Kosemat på en mandag - pasta med grønne grønnsaker og bacon

Vi prøver å ha vegetarmat en gang i uken hos oss, men det må jo ikke alltid være "meatfree Monday", forrige uke ble det grønnsakspizza og vegetarmiddag på fredag :-) I dag har jeg lyst på "kosemat" til middag, og da tenker jeg å lage denne deilige pastaretten, som alltid slår an hos barna.

Ingredienser:

  • Pasta (så mye dere spiser)
  • 3 pakker bacon
  • 1 brokkolihode
  • 1/2 pakke asparges
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • Ca 3 dl fløte
  • smør til å steke i
  • salt og pepper

Hakk løk og hvitløk fint. Del brokkolien i små buketter og skyll dem godt.  Skjær baconet i terninger. Knekk av nederste del av aspargesen, og skyll toppene i kaldt vann.

Sett på en stor gryte med saltet vann og kok pastaen etter anvisning på pakken.

Stek baconterningene i tørr stekepanne til de er gylne og sprø.

Smelt smøret i en annen panne og stek løk og hvitløk til det er mykt og blankt. Ha på fløten og la det koke litt inn, smak til med salt og pepper. Ha på brokkolien og la det koke med i 5 minutter, de siste tre minuttene har du også i aspargesen. Ha evt i mer fløte dersom det er nødvendig. Bland grønnsakssausen med baconet og server med nykokt pasta. Smaker så godt!

Klassisk spagetti bolognese

Denne oppskriften er stor, men det er nesten alltid noen ekstra barn på middag hjemme hos oss, dessuten holder denne kjøttsausen seg flere dager i kjøleskapet og kan brukes på pizza eller som restemat en annen dag man har dårlig tid.

Ingredienser:

  • Spagetti, så mye du dere pleier å spise
  • 2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 2 bokser knuste hermetiske tomater
  • 1 stor gul løk
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 gulrøtter
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 liten boks tomatpure
  • Smør til steking
  • Salt og pepper
  • 1 ss sukker
  • Evt parmesan til servering

Kutt opp løk, hvitløk, gulrot og stangselleri i små biter. Sett en stor gryte med vann på kok, ha i en spiseskje salt og kok spagettien etter anvisning på pakken.

Stek løk og hvitløk i smør til det blir mykt og blankt, ha så i gulrøttene og stangsellerien. Rør det sammen. Ha i tomatpureen og rør den inn i grønnsaksblandingen. Hell over de hermetiske tomatene og la gryten koke på svak varme til spagettien er klar. Smak til med salt, pepper og eventuelt en spiseskje sukker. Server med parmesan og litt urter

 

 

Gulasjsuppe

Jeg elsker høsten! Fargene, luften og alle de gode suppene og gryterettene jeg bare spiser på denne årstiden. Jeg er så glad i å spise mat i sesong, det smaker på en måte ekstra godt da, og men kan glede seg til en ny sesong starter og man kan lage alle de kjente og kjære rettene igjen.

Denne kjøttsuppen spiser vi flere ganger om høsten, barna liker den også veldig godt. Jeg serverer suppen sammen med nybakt brød eller foccaccia.

To gode oppskrifter på nybakt brød kommer her:

http://www.saltogsitron.no/dessertoppskrifter/12/verdens-beste-loff

http://www.saltogsitron.no/dessertoppskrifter/6/focaccia-med-rosmarin-og-tomater

Denne suppen laget jeg første gang etter Trines matblogg, nå har jeg laget min versjon med litt andre elementer tilpasset vår familie, men grunnoppskriften er den samme som superflinke Trine bruker.

Ingredienser 4 - 6 personer:

  • 1 kg grytekjøtt eller høyrygg
  • 150 gram bacon (jeg kjøper et helt stykke bacon til denne retten)
  • 1 pakke ungarske pølser eller choritzo pølser, jeg pleier å kjøpe dem fra Idsøe
  • 2 rødløk
  • 5 fedd hvitløk
  • 3 ss paprikapulver
  • 13 del vann og 2 stk kjøttfondterninger
  • 6 poteter (vanlig størrelse)
  • 4 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1 sellerirot
  • 2 paprika (jeg brukte en rød og en gul)
  • Salt og pepper
  • Frisk bladpersille
  • Smør til steking

Del kjøttet i små terninger ca2x2 cm og stek dem raskt i smør til de har fått en fin skorpe. Kjøttet skal IKKE bli gjennomstekt. Stek kjøttet i mange omganger og ha det over i en bolle. Når du er ferdig å steke kjøttet koker du ut pannen med 1 dl vann, ta vare på den kjøttkraften.

Ta frem en stor gryte (helst jerngryte) Del pølser og bacon i ca 1 cm store biter og stek dem i litt smør. Hakk løken og ha den i blandingen, stek videre til løken blir myk blank. Hakk hvitløken, ha i hvitløken, paprikapulveret og kjøttet i gryten. Hell også på kjøttkraften du kokte ut, fondterninger og 13 dl vann. La gryten trekke på svak varme i 2 timer med lokk.

Rens og kutt alle grønnsakene i biter, når gryten har kokt i 2 timer har du i grønnsakene og lar gryten koke i ca 40 minutter til uten lokk. Smak til med pepper og evt salt, det kan hende gryten er salt nok av fondterningene.

Dryss over bladpersille, server med godt brød og smør.

Gryte med kjøttdeig og kantareller

Da vi var på besøk i Sauda da jeg var liten pleide mormor noen ganger å lage en middag som hun kalte "retten". Denne "retten" var utrolig god, og jeg klarer ikke å lage min helt lik, da jeg aldri fikk noen nøyaktig oppskrift. Dette var en middag mormor eksperimenterte seg frem til for å være litt moderne, og derfor hadde hun den heller ikke i oppskriftsboken sin.

Her er min variant, nok til 6 personer. Blir det mer igjen er det supert å sende i matpakken eller spise til lunsj dagen etter.

  • 2 pakker kjøttdeig
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 rødløk
  • 1 boks tomatpure
  • 1/2 pakke kremfløte
  • 10 kantareller
  • 5 champinjonger
  • Salt og pepper
  • 3 ss rømme
  • Smør til steking
  • 1/2 pose pastaskjell
  • Bladpersille

Sett på en kjele med vann og kok pastaen som anvist på pakken. Hakk løk og hvitløk og stek det i litt smør i en stekepanne. Ha det over i en annen tykkbunnet gryte. Stek så kjøttdeigen i pannen, og ha den over i gryten. Så steker du soppen og ha den over i gryten med det andre, spar litt sopp til å pynte gryten med på slutten. Grunnen til at jeg steker det i flere omganger er at ingrediensene skal bli stekt, og ikke kokt, det blir ikke godt om du har for mye i pannen samtidig.

Ha tomatpure i kjøttdeigen og bland den godt inn. Ha så i fløte og rømme og smak til med salt og pepper. La gryten koke forsiktig opp. Når pastaen er klar heller du av vannet og blander pastaen i kjøttgryten. Stek soppen raskt opp og pynt gryten med litt sopp og persille.

Hverdagspasta med salami, parmesan og tomater

Dette er en sånn typisk rett som ble til da jeg skulle bruke opp det jeg hadde i kjøleskapet - siden jeg virkelig prøver å aldri kaste mat. Denne pastaen ble kjempegod, og smaker sikkert supert med spekeskinke også.

Litt vanskelig å oppgi nøyaktige mål i denne retten, da den som sagt ble til av rester jeg hadde i kjøleskapet.

Ingredienser:

  • Spagetti (så mye dere spiser)
  • Påleggssalami- jeg brukte salami Milano fra Jacobs
  • Parmesan
  • Bladpersille
  • Cherrytomater
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Kok spagettien som anvist på pakken. Stek salamien i en panne med litt olivenolje til den er sprø. Høvle store skiver av parmesanen. Hell vannet av spagettien og bland med salamien. Ha på masse friske tomater og parmesan. Bland også inn litt urter, for eksempel bladpersille og kvern over litt pepper og havsalt.

Enkel, god og billig middag!

 

 

Brødskive med gratinert sopp og Pata Negra skinke

Nam! Dette er noe av det beste jeg har laget på lenge. Jeg laget det til mannen min og meg som kveldskos en dag, og til to personer trenger du:

  • 6 asparges
  • 2 brødskiver
  • 6 champingjonger
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 gul løk
  • 2 dl kremfløte
  • Noen skiver Pata Negra skinke eller annen god spekeskinke
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

Skjær sopp i skiver og løk + hvitløk i små biter. Stek sopp og løk til det blir mykt og gyldent og ha på fløten. Smak til med salt og pepper, og kok inn til en kremet saus.

Knekk av nederste del på aspargesen og kok den i 3 minutter. Ha soppstuing og skinke på brødskivene og server med aspargesen.

Nyt!

 

 

Pizzakake med spicy chorizo saus

Nam! Denne deilige pizzakaken laget jeg i går, og den slo virkelig an hos barna. En fin vri på helgekosen.

Ingredienser:

  • 2 pakker ferske chorizopølser (Idsøe sine er gode)
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 boks tomatpure
  • Litt olivenolje
  • Salt og pepper
  • Raspet ost, for eksempel Norvegia

Ingredienser pizzadeig:

  • 7 dl hvetemel (jeg bruker tipo mel eller Kvelde)
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3 ss olivenolje

Start med pizzadeigen; Ha salt, gjær og olivenolje i en stor bolle og rør det sammen med lunkent vann. Ha i melet og rør deigen raskt sammen. Den skal være klissete. Ha litt mel på toppen av deigen og sett den til heving under et klede i ca 30 minutter.

Lag et kutt i skinnet på alle pølsene, ta ut innmaten av pølsene og sett til side. Kast pølseskinnet. Skjær løken og hvitløk i grove biter og stek i litt olivenolje til de er myke og blanke. Ha på de hermetiske tomatene og tomatpure og kok i 20 minutter. Blend sausen glatt i en blender og smak til med salt og pepper. Stek chorizokjøttet i en annen panne og bland dette med tomatsausen.

Strø mel kjøkkenbenken og kjevle ut pizzadeigen slik at det blir en lang flat pølse. Ha pizzasaus på deigen og rull deigen sammen til en pølse (om det blir pizzasaus til overs fryser du det ned og bruker det neste gang du skal spise pizza eller som pastasaus).

Ha bakepapir i en kakeform, kutt pizzapølsen i passende biter og sett pizzasnurrene tett sammen i kakeformen. Etterhev i 15 minutter, ha på masse ost og stek pizzaen på 250 grader i ca 15 minutter - følg med, alle ovner er forskjellige!

Tagliatelle med deilig lammesaus

Denne retten laget jeg forleden, den ble til fordi jeg hadde et lammelår til overs i fryseren fra påske, men jeg hadde lyst på en litt lettere middag enn det tradisjonelle lammelåret.

Denne middagen er perfekt å lage på en søndag, da låret skal stå i ovnen hele dagen, men du kan også sette det inn i ovnen på morgenen før du går på jobb en hverdag, det gjorde jeg.

Ingredienser:

  • 1 låmmelår
  • 2 gulrøtter
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 2 dl rødvin
  • 1 kvist rosmarin (kan sløyfes)
  • Salt og pepper
  • Olivenolje
  • Revet parmesan
  • Tagliatelle (så mye dere spiser)

Smør en ildfast form med litt olivenolje, legg i lammelåret, ha på litt olje, salt og pepper og sett låret midt ovnen på 70 grader, bruk steketermometer. Der skal låret stå helst 6 timer, hvis det enda ikke har blitt 70 grader når du kommer hjem fra jobb/tur så skrur du opp varmen, men følg med da temperaturen ikke skal overstige 70 grader. Når det steker lenge på lav temperatur blir kjøttet skikkelig saftig.

Når kjøttet er klart tar du det ut av ovnen og lar det avkjøle litt.

Kutt løk, hvitløk, gulrot og selleri i små biter, og stek det i en gryte med litt olivenolje til det er blankt. Ha på rødvinen og kok helt inn. Hell over tomatene, legg i rosmarinkvisten og kok sausen i ca 20 minutter. Hvis det blir tørt heller du over litt vann. Smak til med salt og pepper. Dra det møre kjøttet fra hverandre, kutt i litt mindre biter og bland kjøttet med sausen helt på slutten, la det koke sammen i ca 1 minutt og server sausen sammen med nykokt pasta og ferskrevet parmesan.

 

 

Pasta med pancetta og persille

Dette er en typisk pastarett jeg elsker å lage, få ingredienser, god smak og rask å tilbrede.

 ok til to voksne og fire barn

  • 2/3 pakke tagliatelle
  • 4 pakker pancetta (italiensk bacon)
  • 1 potte bladpersille
  • 4 fedd hvitløk
  • Litt smør

Kok pastaen som anvist på pakken

Kutt opp baconet i små biter, kutt hvitløken i tynne skiver og stek det sammen på svak varme i litt smør.

Hakk opp bladene på persillen

Når pastaen er ferdigkokt blander du den med bacon, hvitløk og persille. Server! Deilig middag på 15 minutter

Verdens beste carbonara (helt sant)

Trikset med en skikkelig god carbonara er å bruke bare eggeplommer, ikke hele egget.

Eggehvitene kan du spare og lage en Pavlova (oppskrift finner du under kategorien "dessert" her på bloggen)

Ingredienser 4 personer:

  • 300 gram bacon
  • 1 ss rapsolje
  • 6 eggeplommer
  • 2 dl kremfløte
  • 150 gram nyrevet parmesan
  • 250 gram penne
  • Nykvernet pepper og maldonsalt.

Sett på vann og kok pastaen etter anvisning på pakken. Bruk en stor stekepanne og stek baconet langsomt i pannen med rapsoljen slik at fettet smelter og baconet blir sprøtt. Pisk eggeplommer og fløte sammen med en gaffel,  og smak til blandingen med salt og nykvernet pepper (ikke for mye salt, da baconet også er salt). Ha i parmesanen. La den nykokte pastaen renne av, og vend den inn i egg og fløteblandingen. Rør rundt slik at hvert pastarør blir dekket av sausen, varmen fra pastaen får eggene til å tykne. Ha på baconet og server. Deilig middag på 20 minutter.

Grillspyd med urtekrem og røsti

Nå er det vår, og da skal grillen frem igjen. Jeg elsker grillspyd!  Røsti er supersunt og godt tilbehør,  og får du noen rester av røstien kan du bruke dem til forrett en annen dag, med rømme, rødløk og rogn (det skal vi ha på lørdag)

Ingredienser:

På våre grillspyd hadde jeg:

  • Indrefilet
  • Chorizo
  • Paprika
  • Løk

Skjær opp alle ingrediensene i passe biter og tre dem på spyd. Dersom du bruker trespyd må du skylle trespydene litt vann før du trer på kjøttet, slik at spydene ikke tar fyr under grillingen. Jeg la alle de ferdige grillspydene i en ildfast form, penslet dem med litt nøytral olje og krydret med salt og pepper. Sett til side.

Røsti:

Røsti er en fin måte å bruke opp rester av rotgrønnsaker på, i mine røsti hadde jeg:

  • 3 poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1/3 sellerirot
  • 2 ss raspet ost
  • Raspet skall og saft fra 1/2 sitron
  • Salt og pepper

Rasp rotgrønnsakene og legg alt raspet i et kjøkkenhåndkle, klem ut så mye vann som du klarer av grønnsakene. Ha raspet i en bolle og bland inn ost, salt, pepper og sitron.

Urtekrem

  • 1 boks rømme, kesam eller creme fraiche
  • En håndfull bladpersille
  • 1 håndfull gressløk
  • 1 ts dijonsennep
  • Litt sitronsaft
  • Salt og pepper

Først laget jeg klar alle grillspydene og la dem i en ildfast form. Så gjorde jeg klar røstirøren og formet røstien til 8 pletter, og så rørte jeg sammen urtekremen. Når mannen min grillet stekte jeg røstikakene i stekepannen, 3 om gangen i litt smør, ca 3 minutter på hver side.

Dersom du lager middagen alene, steker du røstien først og legger alle røstiene i en ildfast form som du setter i ovnen på 100 grader mens du steker spydene. Server med urtekrem

Velbekomme

 

 

 

 

Pasta med choritzobolognese

For tiden bor vi i Spania, og her er det veldig gøy å lage mat! Tilgangen på råvarer er enorm, og det er mange grønnsaksmarkeder jeg kan handle på flere ganger i uken. Vi prøver også å spise spansk mat nå når vi bor her, manchego, padron og ikke minst choritzo. Jeg elsker denne sterke pølsen, så da jeg leste en oppskrift i Elle mat & vin som het zuccinipasta med choritzo bolognese ble jeg veldig glad. Jeg har laget min vri på retten for å tilpasse den barna i vår familie, de er for eksempel ikke så interesserte i å spise squashpasta istedenfor vanlig pasta :-)

Ingredienser:

  • Spagetti (så mye som dere spiser)
  • 1 gulrot
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ss tomatpure
  • 1 pakke ferske choritzopølser (Idsøe har noen gode)
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • Bladpersille og basilikum
  • Salt og pepper
  • Litt olivenolje
  • Parmesan

Sett på en kjele med vann og kok spagettien etter anvisning på pakken.

Skjær grønnsakene i små biter, splitt pølsene på langs, og ta ut innmaten. Stek grønnsaker og kjøttet fra pølsene i litt olivenolje, når det har tatt farge har du i hermetiske tomater og tomatpure. La sausen koke til spagettien er ferdig og server med masse parmesan og urter. Nam!

 

Curry lam nam!

Denne gryteretten laget jeg sist jeg hadde venninneklubben på middag, skikkelig comfort food som er hyggelig å nyte med gode venner

Ingredienser 6 personer:

  • 2 lammefileter, ca 800 gram hver
  • 1 cm fersk ingefær
  • 2 hvitløkskløfter
  • 2 gule løk
  • 3 hele røde chili
  • 1 ts salt
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 spiseskje spisskummin
  • 1 ts malt koriander
  • 4 tomater
  • 1 spiseskje tomatpure
  • 1 dl vann
  • 1 potte koriander
  • 1 ss rapsolje

Skjær lammefiletene i skiver. Hakk ingefær, hvitløk og løk, ha det i en blender eller grønnsakshakke og kjør til det blir en masse. Varm opp 1 ss olje i en stor gryte og ha i løkblandingen, og la det frese litt i gryten (NB blandingen skal ikke ta farge). Ha i krydderet og rør litt rundt, tilsett lammefiletene rør om til lammebitene begynner å ta farge. Ha i tomatpure, tomatene og vann og la det koke opp. Ha i hele chilifrukter. Dekk med lokk og la det koke i en time på svak varme. Tilsett den hakkede korianderen rett før servering.

Gryten smaker veldig godt sammen med nan brød eller ris.

curry lam nam.JPG

 

Mandagspasta med påleggsrester

Dette er en billig og god pastarett som er fint å lage etter helgen for å bruke opp rester. Jeg pleier å ha løk og spekemat i pastaformen, men du kan bruke alle slags kokte grønnsaker du evt har som rester, kokt skinke, rester av kylling eller stek osv...

Ingredienser:

  • ca 350 gram pasta
  • 1 dl fløte
  • 3 ss tomatpure
  • 1 løk
  • Spekemat rester
  • Ost til å gratinere
  • Salt og pepper
  • Evt 2 egg

Kok pasta som anvisning på pakken og ha den deretter i en ildfast form. Hakk løk og ha løk og spekemat i formen sammen med pastaen. Bland sammen fløte, tomatpure, salt, pepper og evt egg hvis du vil ha en fyldigere saus, og ha det i pastaformen. Rasp ost og ha det over og gratiner i ovnen i ca 20 minutter på 180 grader.

Serveres sammen med en enkel grønn salat, med dressing av olivenolje og balsamico.

Japansk biff med granateplesalat

Dette er så godt og sunt! En klassiker på japanske restauranter. Salaten er vel ikke så veldig japansk, men jeg synes den passer godt til.

Ingredienser 4 personer:

  • 600 gram tynt skåret indrefilet
  • Litt olje til steking
  • 6 ss strimlet purreløk
  • Sesamfrø

Marinade:

  • 5 ss soyasaus
  • 4 ss sukker
  • 1 hakket hvitløksfedd
  • 2 cm ingefær
  • 1 ss sesamolje

Salat:

  • 1/2 granateple, bare kjernene
  • 2 avocado
  • 1 mango
  • 1 lime

Bland marinaden og la kjøttet marinere 2 - 6 timer eller lengre. Kjøttet kan også marinere over natten slik at du bare kan starte stekingen når du kommer hjem fra jobben. Varm opp en stekepanne med olje og ha i kjøttet, noen skiver om gangen.

Kutt opp ingrediensene til salaten og bland det sammen i en bolle. Granateplekjernene får du ut ved å dele granateplet i to og forsiktig klemme ut kjernene. Ha lime saften over salaten og bland forsiktig.

Legg kjøttet på et fat og ha den strimlede purreløken og sesamfrøene over. Du kan også servere med ris, men det er ikke nødvendig.

Hjemmebakte lefser til tacoen i helgen

Å bake tacolefser er så enkelt og godt, og tar fredagstacoen til nye høyder! NB overhengene fare for at man synes lefsene man kjøper i butikken smaker papp heretter......

Ingredienser:

  • 6,5 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2,5 dl lunkent vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt

Bland sammen alle de tørre ingrediensene, ha i lunkent vann og olje og elt deigen godt sammen. La deigen heve i 30 minutter. Mens deigen hever kan du lage istand resten av det du pleier å ha til tacoen, for når du skal steke lefsene må de andre ingrediensene være klare.

Lag 12 små boller, og kjevle hver bolle til en runding. Prøv å få lefsene så tynne som mulig. Stek lefsene i tørr teflonpanne på middels varme, ca 30 sekunder på hver side. Legg de ferdigstekte lefsene under et klede slik at de holder seg myke.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt