
  • Mozarella
  • Brød eller baguett
  • 2 ss rapsolje
  • 4 hvitløksfedd
  • Frisk basilikum og oregano

Vask tomatene, ta bort stilkfestet og skjær tomatene i grove biter. Det er ikke nødvendig å fjerne skallet. Hakk løk og hvitløk, ha det i en gryte sammen med rapsoljen og stek det på svak varme til løken er myk. Tilsett tomatene, vann, kyllingfond, tomatpure, sukker og pepper. Kok opp og la suppen koke på svak varme i 20 minutter. 

Når suppen er ferdigkokt har du i cremefraichen, og har deretter suppen i en blender for å gjøre den helt glatt. Ha litt og litt suppe i blenderen slik at det ikke spruter så mye, og så har du den glatte tomatsuppen over i en ren gryte. Smak til med mer salt og pepper hvis du behøver. Nå kan du enten varme opp suppen igjen og servere den med en gang, eller du kan sette den i kjøleskap med lokk og varme den opp til middag senere.

For å gjøre suppen mer mettende serverer jeg alltid med krutonger og mozarella. Krutonger er en super måte å bruke opp tørt brød på, og de holder seg også godt i en tett boks med lokk i ca en uke, hvis du ikke får spist alle med en gang. Kutt brød i små firkanter, og hvert av de fire hvitløksfeddene i grove biter. Ha 2 ss olje i en panne, og ha i brødet og hvitløken. Stek på middels varme til brødbitene har tatt farge.

Ha krutongene over i en bolle (uten hvitløksfeddene), riv mozarella grovt, ha det i en annen bolle, og strimle basilikum og oregano i den siste bollen, så kan alle forsyne seg selv.

Vegetarpizza med spinat

Jeg leste i Aftenposten forleden at nordmenn kaster 51 kg mat hver i året, det er trist og tankevekkende. Vi kan sikkert alle bli flinkere, og jeg ble iallefall inspirert av artikkelen til å bruke opp det jeg hadde i kjøleskapet da jeg laget middag den dagen. Barna mine elsker hjemmelaget pizza og jeg lager ofte det når vi skal ha vegetarmiddag, men jeg må innrømme at jeg var spent på om de ville like denne pizzaen med spinat, rødløk, kål og sqaush.....

Bruk det du har i kjøleskapet, bruk endiver, blomkål eller brokkoli i fyllet, og topp pizzaen med blandet salat, grønnkål eller ruccola.

Ingredienser:

Pizzadeig:

  • 7 dl hvetemel (når jeg baker pizza bruker jeg helst Tipo pizzamel)
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3 lunkent vann
  • 2 ss olivenolje

Pizzasaus:

  • 2 gulrøtter
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 boks tomatpure
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 ss rapsolje
  • Salt og pepper

Topping:

  • Ost (jeg hadde bare Norwegia og litt parmesan i kjøleskapet, men bruk det du har)
  • De grønnsaksrestene jeg hadde var:
  • 1 rødløk
  • 1/2 squash
  • 1/3 hodekål
  • 1 pose spinat

Start med pizzadeigen; bland sammen hvetemel, salt og tørrgjær i en bolle. Bland det lunkne vannet sammen med olivenolje og bland deigen raskt sammen. Deigen skal være litt klissete. La deigen heve i 30 minutter.

Hakk løk, hvitløk og gulrøtter fint. Ha det i en stekepanne med litt olje, og stek til det blir blankt og mykt, men ikke tar farge. Rør i tomatpureen, og ha så over de hermetiske tomatene. Krydre med salt og pepper ,og la sausen småkoke i 20 minutter mens deigen hever. Når sausen er ferdigkokt har du den i blenderen, og kjører den helt glatt, dette er en super måte å "lure" i barn grønnsaker på.

Når du skal lage fyllet skjærer du rødløken i ringer, og hakker squash og kål veldig fint. NB spinaten skal ikke på før pizzaen er ferdigstekt.

Sett ovnen på 250 grader

Smør en langpanne med litt olje og bre ut pizzadeigen på platen. Ha på tomatsausen, ost og så fyllet.

Stek pizzaen i ca 20 minutter, følg med slik at den ikke blir for stekt. Når pizzaen er klar har du på spinaten. Og gjett hva! Både barna og barnas gjester likte pizzaen, selv om noen av dem plukket av spinaten.




©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt