Pestopai med tomatsalat

Mandager prøver vi ofte å spise opp rester etter helgen, og denne mandagen var intet unntak. Jeg laget en deilig pai med speltbunn og fylte den med skinkerester, ost, egg og pesto. Det ble kjempegodt! Noen litt slitne tomater, purre og gressløk fra hagen ble salat.

Ingredienser:

Paideig:

  • 2 dl fint speltmel
  • 60 gram smør
  • 1/2 beger cottagecheese
  • 1/2 beger cremefraice eller rømme
  • 1 ts salt

Fyll:

  • 4 egg
  • Ca 150 gram ost
  • 2 dl fløte
  • 1/2 beger pesto
  • Salt og pepper

Salat:

  • 3 tomater
  • 1/2 purre
  • Litt gressløk
  • God olivenolje
  • Salt og pepper

Kna sammen ingrediensene til paideigen og trykk deigen ut i en middels stor paiform. Bland sammen ingrediensene til fyllet, ha det i deigen og stek deigen på 160 grader i 30 minutter.

Skjær tomatene i skiver, del purreløken i små biter og strø over gressløk. Ringle over litt olivenolje, salt og pepper til slutt.

Persillerotsuppe

Denne suppen eksperimenterte jeg meg frem til en dag fordi vi har persillerot i hagen i Spania, og den ble kjempegod! Oppskriften er nok som hovedrett til 2 eller forrett til fire

Ingredienser:

  • 5 persillerøtter
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 grønnsaksbuljongterning
  • 1 dl fløte
  • Ca 5 dl vann
  • 1 ss smør
  • Frisk bladpersille
  • Litt olivenolje
  • Salt og pepper

Kutt løk og hvitløk opp i små biter, og stek dem gyldne i litt smør. Skrell persilllerøttene og skjær dem i grove biter. Ha dem i gryten sammen med løken og la det surre litt mens du rører. Ha i vannet og buljongterningen og la suppen koke i ca 15 minutter til persilleroten er mør. Ha blandingen over i en blender (litt av gangen ellers vil det sprute over) og kjør til den er glatt. Ha blandingen tilbake i gryten, og smak til med fløten og evt litt salt og pepper. Varm forsiktig opp og server i en suppeskål. Ringle over litt olivenolje og pynt med hakket bladpersille.

Smaker nydelig

 

 

Middelhavspizza

I dag var jeg på markedet i San Pedro, det er rett og slett et fantastisk matmarked som ikke ligger så langt fra der vi bor i Spania. Jeg kommer til å savne det utvalget når vi flytter hjem til Norge! På markedet er all maten i løsvekt (til og med jordbær) og frukt og grønnsaker smaker definitivt bedre når det ikke har vært pakket inn i plast. Noe å tenke på for norske butikker.....

Jeg kjøpte en hel bærepose med forskjellige typer tomater (for 3 euro) og ble inspirert til å lage denne deilige middelhavspizzaen til middag, med kun noen få, men veldig gode ingredienser.

Bruk kun de beste tomatene du får tak i denne retten, da det er de som setter smak på hele pizzaen.

Oppskrift pizzadeig:

  • 4 ts tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 5 dl lunkent vann
  • 750 gram hvetemel (tipo pizzamel er aller best, det selger de nesten overalt)
  • 1 ts salt

Ha tørrgjær og sukker i en bolle, hell på den lunkne vannet og la det stå i 5 minutter.

Bland sammen hvetemel og salt, og ha det i vannet. Elt til du får en fast og elastisk deig, hvis deigen er altfor bløt har du i litt mer mel.

Rull deigen til en lang pølse, og del den i 8 små boller. La bollene heve på melstrødd benkeplate med et klede over.

La dem heve i 25 minutter. I mellomtiden lager du sausen.

Oppskrift middelhavsaus:

  • 4 store modne tomater
  • 12 modne cherrytomater
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt og pepper
  • Olivenolje

Kutt hvitløken i små biter, og tomatene i grove biter. Varm litt olivenolje i en panne, stek hvitløken i ca 1 minutt (mens du rører hele tiden) og ha så i tomatene. La sausen koke i 20 minutter på svak varme. Smak til med salt og pepper (du trenger ikke mye). Kjør sausen i blenderen til den er glatt.

Kjelvle ut de små pizzaene, jeg og tre barn spiste 4 pizzaer. De fire siste deigene kjevlet jeg ut og stekte på 250 grader i 3 minutter (NB uten fyll), og da de var blitt kalde la jeg dem i fryseren. De skal bli skolemat eller ettermiddagskos en annen dag.

Ha litt tomatsaus på hver pizza og topp med revet ost, for eksempel Norwegia og Parmesan, og så noen tynne skiver fersk mozarella og basilikumblader.

Stek på 220 grader i 10 - 12 minutter

To gode salater jeg elsker

Disse salatene kan jeg ikke servere til middag, de kunne vært tilbehør, men barna mine hadde nok ikke spist dem. Hvis småtrollene mine skal spise salat må jeg servere grønne blader (uten dressing) agurk og gulrot, og alt hver for seg. Disse salatene lager jeg til lunsj for meg og mannen min i helgene, og til meg selv i hverdagene, jeg elsker dem!

Ingredienser salat 1 (1 person)

  • 1 dl kokte kikerter
  • 1/3 rød paprika
  • 1/3 gul paprika
  • 2 ss fetaost i terninger
  • 1/3 purre i tynne strimler
  • 2 Cherry tomater
  • En håndfull hakket bladpersille
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss balsamico
  • Salt og pepper

Bland alle ingrediensene sammen, og ha på olivenolje og balsamico til slutt.

Ingredienser salat 2 (1 person)

  • 1 avocado
  • 1 gulrot
  • 3 brokkolini
  • 3 Cherry tomater
  • 1/4 løk
  • Salt og pepper
  • Saft av 1/2 lime

Mos avocadoen, og smak den til med salt, pepper og lime. Legg avocadorøren sammen med de øvrige ingrediensene på et fat. Server!

Meatfree Monday - pasta med sopp og pinjekjerner

Denne pastaretten er så god! Barna mine elsker den, og selv om de plukker bort soppen får de (ufrivilig) i seg masse finhakket løk og hvitløk som er i den gode sausen.

Ingredienser:

  • Spagetti ( så mye du tror dere vil spise)
  • 1 pose pinjekjerner
  • 10 champingjoner
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • Ca en pakke krem eller matfløte (jeg bruker alltid kremfløte)
  • 1 potte frisk persille
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

Sett vannet på kok til spagettien, og ha litt salt i vannet. Når vannet fosskoker har du i pastaen, og koker etter anvisning på pakken.

Kutt løk og hvitløk i små biter, og stek dem på svak varme i litt smør til de har blitt blanke og myke. Skjær soppen i skiver og stek den sammen med løken, det kan hende du trenger litt mer smør i pannen når du steker soppen. Ha i fløte, ca halve pakken og kok litt inn, spe på med mer fløte om sausen blir for tykk. Smak til med salt og pepper.

Ha pinjekjernene i en annen panne og stek dem til de begynner å "svette" rør hele tiden og pass godt på, for de svir seg fort!

Bland sausen med spagettien, strø pinjekjerner over retten og tilslutt persille. Smaker nydelig!

ovnsbakte gulrøtter

Dette er mitt favoritttilbehør til kjøtt og fisk fortiden.

Ingredienser:

  • Gulrøtter
  • Olivenolje
  • Salt
  • Pepper
  • Frisk timian
  • Frisk rosmarin
  • 1 Appelsin

Del gulrøttene på langs, og legg dem i en ildfast form. Bland med resten av ingrediensene, og legg noen appelsinskiver på toppen. Bak i ovnen på 120 grader i 45 minutter.

Spagetti med tomatsaus og feta

Hjemme hos oss prøver vi å spise vegetarmiddag minst en gang i uken, dette er en god variant med pasta som både barn og voksne liker, og så er denne middagen både snill mot lommeboken og miljøet :-)

Ingredienser 4 personer

  • 3 fedd hvitløk
  • 1 stor gul løk
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 dl vann
  • 1 ss tomatpure
  • 1 glass feta i olje
  • Litt olivenolje til å steke i
  • Spagetti
  • Evt frisk basilikum og persille til pynt
  • Salt og pepper

Sett på pastavannet. Kutt løk og hvitløk i små biter, og stek dem i litt olje til løken er blank og myk. Ha på hermetiske tomater, vann og tomatpure, og smak til med salt og pepper. Når spagettien er ferdigkokt heller du av vannet, og blander spagettien med tomatsausen. Ha feta på toppen og pynt evt med friske urter.

Urtepizza med asparges, oliven og mozarella

Prøv denne pizzaen uten tomatsaus, den er kjempegod! Deigen holder til to runde pizzaer så alternativt kan du lage en hvit pizza og en tradisjonell pizza

Ingredienser:

Pizzadeig

  • 8 dl speltmel, gjerne en blanding av fint og grovt mel
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 pose tørrgjær
  • 1/2 dl olivenolje

Pizzafyll

  • 1 boks cremefraiche
  • 1/2 pakke asparges
  • Noen sorte eller grønne oliven
  • Noen ferske champinjonger aller aromasopp
  • 2 hvitløksfedd
  • To pakker fersk mozarella
  • Friske urter

Sett ovnen på 250 grader, bland sammen mel og tørrgjær, og bland inn lunkent vann (jeg bruker lunkent vann fra springen) og olivenolje. La deigen heve i 30 minutter.

Når deigen er hevet, kjelvler du den ut til to runde pizzadeiger, smør hver deig med cremefraiche, skjær mozarellaen i skiver og legg den ut på pizzaene. Knekk av den nederste delen på aspargesen, og del aspargesen i to på langs. Fordel oliven utover pizzaene, skjær sopp og hvitløk i tynne skiver, og legg det også på pizzaenen.

Stek pizzaene i 10 til 15 minutter. Når pizzaen er ferdigstekt har du på masse friske urter, jeg brukte bladpersille, basilikum og gressløk.

En god og annerledes pizzaopplevelse.

Grønnsakspizza

Hjemme hos oss prøver vi å ha vegetarmat en gang i uken, og det aller beste på "vegetardagen" synes barna er når vi lager pizza. Jeg lager ofte to pizzaer, en margerita med bare tomatsaus og ost, og en pizza med masse grønnsaker. Blir det rester kan du sende det med i matpakken dagen etter.

Pizzadeig (nok til en pizza, skal du bake to pizzaer, dobler du bare oppskriften)

  • 7 dl hvetemel
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3 ss olivenolje

Rør gjær og olje ut i vannet og bland med melet. Deigen skal være litt klissete. Sett til heving imens du lager sausen. Sett ovnen på 220 grader.

Pizzasaus (lager alltid en stor porsjon slik at jeg kan fryse ned og bruke til senere)

  • 1 stor løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 3 bokser hermetiske tomater
  • 1 boks tomatpure
  • Salt og pepper
  • Litt rapsolje

Kutt løk og hvitløk i biter, og stek dem i olje på middels varme til de blir myke, men ikke har tatt farge. Ha i tomatpure, bland godt, og ha så i de hermetiske tomatene. Kok sausen i ca 20 minutter på svak varme, og ha den så i blenderen. Kjør til den er helt glatt.


Når deigen er hevet pensler du en langpanne med litt olje, brer deigen utover, og har på tomatsaus og ost. Så legger du på det du vil av grønnsaker.


Jeg hadde rødløk, champignoner og artisjokker på voksenpizzaen denne gangen.

Margerita til barna (men de får jo i seg både hvitløk og løk som er blendet inn i pizzasausen)

Tomatsaus til overs fryser du ned i egnede beger, grovbrød med tomatsaus og smeltet ost er en favoritt i matpakken hos oss. Da tar du bare saus på en skive, legger på noen osteskiver og varmer den i ovnen på 250 grader i ca 5 minutter. Det har du tid til mens dere spiser frokost.

Høstsalat

I hagen vår har vi 4 epletrær og de gir utrolig mye epler, selv om jeg sylter, safter, lager gele og kaker får jeg ikke brukt opp alt, så da må jeg være kreativ og bruke eplene i vanlig matlaging også. I går laget jeg denne sunne salaten, vi hadde den til kyllinglasagne, men den passer til det meste.

Ingredienser:

  • 2 små epler
  • 2 gulrøtter eller regnbuerøtter
  • 1/2 agurk
  • Litt gressløk
  • 2 vårløk
  • 3 tomater
  • 1 salathode
  • 1 dl ekstra virgin olivenolje
  • 3 ss hvitvinseddik
  • 1 ts honning
  • 1 ts dijonsennep
  • Salt og pepper

Vask og rens alle grønnsakene og kutt i små biter. Bland alt lett sammen i en stor salatbolle. Visp sammen dressingen og ha den over salaten like før servering.

Den sunneste tomatsuppen

Denne suppen er enkel å lage, og smaker godt!

Ingredienser (en stor gryte suppe)

  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • Litt rapsolje
  • 10 store tomater skåret i biter
  • 3 bokser hermetiske tomater
  • 1 boks tomatpure
  • 1 grønnsaksfond terning
  • 4 dl vann

Hakk løk og hvitløk fint, og ha løken i en gryte sammen med litt rapsolje. Stek til løken er blank og myk, og ha i de øvrige ingrediensene. Kok i ca 5 minutter og ha suppen i en blender, kjør til den er helt glatt. Kok opp igjen og server. Jeg synes det er godt å ha mozarellakuler og brødkrutonger i suppen, men den smaker også godt sammen med ferskt brød, macaroni og egg.

Capresesalat med urteolje

Jeg spiser aldri så mye tomater resten av året som jeg gjør om sommeren i Spania. Grønnsakshagen vår flommer over, og ingen tomater i verden smaker bedre enn de som er varme av solen og spises rett etter plukking. 

Ingredienser:

  • Tomater
  • Mozarealla

Urteolje:

  • 1 dl olivenolje
  • 3 ss vineddik
  • 1 ss honning
  • Salt og pepper
  • Frisk basilikum og oregano

Bland ingrediensene til urteoljen i en blender og hell urteoljen over et fat med tomater og mozarella. Smaker godt for seg selv, eller med litt grillet brød til.

Blomkålsuppe

Dette er en oppskrift fra min mormor, og den minner meg om sommerdager i hagen til mormor og morfar i Sauda, med langbord og mange til bords. Jeg blir glad av denne suppen! (billig og sunn er den også)

4 personer

Ingredienser suppe:

  • 1 blomkålhode
  • Vann
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts lyst buljongpulver
  • Evt litt salt
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel (jeg bruker det fra Kvelde)

Del blomkålen opp i buketter og ha bukettene og de grønne bladene som er rundt blomkålen i en sil. Skyll godt.

Legg blomkål og blader i en gryte og dekk med vann, kok opp, og kok til blomkålen er mør i ca 10 minutter.

I mellomtiden lager du hvitløksbrød. Skjær brød i så mange skiver som dere har lyst på, dette er en ypperlig måte å få brukt opp noen dager gammelt brød, som kanskje ikke er så godt til frokost eller i matpakken lengre. Bland sammen romtemperert smør og 1 - 2 fedd hvitløk, og smør dette på brødet. Stek brødet i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter til brødet er gyldent.

Når blomkålen har blitt mør siler du av vannet i en stor bolle, helst en bolle med helletut, vannet skal altså IKKE helles ut. Smelt 3 ss smør i en tykkbunnet kjele og visp inn 3 ss hvetemel. Spe på med kokevannet fra blomkålen, rør hele tiden og la det koke opp mellom hver gang du sper på med mer vann. Når du har fått en passe tynn suppe tilsetter du 1 ts buljongpulver og 1 dl fløte, smak til om du trenger mer salt. Kast blomkålblader og stilker og legg de kokte blomkålhodene oppi suppen, la dem ligge der i noen minutter til de har blitt gjennomvarme, og server suppen med en gang.

Pasta med masse grønnsaker

Denne pastagryten med bare grønnsaker er mettende og kjempegod, og en fin måte å få brukt opp grønnsakene i kjøleskapet.

Ingredienser:

  • 1 pose pastarør eller pastaskruer
  • 1 stor rødløk
  • 6 champingjonger
  • ½ brokkolihode
  • ½ purre
  • 1 paprika i strimler
  • 2 gulrøtter i tynne staver
  • Litt smør
  • Salt og pepper
  • Ca 2 dl fløte

Sett på pastavann, og kok pastaen som anvist på pakken

Smelt litt smør i en panne, og stek løk i strimler, vårløk og sopp i pannen til de er gyldne og myke.

Hell på fløten og smak til med salt og pepper. Gi gryten et oppkok og ha i brokkolibukettene, gulrot og paprika.

Kok videre i noen minutter, om sausen blir for tykk har du bare i mer fløte

Trekk pannen til side, hell vannet av pastaen og bland pastaen inn i sausen. Server evt med litt parmesan. Nydelig og sunn middag på 20 minutter.

Jeg hadde litt urter på toppen, basilikum og timian. 

Vegetargrateng

Hjemme hos i hver oss prøver vi å ha vegetarmiddag i minst en gang i uken. Det er billig, godt og sunt for kroppen!

Denne gratengen er kjempegod! Barna liker den også godt. 

Ingredienser:

  • 1 squash
  • 1 Aubergine
  • 2 glass god tomatsaus
  • 1 stykke parmesan
  • 1 pakke fersk mozarella
  • Salt og pepper
  • 1 liten pakke pack choi (bare bladene) eller en halv pose spinat

Skjær aubergine og squash i skiver. Vask og del pack choi i små blader, eller vask spinatbladene om du bruker spinat

Bruk ostehøvel og skjær store skiver av parmesanen

Legg grønnsaker lagvis i en ildfast form sammen med tomatsaus og parmesan

Avslutt med tomatsaus og så mozarella og parmesan på toppen.

Gratiner i ovnen på 220 grader i 30 minutter, og server sammen med en grønn salat

Formen kan også gjøres klar kvelden før og oppbevares i kjøleskapet over natten, eller gjøres klar på morgenen ,så kan du bare sette den i ovnen når du kommer hjem fra jobben. 

Ovnsbakt tomatsuppe som (nesten) lager seg selv

Ingredienser:

  • 8 store tomater
  • 1 løk
  • 4 hvitløksfedd
  • Noen kvister fersk timian
  • 6 - 8 dl grønnsaksbuljong, el vann + buljongterning
  • 1/2 potte fersk basilikum (bare bladene)
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper
  • Saften av en sitron
  • Olivenolje
  • Sett ovnen på 200 grader

Del tomatene i to og legg dem i en ildfast form sammen med løk og hvitløk i skiver, timian og litt olivenolje (ca 5 spiseskjeer), og la formen stå i ovnen i 30 minutter. Når tomatene er klare har du dem i en blender, og kjører massen til den blir helt glatt. NB! hold med gryteklut på lokket til blenderen for det blir veldig varmt. Ha tomatblandingen i en gryte. Kok opp grønnsaksbuljongen, og spe med kraften til tomatblandingen har fått suppekonsistens. Smak til med sitron, salt, pepper og sukker, og server med noen dråper olivenolje på toppen, og et dryss av fersk basilikum.

Jeg liker å spise suppen sammen med godt brød.

Grønnsaksuppe med krutonger

Mandag er ofte restedag hos oss, da prøver jeg å bruke opp det vi har igjen etter helgen, før jeg tar en stor handlerunde på tirsdag.

Denne grønnsakssuppen er veldig lettlaget og god, og det smaker godt med krutonger til, hjemmelagede eller kjøpte.

Bruk opp de restene du har i kjøleskapet, slappe grønnsaker blir til god suppe, og tørt brød blir deilige krutonger.

Til denne suppen brukte jeg:

  • 2 gulrøtter
  • 1 paprika
  • 2 løk
  • 2 stilker stangselleri
  • 1/2 purre
  • 1/2 squash
  • 3 poteter
  • 2 tomater

Kutt alle grønnsakene i grove biter og ha dem i en gryte med ca 1 liter vann (du må tilpasse vannmengden ift hvor mange grønnsaker du bruker). Kok i ca 20 minutter til grønnsakene er møre, mos grønnsaker og vann i blender, og smak til suppen med litt salt og evt pepper.

Hvis du skal lage krutonger selv skjærer du brød i terninger, og steker dem i litt smør sammen med et hvitløksfedd

Har du laget mye suppe kan restene fryses ned, eller gis i gave til noen som trenger en oppmuntring

God mandag!

Vegetartortilla

Dette er en skikkelig god vegetaroppskrift synes jeg. Du trenger to tortillalefser per person.  Da jeg laget denne retten var jeg inspirert av kokeboken til Donna Hay, den er fantastisk!

Min varianttil en person er slik (så ganger du bare oppskriften med antall personer)

  • 2 stk tortilla lefser
  • 2 ss mascarpone, ricotta eller snøfrisk - jeg brukte mascarpone
  • 3 Cherry tomater
  • 1 håndfull basilikum
  • 1 håndfull frisk spinat
  • 1/4 rødløk i tynne ringer
  • Havsalt og pepper
  • Legg en lefse på et fat og smør på osten. Kutt tomater og løk i tynne skiver, og ha dem på lefsen sammen med basilikum og spinatblader. Krydre med litt salt og pepper

Legg den andre lefsen oppå den andre og klem dem litt sammen. Stek i teflonpanne i ca 2 minutter på hver side. Om du bruker jern eller stålpanne bør du kanskje ha i litt rapsolje. Kjempedeilig og sunn mat på 10 minutter!

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt